Στο σημερινό σημείωμά μας, θα καταγράψουμε μερικές τέτοιες «περιπτώσεις», (από εκείνες που έχουμε στο αρχείο μας), για να αποδείξουμε την αλήθεια αυτής της άποψής μας:
• Η φιλοζωία είναι μια όμορφη «πτυχή» της καθημερινότητάς μας! Όμως έχει κάποιες «παρενέργειες», όπως π.χ. τα οργανικά απόβλητα ζώων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, που «ενοχλούν» τους υπόλοιπους πολίτες.
Στην Ισπανία λοιπόν, κάποιοι δήμοι έκαναν μια «πρωτότυπη» ενέργεια. Έμαθαν (με απλούς τρόπους) τις διευθύνσεις των ιδιοκτητών και τους έστειλαν, ταχυδρομικώς, σε φακέλους με το λογότυπο του δήμου, «πακέτο» τις αχνιστές «νάρκες», που είχαν άφησαν τα ζώα τους!
(Δήμοι κωμόπολης Μπρουνέτ, Μαδρίτης, Σαν Σεμπάστιαν)
Στην Ιαπωνία σκέφθηκαν επιβολή φόρου κατοικίδιων για χρηματοδότηση περιπολιών αστυνόμευσης αυτού του προβλήματος.
• Τα αδέσποτα περιστέρια στις πόλεις αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα, διότι μη έχοντας φυσικούς εχθρούς αυξάνονται ανεξέλεγκτα με όσα προβλήματα εμπεριέχει αυτή η πραγματικότητα.
Στο τουρνουά τένις Γουίμπλετον έπρεπε να διώξουν τα περιστέρια από το γήπεδο!
Έφεραν λοιπόν στο γήπεδο ένα γεράκι (!) και έλυσαν το πρόβλημά τους!
(Εφημ. «real news» της 30.6.2013).
• Στην Ιταλία ο δήμος ενός χωριού, του Φιλετίνο, αυτοανακηρύχθηκε σε «ανεξάρτητο κράτος», ένα αυτόνομο πριγκιπάτο της μορφής του Αγίου Μαρίνου!
Τύπωσε και τοπικό νόμισμα το φιορετίνο που χρησιμοποιούν στην εσωτερική αγορά τους.
Μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο μελετούν να διακόψουν την παροχή νερού στην Ρώμη, με την οικονομική θεώρηση, ότι δίνουν νερό και καθαρό αέρα στην Ρώμη δωρεάν!
Ίδιες σκέψεις, όσον αφορά στο τοπικό νόμισμα, είχαν και στην Πάρμα! Αν μη τι άλλο, αποτελεί ένα «ελκυστικό» προϊόν στο τοπικό τουριστικό ράφι!
(Εφημ. «real news» της 11.9.2011 και Εφημ. «Εξπρές» της 24.5.2012).
• Ανά τον κόσμο έχουν κατατεθεί «τρελές» προτάσεις λειτουργίας καταστημάτων εστίασης, όπως π.χ. εστιατόρια πάνω σε δένδρα (δενδρόσπιτα), εστιατόρια στον βυθό της θάλασσας, εστιατόρια «στον αέρα», εστιατόρια επιπλωμένα σαν τουαλέτες, κλπ.!
Αν μη τι άλλο, αποτελούν «ελκυστικές» προκλήσεις για την περιέργεια των πελατών τους.
(Εφημ. «Ελεύθερος τύπος» της 17.3.2012).
• Τα λουλούδια αποτελούν ευχάριστες νότες στην αισθητική μιας πόλης, μιας γειτονιάς, μιας αυλής κλπ.
Οι ιδέες για πρωτότυπες γλάστρες σίγουρα «ελκύουν» την προσοχή και την εκτίμησή μας.
Μια πρόταση για χρήση, σαν γλάστρες, των παλιών παπουτσιών μας, (παπουτσωμένες γλάστρες!), σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη!
(Εφημ. «Επενδυτής» της 17.11.2012)
ΥΓ: σίγουρα η ιδέα των παπουτσιών μπορεί να «απλωθεί» σε μια ευρεία γκάμα άλλων «άχρηστων» υλικών μας (π.χ. παλιά ποδήλατα κλπ.).
• Η σπατάλη στον τομέα των τροφίμων αποτελεί ένα «πρόβλημα» αυξημένων αποβλήτων, που αποτελεί «στόχο» των δήμων, (όπως είναι και η ανακύκλωση υλικών).
Σε ένα εστιατόριο της Σαουδικής Αραβίας, επιβάλλουν πρόστιμο στον πελάτη, αν δεν καταναλώσει όλη την ποσότητα της παραγγελίας του!
(Περιοδικό «Φαινόμενα» της 24.9.2011).
• Τα σκουπίδια υπάρχουν «παντού»! Η θάλασσα έχει δικούς της «κανόνες» και τα «διαχειρίζεται» ανάλογα με τα θαλάσσια ρεύματα κλπ.
Στον Ειρηνικό ωκεανό σκέπτονται ολόκληρο, πλωτό, νησί δημιουργημένο από τα σκουπίδια της θάλασσας, και να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους! Η παραγωγή ενέργειας θα καλύπτει την ενεργειακή αυτάρκεια του «νησιού». Επίσης, στην χώρα μας γίνονται, και θα αυξηθούν, εισαγωγές σκουπιδιών από Κίνα, Ιταλία κ.α. για να καίγονται σε ελληνικά εργοστάσια!
Τεράστια οικονομική αξία έχουν τα σκουπίδια, την οποία άλλοι την εισπράττουν, ενώ άλλοι την σκεπάζουν με χώμα κλπ.!
(Εφημ. «Real news» της 11.7.2010 και εφημ. «Real news» της 16.6.2013).
• Στην Πάτρα, οδήγησαν στο δικαστήριο ζωόφιλο, γιατί τάιζε αδέσποτα ζώα, έχοντας και την βοήθεια του δήμου! Υπάρχει υγειονομικός κανονισμός που απαγορεύει το τάϊσμα αδέσποτων ζώων!
(Εφημ. «Καθημερινή» της 28.9.2003)
• Στον δήμο της γερμανικής πόλης Φράιταλ, σκέφθηκαν να δώσουν πριμ 2000, ευρώ στις γυναίκες, για να παραμένουν στον τόπο καταγωγής τους να κάνουν οικογένεια.
Στην Ζαχάρω, ο δήμαρχος είχε την ιδέα να φέρει Ουκρανέζες γυναίκες με σκοπό τον γάμο με δημότες άνδρες.
Κοινός στόχος το δημογραφικό πρόβλημα και η αντιμετώπιση της φυγής «σε άλλες πολιτείες».
(Εφημ. «άποψη στην αυτοδιοίκηση» της 18.8.2007).
• Στην διεθνή έκθεση αυτοκινήτου του 2007, υλοποιήθηκε η εικαστική ιδέα των φυτεμένων αυτοκινήτων! Επίσης μια άλλη εικαστική ιδέα ήταν το παραφουσκωμένο ΙΧ αυτοκίνητο. Και οι δύο ιδέες σατιρίζουν και ψέγουν την υπερβολική «δέσμευση» μας με το αυτοκίνητό μας.
(Δελτίο τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας της 24.9.2007).
• Στην Φλόριντα, είχαν την επιχειρηματική έμπνευση ενός υποβρύχιου νεκροταφείου!
(Εφημ. «Ελευθεροτυπία» της 17.5.2008)
• Στην Μαγνησία κάτοικοι ζήτησαν δικαστική προστασία, ενάντια σε εγκατάσταση και λειτουργία υδατοκουρτίνας στον θαλάσσιο χώρο του Αγ. Κωνσταντίνου της περιοχής.
(Περιοδικό «περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας» της Ιουλ-Αυγ. 2008).
• Στην Σουηδία οργάνωσαν πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (ένα Μουντιάλ) χωρών οι οποίες, επισήμως, δεν υπάρχουν!
Αν μη τι άλλο ελκύεται η περιέργεια, ποιές είναι οι χώρες που «δεν υπάρχουν» και όμως υπάρχουν…
(Περιοδικό «Κ» της «καθημερινής» της 27.7.2008).
• Υπάρχουν «τρελές» διατάξεις για απαγορεύσεις ανά τον κόσμο, όπως π.χ. στο Κάπρι απαγορεύονται να φορούν τσόκαρα οι γυναίκες, στην Γένοβα απαγορεύεται να κυκλοφορείς με μια μπύρα στο χέρι, στην Σαρδηνία απαγορεύεται να καπνίζεις στην παραλία. Στην Βερόνα όταν συλλάβουν επαίτες, τότε όλες οι εισπράξεις τους πάνε στο δημοτικό ταμείο!
(Περιοδικό «Εικόνες» της 24.8.2008).
• Στο Βερολίνο δημιουργείται συγκρότημα κατοικιών με δυνατότητα πάρκινγκ του αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη στην βεράντα του!
Καθόλου άσχημη ιδέα, αφού και το αυτοκίνητό σου μπορείς να καμαρώνεις ολημερίς και το κυκλοφοριακό βοηθιέται σημαντικά!
(Περιοδικό «Εικόνες» της 24.8.2008).
• Αεροπορική εταιρεία σκέπτεται να επιβάλλει φόρο πάχους στους παχύσαρκους επιβάτες! Μάλιστα τον φόρο αυτό θα αξιοποιήσουν μειώνοντας την τιμή εισιτηρίου στους υπόλοιπους επιβάτες.
(Εφημ. «Παρασκευή+13» της 24.4.2009).
• Στην Κροατία υπάρχει ένα νησί σε σχήμα καρδιάς, (νησί του …Αγ. Βαλεντίνου), που σκοπεύουν να το εκμεταλλευθούν τουριστικά.
(Εφημ. «Βήμα» της 9.5.2009).
• Ένας κινέζος αγρότης παράγει αχλάδια σε σχήμα Βούδα! Έκανε πειράματα έξι χρόνια μέχρι να το πετύχει.
(Εφημ. «Παρασκευή+13» της 9.10.2009).
• Ένας σκύλος ζωγραφίζει! Οι πίνακες του πωλούνται χίλια ευρώ, και διάφορες γκαλερί ενδιαφέρθηκαν για τα έργα του.
(Εφημ. «Παρασκευή+13» της 30.10.2009).
• Στο Άμστερνταμ κυκλοφορεί ποδήλατο-μπαρ για τουρίστες. Πίνουν και βλέπουν τα αξιοθέατα της πόλης.
(Εφημ. «Έθνος» της 17.1.2010).
• Στην Μπολώνια ένα μεγάλο βυτιοφόρο 28 τόνων βρέθηκε σε τρύπα δρόμου διαμέτρου 6 μέτρων, λόγω ζημιάς κύριου αγωγού αποχέτευσης!
(Δελτίο του τεχνικού επιμελητηρίου της 29.3.2019)
• Το μεξικανικό κράτος κατέχει 4.248 έργα τέχνης που μάζεψε από το 1957 έως σήμερα, σύμφωνα με νόμο που επέτρεπε στους καλλιτέχνες να πληρώνουν τους φόρους τους σε είδος!
(περιοδικό «Βημαγκαζίνο» της 25.4.2010).
• Δήμαρχος στην Βουλγαρία έκανε καντάδες στους οφειλέτες του δήμου, για να τους υπενθυμίσει τις οφειλές τους προς τον δήμο!
(Εφημ. «Επιθεώρηση» της Ιαν.-Φεβρ. 2011).
• Στο Μέρυλαντ ΗΠΑ επιχειρηματίας ξεχορτίζει οικόπεδα κλπ. χρησιμοποιώντας… κατσίκες!
(Περιοδικό «Φαινόμενα» της 20.8.2011).
• Υπάρχουν βραβεία («αντί Νόμπελ» θα τα λέγαμε), που απονέμονται σε αστείες αλλά ιδιοφυείς εφευρέσεις, όπως π.χ. ότι η ανάγκη ούρησης επηρεάζει τις αποφάσεις των ανθρώπων, γιατί οι άνθρωποι αναστενάζουν, στις χελώνες το χασμουρητό δεν είναι κολλητικό κλπ.
(Εφημ. «Ελεύθερος Τύπος» της 1.10.2011).
• Στην Ολλανδία υπάρχει το χωριό Χόγκεβεγκ, των 152 μόνιμων κατοίκων, του οποίου οι κάτοικοι πάσχουν από βαριά άνοια. Είναι, στην ουσία του, ένα χωριό εικονικής πραγματικότητας! Οι λοιποί πολίτες είναι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
(Εφημ. «νέα» της 7.4.2012).
• Οι ποντικοί των πόλεων είναι ένα γνωστό πρόβλημα! Στο Γιοχάνεσμπουργκ, τους επικήρυξαν!
(Περιοδικό «φαινόμενα» της 10.11.2012).
• Στο χωριό Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας είναι ένα χωριό αγαλμάτων! Όλα δωρεά γλύπτη που αγάπησε το χωριό μετά από μια επαγγελματική συνεργασία που είχε.
(Περιοδικό «φαινόμενα» της 8.12.2012).
• Στην Ατλάντα ΗΠΑ υπάρχει πάρκο με δένδρα κλπ. φυτά σε μορφές ζώων!
(Εφημ. «Espresso» της 29.6.2013).
Ο κατάλογος αυτός είναι «ατελείωτος» και οποιοσδήποτε μπορεί να «συλλέξει» εκατοντάδες όμοιων περιπτώσεων, που καταδείχνουν ένα πράγμα:
Όταν βάλλεις την επιθυμία σου να σκεφθεί και να ψάξει, μπορείς να βρεις ιδέες και δράσεις που λύνουν όλα τα προβλήματα! Συνεπώς κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο, αρκεί «να γνωρίζεις» την «θεωρία» που το λύνει!
Κάποτε θα πρέπει και στον δήμο μας να κάνουμε ετούτα τα αυτονόητα, δηλ. «να σκεφθούμε», αξιοποιώντας κάθε υπάρχουσα ιδεογνωσία, και «να κάνουμε κάτι»!
Όσο μένουμε «κολλημένοι» στα «γνωστά», μην περιμένουμε «απαντήσεις» σε κανένα πρόβλημά μας.
επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Ρεθύμνου
nikninos@gmail.com