Αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό έχει προκαλέσει το κλίμα οικονομικής αστάθειας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και η αγωνία που επικράτησε στην Ευρωζώνη για την τύχη της χώρας σε συνδυασμό με τις κλειστές τράπεζες και τις εικόνες που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για την κατάσταση της Ελλάδας, «φρέναραν» έως ένα βαθμό τις τουριστικές κρατήσεις σχεδόν από το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών.
Τις τελευταίες ημέρες η ροή των τουριστικών κρατήσεων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς από τις σκανδιναβικές κυρίως χώρες, τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Ισραήλ, ενώ σχεδόν στον «πάγο» βρίσκονται οι κρατήσεις από την αγορά της Γερμανίας.
Πρόκειται για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που αφορούν κατά κύριο λόγο τον τρέχοντα μήνα, καθώς και τον Αύγουστο και κάποιες ημέρες του Σεπτεμβρίου, καθώς προφέρονται πακέτα με εκπτώσεις που φτάνουν το 20%, με δεδομένο μάλιστα ότι τους μήνες αυτούς της αιχμής οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Νομού κάθε άλλο παρά υψηλές είναι, αφού κυμαίνονται περίπου στο 60%.
Την ίδια στιγμή χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων, είναι και το γεγονός ότι στη συνολικότερη μείωση των αφίξεων έρχονται να προστεθούν και οι μειωμένες διανυκτερεύσεις, κάτι που όπως λέει, συνεπάγεται και με μείωση του τζίρου.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Τσακαλάκης, αναφερόμενος στη ροή των τουριστικών κρατήσεων υποστήριξε: «Οι κρατήσεις από γερμανικής πλευράς το προηγούμενο διάστημα ήταν «παγωμένες», είχαν σχεδόν σιγήσει. Ειδικότερα οι κρατήσεις last minute ήταν μειωμένες κατά 30-40%. Μοναδική εξαίρεση ήταν η Σκανδιναβική αγορά που κινούνταν ικανοποιητικά, υπήρξε βέβαια μια μικρή μείωση του ρυθμού, όπως συνέβη και με τους Γάλλους. Αυτές όμως οι δύο αγορές είναι αυτές που συνέχισαν να κινούνται μαζί και με το Ισραήλ. Επιπλέον, στα έτσι και αλλιώς μειωτικά πλαίσια συνέχισε να κινείται και η Ρωσία, που δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις εξελίξεις και συνεχίστηκαν στα ίδια χαμηλά επίπεδα οι κρατήσεις. Στις κρατήσεις αυτές υπάρχει και μια μικρή έκπτωση της τάξεως του 10-25%».
Μέσα σε αυτό το κλίμα ωστόσο, οι ξενοδόχοι διατηρούν την ψυχραιμία τους και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μετά τη συμφωνία και μόλις δρομολογηθούν οι εξελίξεις και ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα μπορέσουν οι τουριστικές κρατήσεις να επανακάμψουν και να μη χαθεί ο Αύγουστος. Προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής. «Αισιοδοξούμε πως από εδώ και πέρα η κατάσταση θα αλλάξει και θα υπάρξει μια μεγαλύτερη ροή στις κρατήσεις και τουλάχιστον δεν θα χάσουμε τον Αύγουστο. Άλλωστε η αλήθεια είναι ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα αυτό το διάστημα κράτησε. Σε συνολικούς αριθμούς αυτή την στιγμή υπάρχει αύξηση, αλλά τα στατιστικά των αφίξεων στα αεροδρόμια της Κρήτης δείχνουν μείωση 5,5 % για το Ηράκλειο που είναι το αεροδρόμιο που ενδιαφέρει εμάς για το Ρέθυμνο μιας και το 80% των πελατών μας έρχεται από εκεί. Είναι γεγονός ότι είχαμε μια υστέρηση τον Ιούνιο, γιατί μπορεί να υπάρχει μια μείωση 5,5% στις αφίξεις αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έχει μειωθεί και η διαμονή κατά πολύ. Επίσης έχουν αυξηθεί και οι Εβραίοι που κατά κανόνα μένουν μέχρι τέσσερις ημέρες, επομένως η μείωση στις διανυχτερεύσεις είναι της τάξης περίπου 10% σε επίπεδο Κρήτης, ενώ και ο τζίρος εξακολουθεί σταθερά να είναι μείον 20% και περισσότερο.
Ειδικά το διάστημα των δύο εβδομάδων, μια πριν και μια μετά το δημοψήφισμα, αλλά και λίγο πριν, ουσιαστικά δηλαδή όλος ο Ιούνιος ήταν προβληματικός και δεν μπαίνανε κρατήσεις. Ενώ ακόμα και όσες μπαίνανε ήταν με το σταγονόμετρο. Από εδώ και πέρα περιμένουμε πως θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις Ευρωπαϊκές αγορές. Θεωρώ πως για να ανακάμψει η ροή των κρατήσεων θα χρειαστούν τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες και ελπίζω τουλάχιστον ο Αύγουστος να σωθεί, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα. Αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση ελπίζω πως σε μια με δύο εβδομάδες θα αρχίσει πάλι να κινείται σε κανονικούς ρυθμούς η αγορά και να έχουμε έναν Αύγουστο τουλάχιστον σαν τον περσινό», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, που με βάση τη συμφωνία θα πάει για τα ξενοδοχεία από 6 σε 13%, οι ξενοδόχοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος του, αφού όπως λένε, αν το μετακυλήσουν στον πελάτη, τότε θα έχουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλάκης, ανέφερε: «Ο διπλασιασμός στον ΦΠΑ σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις μας, θα προσπαθήσουμε όμως το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος να το απορροφήσουμε εμείς οι ίδιοι. Γνωρίζουμε καλά ότι αν το μεταφέρουμε εξ ολοκλήρου στον πελάτη, τότε θα δεν θα μας επιλέξουν οι επισκέπτες. Στη διαμονή από 6,5% ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 13%, στην εστίαση από 13% πήγε στο 23%, αυτό σημαίνει μια επιβάρυνση από το ΦΠΑ 9%, βέβαια δεν γνωρίζουμε ακόμα από πότε αυτό θα τεθεί σε ισχύ. Αν γίνει από φέτος, τότε οι απώλειες θα ναι πολύ μεγάλες».