Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον αντιστράτηγο ε.α κ. Κώστα Παδουβά όταν βρέθηκε πρόσφατα στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα στο Παλαιό Ψυχικό προσκεκλημένος στην γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Κάποια στιγμή ειδοποιήθηκε να μεταβεί στη μεγάλη αίθουσα υποδοχής με δύο ακόμα καλεσμένους: τον πρόεδρο της ένωσης ελληνο-ρωσικής φιλίας από την Κεφαλλονιά κ. Δημήτρη Ζαφειράτο και τον επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας στην Κέρκυρα και τα Επτάνησα, κ. Νίκο Κανούλα.
Εκεί ο πρέσβης κ. Αντρέι Μάσλοβ αφού αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής, έδωσε εντολή για την ανάγνωση διαταγής του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας κ. Σ. Σαϊγκού, περί απονομής Μεταλλίου «Για την απαθανάτιση της μνήμης των πεσόντων υπερασπιστών της πατρίδας» στον κ. Παδουβά αλλά και στους δυο άλλους προσκεκλημένους, συνοδευόμενο από τη σχετική ταυτότητα και το κείμενο της διαταγής αυτής.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τους τρεις Έλληνες πολίτες για την αξιοπρόσεκτη στάση τους απέναντι στα μνημεία της κοινής ιστορίας των δύο λαών και για την μεγάλη τους συνεισφορά να διαιωνίσουν τη μνήμη των θυμάτων». Η τιμητική αυτή διάκριση, που ξάφνιασε ευχάριστα τον κ. Παδουβά επειδή δεν είχε καμιά ενημέρωση προηγουμένως -προέκυψε από την κρίση- κριτική εκ μέρους του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των βιβλίων του εκλεκτού συμπολίτη συγγραφέα «Ιχνηλατώντας τη Ρωσική παρουσία στην Ελλάδα-Κρήτη 1897-1909» Αθήνα 2013 (Έκδοση από ΤΥΕΣ/ΓΕΣ)και «Κρήτη 1897-1913, Πολυεθνικές Ένοπλες Δυνάμεις, Κατοχή-Αυτονομία-Ένωση με την Ελλάδα», Αθήνα 1997 (έκδοση δαπάναις του συγγραφέα και διάθεση δωρεάν 1200 αντιτύπων στο ΥΠΕΘΑ).
Συγκινημένος απάντησε ο κ. Παδουβάς στην πρωτοβουλία αυτή τονίζοντας ότι στην προσπάθειά του αυτή ήταν σημαντική η συμβολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας μας, στην όλη πορεία της αναφερόμενης τιμητικής διάκρισης. Μια διάκριση που αποκτά βαρύτητα μετά και τη δήλωση του ΑΚΑΜ της Ρωσίας στην Ελλάδα, Σ/νχη Κυρίου Γεννάδυ Μοζάεφ, ότι «η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μου από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Συνεχίζει να τιμά τον τόπο ο Κ. Παδουβάς
Ο κ. Κώστας Παδουβάς συνεχίζει να τιμά το Ρέθυμνο με το κοινωνικό, πολιτιστικό και συγγραφικό του έργο.
Γεννήθηκε στον Ορθέ Μυλοποτάμου νομού Ρεθύμνης το 1931, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Στη συνέχεια ολόκληρη η υπόλοιπη ζωή του συνδέθηκε άμεσα με την αποδημία. Αφού τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ρέθυμνο, φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Αθήνα), όπου ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Μηχανικού. Στην Αθήνα φοίτησε επιπλέον για τριτοβάθμιες σπουδές στην Σχολή Αξιωματικών Μηχανικού και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός). Είναι ακόμη πτυχιούχος ειδικών επαγγελματικών σχολών: Μηχανικού και Πεζικού (Λουτρακίου, Χαλκίδας), Ανωτέρας Σχολής Πολέμου (Θεσσαλονίκης), Σχολής Εθνικής Άμυνας (Αθηνών), Σχολής Μηχανικού των Η.Π.Α. (Ford Belvoir Virginia), Βασιλικού Κολεγίου Αμυντικών Μελετών Λονδίνου (London’s Royal Kollege of Defense Studies) και σχολών ξένων γλωσσών Αγγλικών – Γαλλικών (Αθήνα, Mons Βελγίου). Αρχικά σταδιοδρόμησε στο στρατό ξηράς (αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αντιστράτηγου). Υπηρέτησε σε μονάδες Μηχανικού ως διοικητής, Μεγάλες Μονάδες – Σχηματισμούς και Γενικά Επιτελεία, ως επιτελής, σε ολόκληρο τον Ελληνικό Χώρο, και στο ΝΑΤΟ (Βέλγιο – Mons, ως επιμελητής υποδομών πυρηνικών όπλων). Ταξίδευσε ως εκπαιδευόμενος ή για υπηρεσιακούς λόγους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και των Η.Π.Α. Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε Διευθυντής των Γραφείων Υπουργών Εσωτερικών, Τουρισμού και Επικρατείας για θέματα Κρήτης. Μετέχει ως εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αθηνών, ως και σε διάφορους συλλόγους, ενώσεις και συνδέσμους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως εκλεγμένο μέλος και σύμβουλος στην Αθήνα, όπου η μόνιμη διαμονή του. Στην Αθήνα, επίσης, δημιούργησε δεύτερη καριέρα ως επαγγελματίας διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός Αθηνών. Είναι έγγαμος με την Όλγα Τσικάρη, έχει μία κόρη και δύο εγγονούς.
Από τις σημαντικές του εκδόσεις είναι και η μελέτη του για την Ιερά Μονή Αρκαδίου μια πρωτότυπη σε θεματική εργασία που απέσπασε τα θερμά σχόλια των ειδικών εμπλουτίζοντας την βιβλιογραφία της Μονής με ένα ακόμα σημαντικό έργο σπάνιο στο είδος του.