Ξεκινά η εκπόνηση της μελέτης για την αρχιτεκτονική και στατική αποκατάσταση του αιγυπτιακού φάρου του Ρεθύμνου, καθώς υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου και της αναδόχου μελετητικής εταιρίας. Η ανάδοχος εταιρία πήρε το έργο της μελέτης καταθέτοντας προσφορά με έκπτωση της τάξεως του 46.67%, δηλαδή θα εκπονήσει τη μελέτη με 61.318 ευρώ, χρήματα τα οποία έχει εξασφαλίσει το Λ.Τ. από το πρόγραμμα Φιλόδημος 2. Η μελέτη θα πρέπει να παραδοθεί στο λιμενικό ταμείο σε χρονικό διάστημα 10,5 μηνών.
Ο φάρος του Ρεθύμνου αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος εναπομείναντα αιγυπτιακό φάρο της Κρήτης μετά το φάρο των Χανίων. Η μελέτη θα περιλαμβάνει την πλήρη αρχιτεκτονική, γεωμετρική και δομική αποτύπωση του μνημείου, αποτύπωση της παθολογίας (ρηγματώσεις, παραμορφώσεις και αλλοιώσεις δομικών στοιχείων), στατικές και δυναμικές αναλύσεις προς αποτίμηση της στατικής επάρκειας του μνημείου, ώστε να καταγραφούν τα κατάλληλα μέτρα στερέωσης και αποκατάστασης του φάρου. Τέλος θα μελετηθεί ο φωτισμός του μνημείου και η εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας με τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις γειώσεων.
Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Λ.Τ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, η μελέτη αφορά αρχιτεκτονικά, στατικά και ανάδειξη του φωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του φάρου.
Η μελέτη θα έχει ένα διάστημα 10,5 μηνών, δηλαδή αυτό σημαίνει 31/05/2022 πρέπει να παραδοθούν στο Λ.Τ. για να εγκριθούν στη συνέχεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρεθύμνου, η οποία θα συνεργάζεται με τους μελετητές καθ’ όλη τη διάρκεια της σύνταξης της μελέτης προκειμένου οι μελέτες να μπορέσουν να ολοκληρωθούν με βάση των δεδομένων που η αρχαιολογική υπηρεσία θέτει. Επίσης το λιμενικό ταμείο και η υπηρεσία του λιμενικού ταμείου θα είναι στη διάθεση των μελετητών προκειμένου να δώσουν στοιχεία στην μελετήτρια εταιρεία όπως επίσης και την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας να μπορέσει να επιβλέψει γενικά την μελέτη και το στήσιμο των μελετών.
Ο επόμενος στόχος, σύμφωνα με την πρόεδρο του Λ.Τ. είναι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων να αναζητηθούν κονδύλια για την χρηματοδότησή του είτε από το υπουργείο Πολιτισμού είτε το υπουργείο Τουρισμού. «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, γιατί αφορά την πολιτισμική μας κληρονομιά, που αφού την μελετήσουμε θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση προκειμένου ο φάρος του Ρεθύμνου, ο αιγυπτιακός μας φάρος, τόσο όσο και τα τείχη περιμετρικά τα ενετικά να υποστηριχτούν, να διαλαλούν την ιστορία της ύπαρξής τους από παλιά αλλά παράλληλα ο φάρος να φωτίζει τόσο το παρελθόν αλλά και το μέλλον του τόπου μας, γιατί μην ξεχνάμε ότι αποτελεί την ταυτότητα στην ευρύτερη περιοχή του ενετικού λιμένα αλλά και του ίδιου του τόπου μας» επεσήμανε η κα Κουτσαλεδάκη.