Από 10 έως 20% μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων στην πόλη του Ρεθύμνου, με βάση και τις αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υπεγράφη την περασμένη Τρίτη. Μικρότερη μείωση έρχεται στα ακίνητα των ανεπτυγμένων οικισμών του νομού, που δεν ξεπερνά το 10% ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές στα μικρότερα χωριά, αφού η υπάρχουσα τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε για παράδειγμα τα ακίνητα στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη, όπου η τιμή ζώνης μέχρι πρότινος ήταν στα 1.800 ευρώ πλέον αυτή με τη νέα απόφαση διαμορφώνεται στα 1.450 και ο συντελεστής εμπορικής αξίας που ήταν 1,9% μειώνεται στο 1,7%. Στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου στην παραλία του Ρεθύμνου, όπου η τιμή ζώνης ήταν τα 1.950 ευρώ με την αναπροσαρμογή μειώνεται στα 1.600 ευρώ. Στον εμπορικό δρόμο της Αρκαδίου η τιμή ζώνης ήταν 1.200 ευρώ με συντελεστή εμπορικότητας 3,4% και η τιμή ζώνης με τη νέα απόφαση διαμορφώνεται στα 1.050 ευρώ με συντελεστή 2,9%. Στην περιοχή της Καλλιθέας και συγκεκριμένα στις οδούς Εμμανουήλ και Μάρκου Πορτάλιου, όπου η τιμή ζώνης ήταν 1.800 ευρώ και ο συντελεστής εμπορικότητας 2% με την αναπροσαρμογή μειώνεται στα 1.450 ευρώ και η εμπορική αξία 1.8%
Σε γενικές γραμμές οι τιμές ζώνης στην πόλη κυμαίνονταν από 1.100 ευρώ έως και 1.950 άρα με βάση την υπουργική απόφαση καταγράφεται μείωση, ενώ στα περισσότερα χωριά όπου η τιμή ζώνης ήταν στα 600 ευρώ και κάτω οι τιμές στις αντικειμενικές αξίες παραμένουν σταθερές .
Σημειώνεται ότι νέες αντικειμενικές αξίες αποκτούν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα μετά από εννέα χρόνια. Οι νέες τιμές που ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 αλλάζουν τον φορολογικό χάρτη των ακινήτων και επηρεάζουν μια σειρά από φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.
Οι μειώσεις αφορούν σχεδόν για ένα στα δυο ακίνητα καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε για τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πολύ ακριβά ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 4.050 ευρώ το τετραγωνικό να μην υπάρξει καμία μεταβολή.
Σύμφωνα με την πρόεδρο των συμβολαιογράφων Ρεθύμνου κ. Τασία Δρανδάκη οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών δεν φαίνεται να επηρεάζουν την τοπική οικονομία με δεδομένο, όπως λέει, ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων. Παράλληλα η ίδια αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα προσωρινό μέτρο που αντιμετωπίζει όλες τις περιοχές μαζικά, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξεταστεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε οδού.
Ειδικότερα είπε: «Οι μειώσεις γίνονται συνολικά και μαζικά. Με βάση την απόφαση δεν αντιμετωπίζεται κάθε περιοχή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αλλά αντιμετωπίζονται όλες συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει μελετηθεί η κάθε περιοχή καθώς παρουσιάζονται διαφορετικές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή στη μείωση των αξιών. Θα ακολουθήσει άλλος τρόπος υπολογισμού της αξίας και εκτιμώ ότι αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Σε γενικές γραμμές δεν θεωρώ ότι συμβάλλει με κάποιο τρόπο στην ενίσχυση της αγοράς, στην αγορά άλλωστε ο φόρος της μεταβίβασης είναι μικρός- είναι της τάξεως του 3%. Δεν έχουμε δει τόσο καιρό κανένα ενδιαφέρον στα γραφεία μας από πολίτες που περίμεναν να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες για να κάνουν μεταβιβάσεις. Δηλαδή ούτε για αγοραπωλησίες, ούτε για χαριστικές πράξεις, γονικές παροχές και δωρεές. Σ’ αυτές δεν έχουμε διαπιστώσει ενδιαφέρον από τον κόσμο. Το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται οι πολίτες τώρα είναι να κάνουν μεταβιβάσεις με εξαίρεση εκείνους που διαθέτουν κάποια χρήματα και αναζητούν ευκαιρίες, τις οποίες εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν».
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει οδηγίες σχετικά με τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και κληρονομιών, που έγιναν από τις 21 Μαΐου 2015 έως σήμερα με βάση τις παλαιές υψηλότερες αντικειμενικές τιμές.
Εκτιμάται, ωστόσο, ότι στους φορολογούμενους που πλήρωσαν υψηλότερο φόρο θα επιστραφεί η διαφορά με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Ερωτώμενη για την αναδρομική ισχύ των νέων τιμών στις αντικειμενικές αξίες η κ. Δρανδάκη απαντώντας σχετικά τόνισε: «Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και πρόβλημα γιατί πρέπει να εξεταστεί ένας φάκελος από την εφορία να δούμε τι αξία είχε δηλωθεί σε κάθε ακίνητο. Στις περιπτώσεις που έγινε η αγορά με βάση την αντικειμενική αξία και αυτή μειώνεται, κανονικά θα πρέπει το κράτος να επιστρέψει χρήματα σ’ αυτούς που πλήρωσαν φόρο με την αντικειμενική που τώρα πια δεν ισχύει. Αυτό όμως έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά θα τους τα πιστώσουν αυτά τα χρήματα και θα τα συμψηφίσουν με μια επόμενη οφειλή τους προς το δημόσιο».
Τι αναφέρει η υπουργική απόφαση
Υπογράφηκε την Τρίτη (19.1.2016) η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:
1) Εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
2) Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.
3) Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.
4) Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.
5) Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Μειώσεις φόρων με τις νέες αντικειμενικές
Μειώσεις σε 10 φόρους, τέλη και τεκμήρια που επιβαρύνουν τα ακίνητα φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες ύστερα από εννέα χρόνια μειώνονται από 5% έως 20,59% και ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015. Οι μειώσεις αφορούν σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα με τιμή ζώνης από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έως και 4.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει καμία μεταβολή.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες επιφέρουν αυτόματα μειώσεις:
1. Στον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος. Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ, αναμένονται παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας, ενώ θα υπάρξει ελάφρυνση των μικρών περιουσιών. Ειδικότερα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν αλλαγές στους συντελεστές με αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ αλλά και αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Επίσης από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.ά.).
2. Στον φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων η αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν από το 2006.
3. Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1% – 20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.
4. Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου.
5. Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην Εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.
6. Στο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.
7. Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
8. Στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
9. Στα δημοτικά τέλη.
10. Στο τέλος εγγραφής στο Κτηματολόγιο.
Επίσης οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα και να αυξηθούν οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης και για την ένταξη στον νόμο Κατσέλη, καθώς η αξία της ακίνητης περιουσίας αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια.
Όλοι οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες θα τροποποιηθούν εκτός από τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο οποίος υπολογίστηκε με τις τιμές ζώνης της 1η Ιανουαρίου 2015. Έτσι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν μετά τις 22 Μαΐου 2015 σε περιοχές που θα μειωθούν οι τιμές ζώνης, το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τον επιπλέον φόρο που καταβλήθηκε και συγκεκριμένα θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές του φορολογουμένου.
Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών, χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως γινόταν σε προηγούμενες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών. Αυτό συνέβη λόγω του γεγονότος ότι έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμαστούν νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.