Οξεία και εφ’ όλης της ύλης ήταν η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για την παιδεία.
Συγκεκριμένα, δριμύ «κατηγορώ» κατά της διαπλοκής, και σε αυτό το πλαίσιο, κατά του «παλιού πολιτικού συστήματος» και των συστημικών ΜΜΕ, για τη στάση τους με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας παράλληλα στις «συκοφαντίες, τα ψεύδη και τις θεσμικές εκτροπές της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, παράλληλα με την προσπάθεια να μπει τέλος στο καθεστώς της διαπλοκής και των παθογενειών των δεκαετιών από τη Μεταπολίτευση και μετά. Δύο προσπάθειες αλληλένδετες, όπως τις παρουσίασε, αφού κατηγόρησε το «παλιό πολιτικό σύστημα» ότι, σε συνεργασία με τα συστημικά ΜΜΕ, πόνταρε διαδοχικά στην «αριστερή παρένθεση» και άρα «στην αποτυχία της χώρας». Δυστυχώς για εκείνους και ευτυχώς για τη χώρα δεν το κατάφεραν, σημείωσε, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για γρήγορο κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης -κατηγορώντας τη ΝΔ ότι είναι απέναντι στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης για τα εργασιακά- και για λύση στο ζήτημα του χρέους σύντομα.
Απαριθμώντας τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σκοπός είναι η δημιουργία δωρεάν δημόσιου και ανθρωπιστικού σχολείου για όλους και όλες, που θα παρέχει ίδιες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές, που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και που δεν θα τις ισοπεδώνει. «Εμείς θέλουμε σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι», σημείωσε.
Ειδικότερα, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι», έχοντας αναφέρει ότι «δυστυχώς πλέον το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών μέσων που στηρίζει, απειλεί να καλύψει τα πάντα». «Εμείς ήρθαμε να βάλουμε τέλος σε όλες τις παθογένειες που μας έφεραν έως εδώ» και οι οποίες έχουν αυτουργούς, όπως είπε, τις κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά και την «καταστροφική» συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είπε ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της 1ης, πιο δύσκολης, αξιολόγησης και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ., όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα πάνε καλά, έχουμε ήδη μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο του 2016 και το 2017 θα είναι υψηλότεροι, έχουμε για πρώτη φορά σταθερή μείωση της ανεργίας, η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τα κόμματα ότι έχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για να ακυρώσουν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: «Απειλήσατε υπουργούς, προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη δικαιοσύνη, απειλείτε τώρα και δημόσιους υπαλλήλους που διενεργούν τη διαδικασία των διαγωνισμού, τάξατε στους καναλάρχες που στο διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά που τα έχει ανάγκη ο λαός». Εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι όχι μόνο δεν ζητά «συγγνώμη» αλλά προσπαθεί να απονομιμοποιήσει το διαγωνισμό.
Μητσοτάκης: Διχάζετε την κοινωνία – Είστε απολογούμενος της διαπλοκής
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ότι τόσο στα θέματα Παιδείας όσο και στις σχέσεις με την Εκκλησία, επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός αφιέρωσε 20 λεπτά της δικής του ομιλίας, για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. «Φαίνεται ότι ο λογογράφος σας έκανε λάθος και σας έδωσε την ομιλία προ τριών μηνών. Δεν έχετε ακούσει τίποτε το τελευταίο διάστημα για τις τηλεοπτικές άδειες και για τον κ. Καλογρίτσα», ρώτησε ρητορικά και προσέθεσε ότι «δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής αλλά ως απολογούμενος». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναφέρθηκε περισσότερο στα θέματα της επικαιρότητας και της διαπλοκής και λιγότερο στα θέματα της Παιδείας. «Κύριε Τσίπρα ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και όχι πως θα ελέγξετε εσείς το τοπίο των μέσων ενημέρωσης».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει την κοινωνία ακόμη και στο θέμα της Παιδείας- «σκοπός δικός μας είναι να ενώσουμε», προσέθεσε.
Αφιέρωσε την ομιλία του στην Παιδεία και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αναμοχλεύετε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις άλλων εποχών, όταν η Παιδεία ήταν αντικείμενο αντιπαραθέσεων, που μας γυρνάνε στο παρελθόν, αντί να κοιτάμε το μέλλον. Καταλαβαίνω ότι όλοι είμαστε προϊόν των βιωμάτων μας, δεν με ενδιαφέρουν οι επιλογές που κάνατε σαν μαθητής και φοιτητής, αλλά δεν έχετε καταλάβει τίποτε. Επαναλαμβάνετε τα ίδια κλισέ, ακολουθείτε τις ίδιες τακτικές, επαναστατική γυμναστική και καταλήψεις, αυτός είναι ο ιδεολογικός σας αρμός. Σε άλλους τομείς της πολιτικής εφαρμόζετε φιλελεύθερες πολιτικές, έστω και αν δεν τις πιστεύετε, στην Παιδεία δεν υποκρίνεστε, έχετε επιλέξει τον κατάλληλο υπουργό, τον κ. Φίλη για να ισοπεδώσει την έννοια της αριστείας και της αξιοκρατίας.
Εκπροσωπείτε όλες τις παθογένειες που εμποδίζουν την Ελλάδα να κινηθεί μπροστά. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας έχετε υιοθετήσει 105 ρυθμίσεις που έχουν αποσαρθρώσει την δημόσια εκπαίδευση. Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για την ζημιά που έχετε κάνει στην εκπαίδευση».
Ειδική αναφορά ο κ. Μητσοτάκης έκανε στο θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών και την διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Σε αυτή την τυφλή πορεία σύγκρουσης δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός η Εκκλησία της Ελλάδος», είπε και προσέθεσε ότι είναι μία σύγκρουση ανούσια που διχάζει τον λαό και προσβάλλει και την Εκκλησία.
«Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των θρησκευτικών, ούτε η Εκκλησία, αλλά αυτό κατόπιν μελέτης και όχι συγκρουσιακά. Η αλήθεια είναι ότι το μάθημα των θρησκευτικών ήταν μία ακόμη αφορμή για να δρομολογήσετε μία σύγκρουση», ανέφερε και στη συνέχεια διάβασε την επιστολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών προς την πολιτική ηγεσία, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος για το μάθημα των θρησκευτικών.
Υπογράμμισε επίσης ο αρχηγός της Ν.Δ.ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι προτεραιότητα για τη ΝΔ και στο προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του κόμματος. Σημείωσε πάντως ότι «οι βασικοί μας άξονες είναι ελεύθερο σχολείο, αδέσμευτο πανεπιστήμιο» και προσέθεσε ότι «μιλάμε για τις έννοιες της αξιοκρατίας, της αριστείας και της αξιολόγησης».
Δ. Κουτσούμπας: Σχολείο που θα παρέχει ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές
Με τη γνωστή λαϊκή ρήση «το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο», ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσεγγίζουν το ζήτημα της Παιδείας με τον ίδιο τρόπο.
«Ο πρωθυπουργός έδωσε άριστα 20 στο υπουργείο Παιδείας χωρίς καμία ντροπή, για την επιτυχία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία όταν υποστηρίζει ότι τα σχολεία επέστρεψαν στην κανονικότητα. «Έλεος! Η καθημερινότητα για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της είναι πολύ διαφορετική», είπε ο γγ του ΚΚΕ και αναρωτήθηκε σε ποια καθημερινότητα επέστρεψαν τα σχολεία, όταν η λαϊκή οικογένεια, ρημαγμένη από τους φόρους, έχει μπροστά της τα έξοδα για τα φροντιστήρια, τις ξένες γλώσσες, για αθλητική δραστηριότητα και τη σχολική τσάντα που πρέπει να γεμίσει με την περίφημη σχολική λίστα.
Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι το μόνο στοίχημα που κέρδισε η κυβέρνηση είναι το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε με τη ΝΔ. «Το στοίχημα που κερδίσατε μέχρι τα τώρα, έχει όνομα. Λέγεται τρίτο μνημόνιο», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί στην εκπαίδευση το μνημόνιο κατά γράμμα, με τον «εξορθολογισμό δαπανών για την παιδεία», και μάλιστα για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί και όλο το ιδεολογικό αντιδραστικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν και έπαιρναν αντιλαϊκά μέτρα.
Διμέτωπη επίθεση από τη Φώφη Γεννηματά
Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με την παρέμβασή της στη Βουλή, για την Παιδεία.
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ως «κρυπτόμενο» πρωθυπουργό, καθώς «ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα και παραδόθηκε ο δημόσιος πλούτος στους δανειστές για 99 χρόνια».
Με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για νομιμότητα. Η φούσκα έσκασε στα δικά σας χέρια κι ο κόσμος το «έχει τούμπανο», είπε και συμπλήρωσε: «Έπεσε μαύρο στον ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ, και μας μιλάτε για τρίγωνο διαπλοκής; Η Τράπεζα Αττικής, η κυβέρνηση και ο αγαπημένος σας εργολάβος. Γι’ αυτό δώσατε μάχη για έλεγχο Τράπεζας Αττικής, για να ελέγξετε την ενημέρωση».
Διμέτωπη κριτική άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε κυβέρνηση και ΝΔ και στα ζητήματα Παιδείας. Υποστήριξε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε και τη προδιδακτορική Δεξιά στο ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς.
«Για τον κ. Τσίπρα η αριστεία είναι ρετσινιά, για τον κ. Μητσοτάκη είναι μέσο αναπαραγωγής της ελίτ, για εμάς τους σοσιαλιστές, είναι προτεραιότητα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.
Σ. Θεοδωράκης: Διακομματική η ευθύνη για το κατάντημα της Παιδείας
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την «ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια.»Ακόμη, κατηγόρησε όλα τα κόμματα και όχι μόνο αυτά που κυβέρνησαν, για τη σημερινή εικόνα της Παιδείας: «Τα σχολεία και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια, ήταν πάντα στα χέρια των κομμάτων, άρα η ευθύνη για το κατάντημα της παιδείας είναι διακομματική», είπε συγκεκριμένα.
Παράλληλα αναρωτήθηκε, για ποιά δημόσια εκπαίδευση μιλάμε, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε υπερήφανοι που τα παιδιά μας παιδεύονται περισσότερο, οι γονείς πληρώνουν περισσότερο, για να έχουμε το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη» και κατέληξε λέγοντας: «Η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί. Η ζημιά που κάνουμε στην παιδεία δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις».
Αντιδράσεις προκάλεσε στους βουλευτές της κυβέρνησης, η αναφορά του Στ. Θεοδωράκη στη Χούντα και την αντίληψή της περί των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Η άρνηση των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν είναι Αριστερά. Πρώτα η Χούντα ισχυρίστηκε ότι αυτά θα καταστρέψουν την Παιδεία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ στην αντίδραση των βουλευτών απάντησε: «Πείτε μου πού σας πρόσβαλα». Επίσης, μίλησε για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας χρίστηκε διδάκτορας σε ιδιωτικό κολλέγιο στην Τουρκία. «Πολιτικοί που έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, να υμνούν μόνο τα δημόσια σχολεία και να πολεμούν τα ιδιωτικά. Πόσο υποκριτές πια!» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε δε, ότι, πρόσφατα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παραβρέθηκε στα εγκαίνια νέας πτέρυγας ιδιωτικού κολλεγίου, στο Μαρούσι.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, είπε ότι πρέπει, όσα παιδιά έχουν εξοικείωση με την μαθητική διδασκαλία, να ενταχθούν στα σχολεία της γειτονιάς τους, αλλά ένα μικρό βάρος να πάρουν και τα ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης.
Εξάλλου, ζήτησε την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τον διπλασιασμό των πρότυπων σχολείων, την επαναφορά των πρυτανικών συμβουλίων και την κατάργηση των αιωνίων φοιτητών.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, θίγοντας το μάθημα των θρησκευτικών, ζήτησε από την ηγεσία της ορθόδοξης Εκκλησίας να επιδείξει τόλμη, λέγοντας ότι «το σύγχρονο σχολείο δεν χρειάζεται περισσότερο τα θρησκευτικά από τη φυσική, τη βιολογία, την πληροφορική».
«Πρέπει να ανοίξουμε την συζήτηση για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας» καλώντας την εκκλησία να μην φοβηθεί τον διάλογο. «Στην Εκκλησία υπάρχουν αρκετοί ιεράρχες, γήινοι και μετριοπαθείς, με πρώτο τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που δεν θα πρέπει να φοβηθούν αυτόν τον διάλογο» ανέφερε καταληκτικά.