Τη μελέτη στατικότητας για το κτίριο Τρανταλλίδη στο Ηράκλειο ετοιμάζονται να καταθέσουν οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων Ρεθύμνου και Ηρακλείου προκειμένου στη συνέχεια να υλοποιηθεί το έργο υποστύλωσης του κτιρίου, που θα χρηματοδοτήσει όπως έχει δεσμευτεί οι περιφερειάρχης, η Περιφέρεια με 60.000 ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση του αντιδημάρχου Οικονομικών και πρόεδρου του νομικού προσώπου «δημοτικό νοσοκομείο Ρεθύμνου», Στέλιου Σπανουδάκη, του αντιδημάρχου τεχνικών έργων, Άγγελου Μαλά, του αντιδημάρχου καθαριότητας, Δημήτρη Λελεδάκη, του γενικού γραμματέα του δήμου Ρεθύμνου Μαρίνου Ρουσσια με τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη.
«Είμαστε στο στάδιο της ανάθεσης μιας μελέτης στατικότητας του κτιρίου σε συνεργασία με τον δήμο Ηρακλείου και βάσει αυτής θα προχωρήσουμε στην στερέωσή της. Η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί σε ενάμιση μήνα, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η υποστύλωση του κτιρίου, την οποία θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια», ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο Στέλιος Σπανουδάκης.
Υπενθυμίζεται, ότι Το κτίριο απέναντι από τη Λότζια και πλησίον του δημαρχείου της πόλης, που από το 1991 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, αφέθηκε για δεκαετίες στη φθορά του χρόνου και αν και θα μπορούσε να αποτελεί ένα κτίριο κόσμημα για το Ηράκλειο και να αποδίδει κάποια έσοδα στον δήμο Ρεθύμνου, δυστυχώς σήμερα είναι ετοιμόρροπο και επικίνδυνο.
Η συζήτηση παραχώρησης του κτιρίου στον δήμο Ηρακλείου που ξεκίνησε μεταξύ των δυο πλευρών το 2017, χωρίς να ολοκληρωθεί, συνεχίστηκε ξεκίνησε ξανά τον περασμένο Ιούλιο με την ευχή να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά, ιδιοκτησιακά, οικονομικά και άλλα προβλήματα και να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα έτσι ώστε το κτίριο να διασωθεί και να αξιοποιηθεί.
Ιστορία του κτιρίου
Το κτίριο του ιατρού Γεωργίου Τρανταλλίδη βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου, στη συμβολή των οδών Αγίου Τίτου και Μιλάτου. Στη θέση του βρισκόταν το μέγαρο του αρχηγού του βενετικού στόλου (Palazzo del Capitan Grande), που για πρώτη φορά μνημονεύεται στις πηγές το 1397. Το διώροφο αυτό κτίριο υπέστη διάφορες μετατροπές και προσθήκες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του defterdar Ebu Bekir Efendi, την οθωμανική περίοδο. Πιθανότατα κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό του 1856 και στη θέση του υψώθηκε το σημερινό κτίριο που λειτούργησε ως σχολείο (μειτέπι), έως το 1925. Αγοράστηκε από το γιατρό Γεώργιο Τρανταλλίδη και το ανατολικό του τμήμα χρησιμοποιήθηκε ως κλινική μέχρι τον θάνατό του το 1947, ενώ το δυτικό ως κατοικία. Στη διαθήκη του ο Τρανταλλίδης δώρισε όλη του την περιουσία στο δημοτικό νοσοκομείο του δήμου Ρεθύμνης με την υποχρέωση να φτιαχτεί εκεί χειρουργική κλινική με την ονομασία «Γεώργιος Τρανταλλίδης».
Από το 1947 ως το 1956 στο ανατολικό τμήμα στεγάστηκε η κλινική Αϊ Γιώργης του ιατρού Κριτσωτάκη και από το 1957 έως το 1993 η κλινική Λίτινα. Στο δυτικό τμήμα κατοικούσε η αδερφή του Γ. Τρανταλλίδη, Μαρία, ενώ παράλληλα σε τμήμα του ορόφου του, λειτούργησε το διάστημα 1947-1953 η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» του Χρήστου Μπαντουβά.
Από το 1993 έως σήμερα το κτίριο παραμένει εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο. Μελέτες για τις στερεωτικές εργασίες έγιναν από τις τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας Ηρακλείου και της Νομαρχίας Ρεθύμνου, οι οποίες όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων.
Στις 19-4-1991 με την υπουργική απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/239/9703/5-2-1991-ΦΕΚ 158/Β/21-3-91 το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τον Ν. 1469/50.