Μπορεί η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της μαρίνας στην πόλης μας να χαρακτηρίζεται εύκολη, εντούτοις, η εξυπηρέτησή τους γίνεται κυριολεκτικά μετ’ εμποδίων. Ο λόγος για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία αισθάνονται αποκομμένα από ένα σημαντικό έργο υποδομής του Ρεθύμνου, όπως επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου ΑμεΑ, Δημήτρης Τσαχάκης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται μέσα στις εγκαταστάσεις της μαρίνας, με συνέπεια, όπως είπε, να μην μπορούν να τις προσεγγίσουν εύκολα, ούτε οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας, αλλά ούτε και οι επισκέπτες του τόπου μας, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Ο Δημήτρης Τσαχάκης μίλησε μάλιστα και για την συνεργασία που είχαν κάνει πριν από ένα χρόνο, μέλη του τοπικού σωματείου ΑμεΑ με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη και έναν μηχανικό της υπηρεσίας της, με σκοπό να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις, ώστε στην συνέχεια να αναζητηθεί η «χρυσή τομή» για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
«Πριν από περίπου έναν χρόνο -υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαχάκης- με αφορμή μια εγκύκλιο του υπουργείου Ναυτιλίας που είχε σταλεί στο Λιμενικό Ταμείο, πήγα μαζί με ένα μέλος του σωματείου μας, που είναι καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο και συναντήσαμε στους χώρους της μαρίνας την πρόεδρο του λιμενικού ταμείου και έναν μηχανικό της υπηρεσίας. Εκεί τους δείξαμε στην πράξη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία, όταν θέλει να επισκεφθεί την μαρίνα, είτε για λόγους αναψυχής, είτε εάν επιθυμεί να ταξιδέψει. Από την αυτοψία που είχαμε κάνει τότε, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις στον χώρο της μαρίνας, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμος και για μας. Όμως, μετά από αυτή την συνάντηση δεν είχα καμία ενημέρωση ότι έγινε κάτι. Άρα, ακόμα περιμένουμε…».
Ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ του νομού μας, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που πρότεινε στο Λιμενικό Ταμείο να γίνουν στον χώρο της μαρίνας, μίλησε μεταξύ άλλων για την εγκατάσταση τουαλέτας αναπήρων -που είπε- δεν υπάρχει, για διαδρόμους όδευσης τυφλών, για την διαμόρφωση ενός χώρου αναμονής για τα άτομα με αναπηρία, καθώς και για την εγκατάσταση στον πίνακα ανακοινώσεων του συστήματος της φωνητικής αναγγελίας.
«Το σύστημα της φωνητικής αναγγελίας, για παράδειγμα είναι κάτι πολύ σημαντικό για μας και γενικότερα είναι κάτι που λείπει από την πόλη μας, αφού φανταστείτε πως δεν υπάρχει ούτε και στον σταθμό του ΚΤΕΛ, αλλά ούτε και μέσα στα λεωφορεία. Το μόνο που έχουν τα αστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ (και όχι τα υπεραστικά) είναι μια ράμπα την οποία χρησιμοποιούν μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Κατά συνέπεια, όταν μιλάμε για μια εγκατάσταση, όπως είναι η μαρίνα, θεωρώ ότι η παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών είναι επιτακτική. Φανταστείτε ένα άτομο με αναπηρία που έρχεται για κρουαζιέρα στο Ρέθυμνο, δεν υπάρχει ούτε καν τουαλέτα για να εξυπηρετηθεί. Όλα αυτά ίσως να φαίνονται λεπτομέρειες, όμως είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του τουρισμού και στα άτομα με αναπηρία, τα οποία, όπως παρατηρούμε κάθε χρόνο, επιλέγουν το Ρέθυμνο για τις διακοπές τους», κατέληξε ο κ. Τσαχάκης.
Οι ράμπες στην παραλία και η ανάπλαση στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου
Ο Δημήτρης Τσαχάκης αναφέρθηκε και στην αυτοψία που είχαν κάνει μαζί με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη και στο τμήμα της παραλίας, από το ύψος του λιμενικού ταμείου έως και το ενετικό λιμάνι.
Εκεί, όπως είπε, εντόπισαν κάποια σημεία τα οποία έχρηζαν βελτιωτικών παρεμβάσεων, ώστε να είναι ευκολότερη η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που έγινε σε αυτά τα σημεία ήταν η κατασκευή ραμπών.
Πέρα όμως από τις ελλείψεις και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο παραλιακό μέτωπο, ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ, αναφέρθηκε και στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα. Εκεί, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας, το πρόβλημα εντοπίζεται στην παιδική χαρά.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ανέφερε τα παρακάτω: «Καλό θα είναι όταν σχεδιάζουν έργα -και δη ζωτικής σημασίας- για την πόλη μας, να ακούνε και την δική μας φωνή ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και των ατόμων με αναπηρία, που επίσης ζουν στο Ρέθυμνο. Μάλιστα θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στο έργο της ανάπλασης στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, παρατήρησα ότι δημιουργείται μια παιδική χαρά, η οποία όμως δεν απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρία. Και διερωτώμαι, τα παιδιά αυτά θα πρέπει να στέκονται από μακριά να κοιτάζουν τα υπόλοιπα που θα παίζουν… Βέβαια το έργο δεν έχει ακόμα παραδοθεί, αλλά εμείς ως σωματείο είχαμε αποστείλει σχετικό υπόμνημα στον δήμο όταν σχεδίαζε και αυτό το έργο».
Προβληματική η πρόσβαση των ΑμεΑ στην παραλία
Εν τω μεταξύ, μετ’ εμποδίων, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και αυτό το καλοκαίρι η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην παραλία της πόλης μας. Και τούτο διότι σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσαχάκη, στα σημεία που τοποθετείται η ειδική εγκατάσταση για τα αναπηρικά αμαξίδια, υπάρχει μια «κενή» απόσταση περίπου 20 – 30 μέτρων από τον ειδικό διάδρομο μέχρι και την θάλασσα.
«Αυτό σημαίνει ότι τα αναπηρικά αμαξίδια μόλις τελειώσει ο διάδρομος, (δηλαδή μόλις σταματήσει) απλά βουλιάζουν στην άμμο. Άρα, οι άνθρωποι αυτοί είναι δύσκολο να φτάσουν μέχρι την θάλασσα. Γενικά πάντως, αυτό είναι ένα παλιό πλέον σύστημα, που «επιβάλλει» στα άτομα με αναπηρία να έχουν και συνοδό μαζί τους όταν πηγαίνουν για μπάνιο στην θάλασσα. Επιπλέον, θα πρέπει να σας πω ότι σε αυτά τα επιλεγμένα σημεία που εγκαθίσταται κάθε καλοκαίρι ο εξοπλισμός για τα άτομα με αναπηρία, δεν υπάρχει ούτε καν μια ντουζιέρα για μας, αλλά ούτε και ομπρέλα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαχάκης.
Ο ίδιος πάντως αναφέρθηκε σε ένα πιο εξελιγμένο, όπως το χαρακτήρισε, σύστημα που φέρει την «υπογραφή» του πανεπιστημίου Πατρών και το οποίο παρέχει αυτονομία στα άτομα με αναπηρία όταν θελήσουν να πάνε για μπάνιο στην θάλασσα. Ο λόγος για το σύστημα sitrak (σιτράκ) το οποίο βοηθά το άτομο με αναπηρία που είναι καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο, να προσεγγίσει ευκολότερα την ακτή ακόμα και όταν δεν έχει συνοδό.
«Για το Ρέθυμνο πρέπει να έχει εγκριθεί η προμήθεια δύο τέτοιων συστημάτων, καθώς και ένα σύστημα προσανατολισμού για την θάλασσα. Το σύστημα προσανατολισμού, αυτό που κάνει είναι να κατευθύνει τα άτομα με προβλήματα όρασης μέσα στην θάλασσα, καθώς μεταξύ άλλων, εκπέμπει ηχητικά σήματα», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σωματείου ατόμων με αναπηρία Ρεθύμνου.