Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μια δύσκολη υπόθεση και γεμίζει με ανάμεικτα συναισθήματα τα παιδιά. Φόβος, αγωνία για το καινούριο, λύπη, ενθουσιασμός, χαρά, είναι κάποια από τα συναισθήματα που νιώθουν, τη στιγμή που ετοιμάζονται να αφήσουν πίσω τους τα ξέγνοιαστα χρόνια του Δημοτικού και να ανέβουν σκαλί-σκαλί την τάξη του Γυμνασίου. Αυτό το θέμα, δηλαδή «H μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο», συζητήθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π. Ρεθύμνου) σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Την εκδήλωση άνοιξαν οι υπεύθυνες του ΚΕ.ΣΥ.Π. Ρεθύμνου, Στέλλα Γιαννέλα και Ελένη Ζωγραφίδου, μιλώντας για τα ανάμεικτα συναισθήματα των παιδιών που βρίσκονται σε αυτή τη μετάβαση. Οι υπεύθυνες του ΚΕ.ΣΥ.Π. είχαν ζητήσει από παιδιά του Δημοτικού που σε λίγους μήνες θα πάνε στο Γυμνάσιο να γράψουν τα συναισθήματά τους σε ζωγραφιές. Έτσι, δείχνοντας αυτές τις ζωγραφιές, αναφέρθηκαν στο τι ένιωθαν τα παιδιά. Άγχος και αγωνία για το καινούριο κεφάλαιο στη ζωή τους, λύπη, περιέργεια, συγκίνηση, φόβος, χαρά, ανυπομονησία.
Στη συνέχεια οι κυρίες Στέλλα Γιαννέλα και Ελένη Ζωγραφίδου έκαναν λόγο για τις αλλαγές που θα συναντήσουν στο νέο σχολείο. Μίλησαν για τα καινούρια μαθήματα και τη διδακτική ύλη, τον διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας, τις εξετάσεις στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, πράγματα που ήταν άγνωστα για τους μαθητές του Δημοτικού μέχρι τώρα. Αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των απουσιών και της βαθμολογίας, φέρνοντας σε μια πρώτη επαφή τους γονείς και τους μαθητές με όλες αυτές τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν με την είσοδό τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Έπειτα τον λόγο έδωσαν στον διευθυντή του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριο Γιάννη Μαρκαντέ, ο οποίος στην εισήγησή του «Επιλέγω να πάω στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης: μία άλλη δυνατότητα» μίλησε για το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο και τους λόγους για τους οποίους οι γονείς μπορούν να επιλέξουν αυτό το γυμνάσιο για τα παιδιά τους.
«Σκέψεις για το αντικείμενο των Μαθηματικών κατά τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Θανάση Στράντζαλου, μαθηματικού στο προαναφερόμενο Γυμνάσιο.
Για το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου μίλησε ο υποδιευθυντής του, Σπύρος Ραφτάκης, δίνοντας μερικές πληροφορίες για τα χρόνια λειτουργίας του, τα μαθήματα που διδάσκονται, τον τρόπο εγγραφής και αίτησης, καθώς και άλλες λεπτομέρειες για το Μουσικό Σχολείο.
Τέλος, ο λόγος δόθηκε στον ψυχολόγο Μανόλη Μυλωνάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα συναισθήματα των μαθητών κατά την μετάβασή τους στο Γυμνάσιο και τους τρόπους που μπορούν να βοηθηθούν από γονείς και εκπαιδευτικούς.
Η κυρία Στέλλα Γιαννέλα, υπεύθυνη στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, με αφορμή την ημερίδα, δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Οργανώσαμε σήμερα σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μία ημερίδα σχετικά με τη μετάβαση των παιδιών της Έκτης Δημοτικού στο Γυμνάσιο. Μια μετάβαση που όπως γράφουν και τα παιδιά στις ζωγραφιές τους, είναι γλυκιά αλλά τα γεμίζει άγχος, μοναξιά, αβεβαιότητα. Κάνουμε μία παρουσίαση του Γυμνασίου με την τυπική του μορφή, παράλληλα θα μιλήσει για το Πειραματικό Γυμνάσιο ο διευθυντής του, γιατί αυτό το χρονικό διάστημα γίνονται οι αιτήσεις για το συγκεκριμένο σχολείο, ο διευθυντής του Μουσικού Γυμνασίου, γιατί έχουμε και αυτόν τον τύπο Γυμνασίου στην πόλη μας και επίσης ο κ. Μυλωνάκης που θα καλύψει το κομμάτι της ψυχολογίας των παιδιών».