«Της ευτυχίας ισχύουν όλα τα κρατούμενα μείον / Που είναι αδύνατον να τα προσθαφαιρέσεις» Οδ. Ελύτης (Εκ του Πλησίον).
Το Μουντιάλ μας έβαλε σε σκέψεις…
Πότε οι πολίτες μιας χώρας αισθάνονται ευτυχισμένοι; Είναι το χρήμα και τα υλικά αγαθά πηγή ευτυχίας; Τα αισθήματα αγάπης – ασφάλειας λ.χ. οδηγούν στην ευτυχία; Είναι ζήτημα εσωτερικής μόνο ισορροπίας; Πολλά τα υποθετικά ερωτήματα…
Παρ’ όλα αυτά… Μπορεί να μετρηθεί η ευτυχία των πολιτών;
Διάφορες έρευνες κάνουν αναφορές στους ευτυχισμένους πολίτες της Κόστα Ρίκα που θα βρεθεί στον δρόμο της εθνικής μας ομάδας αύριο στους «νοκ-άουτ» αγώνες του Μουντιάλ!
Υπάρχει όμως και ένα μικρό κράτος το Βασίλειο του Μπουτάν (σκαρφαλωμένο στα Ιμαλάια… ανάμεσα στο Θιβέτ και την Ινδία), του οποίου οι φτωχοί κάτοικοι αισθάνονται -σύμφωνα με τις έρευνες ευτυχισμένοι!
Οι Κοσταρικανοί ζουν σε μια από τις πιο «πράσινες» χώρες. Είναι ελάχιστα εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και κατάργησαν τον στρατό για να επενδύσουν στην παιδεία και την καταπολέμηση του αλφαβητισμού! Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 11.600 δολάρια, η ανεργία περίπου 5% και ο ρυθμός ανάπτυξης 2,5%. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το προσδόκιμο ζωής είναι 77,8 χρονιά.
Η βιοποικιλότητα της χώρας φτάνει το 5% του συνόλου στον πλανήτη! Το 27% της έκτασής της καλύπτεται από εθνικά πάρκα. Ενώ το 1997 απαγορεύθηκε η εξόρυξη πετρελαίου και το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! (πηγή: ΤΑ ΝΕΑ.gr – Περ. Δημητρολόπουλος 9/1/2010). Αλλά και σύμφωνα με το «Good Country Index» μεταξύ 125 χωρών η Κόστα Ρίκα είναι 22η και η Ελλάδα 30η «καλύτερη» χώρα του πλανήτη… θα επανέλθουμε όμως στο G C Index – σε ό,τι αφορά την Ελλάδα- αφού πούμε λίγα πράγματα και για τους ευτυχισμένους πολίτες στο Βασίλειο του Μπουτάν, εκεί ψηλά στα Ιμαλάια!
Το 1972 ο βασιλιάς του Μπουτάν καθιέρωσε τον όρο «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία» απαντώντας στον οικονομικό όρο ΑΕΠ! Στη μικρή αυτή χώρα κατοικούν 700.000 ψυχές και ο μισθός των πολιτών δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ τον μήνα. Στο βασίλειο αυτό απαγορεύεται ο καπνός και οι πλαστικές σακούλες. Η εκπαίδευση και η ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν για όλους.
Η ευτυχία των κατοίκων στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: στη χρηστή διακυβέρνηση – στα εργασιακά δικαιώματα (συνεργασία επιχειρηματιών- πολιτείας), «αειφόρος ανάπτυξη» με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των φύλων (ειρηνική και ισάριθμη απασχόληση ανδρών – γυναικών), η διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς (το Μπουτάν έγινε η τελευταία χώρα που το 1999 έφτασε η τηλεόραση και το internet!), η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος (το 70% της χώρας καλύπτεται από δάση). Για να μην αλλοιωθεί η ταυτότητα της χώρας και του περιβάλλοντος η κυβέρνηση επιτρέπει συγκεκριμένο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο και τους υποχρεώνει να πληρώνουν ημερήσιο φόρο και να έχουν οδηγό – ξεναγό (κερδίζουν έτσι πολλές θέσεις εργασίας). Πηγή: Το Βήμα – Κόσμος- 7/8/2013.
Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στο μακρινό Μπουτάν… Εκεί που οι πολίτες αισθάνονται ευτυχισμένοι…!
Ας επιστρέψουμε, όμως, στο «Good Country Index» και στα δικά μας…
Ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής Σ. Άνχολτ συγκέντρωσε και ανέλυσε 35 διαφορετικά σύνολα δεδομένων: επιστήμη – τεχνολογία, πολιτισμός, παγκόσμια τάξη, κλίμα – περιβάλλον, υγεία, διεθνής ειρήνη, ευημερία – ισότητα. Η Ελλάδα δεν είναι σαν την Ιρλανδία (η έρευνα την φέρνει 1η), αλλά δεν είναι και σαν την Τσεχία (43η) ή την Τουρκία (79η)! Είναι συγκρίσιμη και υπολογίσιμη χώρα. Η Ελλάδα σε παρόμοιες έρευνες τα πάει κατά κανόνα μέτρια. Δεν είμαστε στην κορυφή, αλλά συνήθως βρισκόμαστε κοντά στον μέσο όρο… είμαστε μια χώρα που προσφέρει πολλά και μπορεί να προσφέρει περισσότερα και στους πολίτες της και στον πλανήτη. (Πηγή: Η Καθημερινή – Θ. Γεωργακόπουλος).
Μακριά λοιπόν από τον ζόφο και την απόλυτη απελπισία που καλλιεργούν κάποιοι… Μακριά από όλα τούτα τα μίζερα είναι η ελληνική πραγματικότητα!
Αρκεί να το καταλάβουμε, να το πιστέψουμε και να σταθούμε γερά στα πόδια μας!
Στην αναζήτηση της δικής μας ευτυχίας. Στα δικά μας μέτρα, στις δικές μας δυνάμεις και ισορροπίες.
Όλα τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στις …έρευνες και στην μεθοδολογία που καθεμιά χρησιμοποιεί και που σίγουρα σ’ αυτό χωράει πολλή συζήτηση…
Η ευτυχία έτσι κι αλλιώς παραμένει ένα ελπιδοφόρο ζητούμενο για όλους μας…
E-mail: pgiannoulakis@yahoo.gr