Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον χώρο της Φορτέτζας που πραγματοποιούνται οι μουσικές εκδηλώσεις του Δήμου Ρεθύμνου. Δεν θα σταθώ στον χώρο καθαυτό και στον τρόπο πρόσβασης, που πράγματι είναι προβληματικός. Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση του Δήμου και θεωρώ ότι συν τω χρόνω οι ανάγκες θα αναγκάσουν τη Δημοτική Αρχή να βελτιώσει τόσο τις εγκαταστάσεις του χώρου όσο και την πρόσβαση σε αυτόν.
Με την παρούσα επιστολή θέλω να αναφερθώ στην ονομασία του χώρου, που, δεν ξέρω ποιος και με ποιες διαδικασίες, τον ονόμασε «λόφος του Ιμπραήμ Χαν», ενώ σε αρκετά δημοσιεύματα αναφέρεται και σαν «λόφος του Αγά Χαν».
Ευθύς εξαρχής θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πουθενά, σε κανένα ιστορικό βιβλίο, ούτε καν στη διδακτορική διατριβή της Ιωάννας Στεριώτου, δεν αναφέρεται το συγκεκριμένο τοπωνύμιο. Άρα πρόκειται για μια αυθαίρετη ονοματοδοσία.
Ας δούμε όμως την πολεοδομία του συγκεκριμένου χώρου. Σε αυτό το φυσικό ύψωμα που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του κάστρου της Φορτέτζας υπάρχουν τρία κτίρια. Η κατοικία του Ρέκτορα, το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν και το πιθανό επισκοπικό μέγαρο.
Η κατοικία του Ρέκτορα (του Βενετού Διοικητή της πόλης) ήταν ένα μεγαλόπρεπο κτίριο, μικρό μέρος του οποίου σώζεται σήμερα. To σημερινό κτίριο, στην πλάτη του οποίου είναι τοποθετημένη η σκηνή για τις εκδηλώσεις, αποτελούσε τις φυλακές του κτιριακού συγκροτήματος.
Το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν (Sultan Ibrahim) χτίστηκε στα θεμέλια του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου των Βενετών. Αφιερώθηκε στον Ιμπραήμ Χαν που ήταν ο Σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας την περίοδο που κατακτήθηκε το Ρέθυμνο από τους Οθωμανούς.
Το πιθανό επισκοπικό μέγαρο, είναι το τρίτο κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία του κάστρου, οι εργασίες αναστήλωσης του οποίου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.
Με δεδομένο ότι:
-Η σκηνή των εκδηλώσεων εφάπτεται της κατοικίας του Ρέκτορα
-Η κατοικία του Ρέκτορα είναι ένα από τα αρχικά κτίρια του κάστρου
-Το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν αποτελεί μεταγενέστερο κτίριο
-Η Φορτέτζα εν γένει αποτελεί βενετική κατασκευή
Προτείνω από εδώ και στο εξής το σημείο που γίνονται και προφανώς θα συνεχίζονται να διεξάγονται οι μουσικές εκδηλώσεις του Δήμου, να αναφέρεται ως «Λόφος του Ρέκτορα».
*Ο Νίκος Δερεδάκης είναι δάσκαλος, σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου