Πιέσεις για να συνεχιστούν οι εκπτώσεις και οι προσφορές που ίσχυαν για τις προκρατήσεις, τα γνωστά (early booking) μέχρι και τις 31 Μαΐου ασκούν οι τουριστικοί οργανισμοί στους ξενοδόχους της Κρήτης. Η μείωση των τιμών που ξεκινά από 10% και φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και το 30% κάθε χρόνο, έχει ισχύ έως και τις 30 Απριλίου, ωστόσο δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας αλλά και των πολλών άδειων δωματίων σε αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια οι τουρ οπερέιτορς επιδιώκουν παράταση της έκπτωσης της προκράτησης για έναν ακόμα μήνα.
Με επιστολές ενημέρωσαν τα συνεργαζόμενα τουριστικά πρακτορεία, επικαλούμενοι τη δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό, με το δέλεαρ να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.
Πράκτορες και ξενοδόχοι μη έχοντας άλλη επιλογή και βλέποντας τον αριθμό των κρατήσεων, που μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου είναι πολύ χαμηλός, στις περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές σε μια προσπάθεια τουλάχιστον να εξασφαλίσουν επισκέπτες.
Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στον τουριστικό κλάδο είναι ότι αρκετά ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια στον Νομό παρέμειναν κλειστά μέχρι και τις 30 Απριλίου, ενώ έντονη είναι η δυσαρέσκεια σε σχέση με την κίνηση για τον μήνα Μάιο, αφού όπως υποστηρίζουν οι φορείς του τουρισμού είναι ένας χαμένος μήνας.
Σημειώνεται ότι οι εκπτωτικές τιμές των προκρατήσεων που προσφέρονται από τους ξενοδόχους ισχύουν για όλη τη σεζόν.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του Νομού Στράτος Μπερέτης ανέφερε: «Ο Μάιος είναι πολύ κακός και μέχρι και τις 10 Ιουνίου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Έχει χαθεί σαν τουριστικός μήνας. Οι τουρ οπερέιτορς ζητάνε να επεκταθούν τα early booking μέχρι τις 30 Μαΐου και μάλιστα με επιστολές, όπου επικαλούνται την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τη δυσφήμιση στο εξωτερικό με όλα αυτά που συμβαίνουν με την αβεβαιότητα κτλ., μας αναφέρουν ότι πρέπει να βοηθήσουμε τις πωλήσεις και μας ζήτησαν προσφορές. Αρκετοί έχουν δώσει, άλλοι έχουν κάνει προσφορά μόνο από 15 έως 30% επί των τιμών του συμβολαίου μέχρι και 7-10 Ιουνίου. Γίνονται προσφορές, δεν υπήρχε επί της ουσίας και επιλογή. Φανταστείτε ότι υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια που ανοίγουν 15 Μαΐου, χωρίς και πάλι να έχουν καλές πληρότητες. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, πάντως προς το παρόν δεν έχουμε εικόνα αν υπάρχει ανταπόκριση από τους επισκέπτες. Εμείς πιστεύουμε ότι θα έρθει κόσμος, ωστόσο τα οικονομικά μεγέθη και οι τζίροι θα είναι πολύ χαμηλοί».
«Παγωμένες» παραμένουν οι κρατήσεις
Εν τω μεταξύ παραμένουν «παγωμένες» οι κρατήσεις τις τελευταίες εβδομάδες προκαλώντας έντονο προβληματισμό στον τουριστικό κλάδο. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι με βάση τα στοιχεία η αγγλική και η γερμανική αγορά εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο της τάξεως του 10-15% ανάλογα με τον τουρ οπερέιτορ.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πτώση και από την αγορά της Ρωσίας, που με τα σημερινά δεδομένα σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις κυμαίνεται στο -80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τους πλέον αισιόδοξους να εκτιμούν ότι η ψαλίδα θα κλείσει στο -50% σε σχέση με πέρυσι. Οι πληρότητες για τους μήνες της υψηλής τουριστικής περιόδου Ιούλιο-Αύγουστο και Σεπτέμβριο κρίνονται ικανοποιητικές από τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού μιας και με τα σημερινά δεδομένα φτάνουν κατά μέσο όρο το 60%, ωστόσο όπως τονίζουν το τρίμηνο αυτό δεν είναι αρκετό και επισημαίνουν ότι η εποχικότητα του τουρισμού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον κλάδο σε επίπεδο Ρεθύμνου.
Εν τω μεταξύ περαιτέρω ανησυχία προκαλούν στους εμπλεκόμενους του κλάδου του τουρισμού και ξένα δημοσιεύματα σε σχέση με τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μπερέτη η οικονομική σταθερότητα αποτελεί βασικό ζητούμενο για το τουριστικό προϊόν της χώρας. «Η οικονομική σταθερότητα αλλά και η προβολή της χώρας στο εξωτερικό αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την πορεία του τουρισμού. Πρέπει τα πράγματα να ομαλοποιηθούν για να επανεκκινηθούν και οι τουριστικές κρατήσεις και να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη. Οι επισκέπτες δεν θα ρισκάρουν να πάνε σε μια χώρα η οποία βομβαρδίζεται από αρνητικά δημοσιεύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον προβληματισμό του εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι «Τα σενάρια περί grexit δεν βοηθούν τον τουρισμό, ενώ το συντομότερο όπως υποστηρίζει θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στα αρνητικά πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου για την χώρα».
«Όσο περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες και ισχύουν αυτά τα ανόητα σενάρια, δυστυχώς, δεν βοηθούν στο να έχουμε μία καλή σεζόν. Τα σενάρια των προηγούμενών ετών επαναλαμβάνονται.
Το έχω πει πολλές φορές ότι κάποια στιγμή πρέπει να φύγουμε από πρωτοσέλιδα και αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη να μην δίνουν οι κυβερνώντες τροφή για σχόλια περί grexit και ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα στα ATM. Όλα όσα προανέφερα φοβίζουν τους επισκέπτες και δεν βοηθούν στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ανταγωνιστές και ορισμένοι στο εξωτερικό έχουν πολλαπλά οφέλη στο να βγαίνουν άσχημες ειδήσεις για τη χώρα μας και τον τουρισμό μας. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα σχόλια που έχουν στόχο να πλήξουν τον τουρισμό μας. Τα συμφέροντα είναι πολλά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή», δηλώσει ο κ. Βλατάκης.