Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ…
Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει φέτος το θέμα με τις αρνήσεις στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται για να καλύψουν κενές θέσεις σε σχολεία της χώρας. Αν και βάσει νόμου οι αναπληρωτές έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, εντούτοις, κάθε φορά που αυτό συμβαίνει δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης.
Κάτι αντίστοιχο έγινε χθες για πολλοστή φορά και στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου από τη λίστα με τις προσλήψεις αναπληρωτών που εστάλη τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο τελικά προσελήφθησαν 11 συνολικά αναπληρωτές. Το δυσάρεστο όμως είναι ότι από τις 11 προσλήψεις που ενέκρινε το υπουργείο έξι αποδέχτηκαν τελικά τις τοποθετήσεις τους σε σχολεία του νομού μας.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στην εφημερίδα μας η διευθύντρια της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευαγγελία Μαντά, αυτή τη φορά το υπουργείο Παιδείας ανταποκρίθηκε άμεσα για την κάλυψη των κενών θέσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία.
Συγκεκριμένα, ενέκρινε τις προσλήψεις 2 καθηγητών θεατρικής αγωγής, 3 δασκάλων, 1 καθηγήτριας γερμανικών μειωμένου ωραρίου, 1 καθηγητή φυσικής αγωγής, 2 καθηγητών μουσικής και δύο καθηγητών πληροφορικής. Ωστόσο από τις 11 προαναφερόμενες προσλήψεις αναπληρωτών αρνήθηκαν τις τοποθετήσεις οι εξής: 1 καθηγήτρια θεατρικής αγωγής, 1 δάσκαλος, η 1 και μοναδική καθηγήτρια γερμανικών, που μάλιστα είναι η τέταρτη κατά σειρά άρνηση που παρατηρείται φέτος στο Ρέθυμνο στη συγκεκριμένη ειδικότητα, καθώς και οι 2 καθηγητές πληροφορικής.
«Το πρόβλημα με τις αρνήσεις στις τοποθετήσεις αναπληρωτών δεν είναι τωρινό, καθώς δεν συμβαίνει μόνο φέτος. Το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Και όπως αντιλαμβάνεστε είναι σοβαρό διότι δεν μπορεί να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των σχολείων μας», σχολίασε μεταξύ άλλων η κα Μαντά.
Επιπλέον όπως ανέφερε η Ευαγγελία Μαντά, μέχρι και σήμερα η υπηρεσία της θα περιμένει προκειμένου να κατατεθούν τυχόν νέα αιτήματα αρνήσεων από τους αναπληρωτές που μόλις διορίστηκαν, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα είναι να αποστείλει στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου παιδείας, τη νέα ειδική λίστα με τα κενά που εξακολουθούν να καταγράφονται στα δημοτικά σχολεία του νομού μας.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό η κα Μαντά, υπογράμμισε τα εξής: «Την προηγούμενη φορά από τις 2.500 προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν πανελλαδικά, αρνήθηκαν οι 1.600 και το υπουργείο προχώρησε άμεσα σε μία μίνι φάση αντικατάστασης τους, προκηρύσσοντας νέες προσλήψεις.
Στην παρούσα φάση όμως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακόμα εάν θα κάνει κάτι αντίστοιχο, δεδομένου ότι τα κονδύλια (για τις προσλήψεις) είναι εξασφαλισμένα από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών. Αν αυτό γίνει τότε δεν αποκλείεται να έχουμε νέες προσλήψεις αναπληρωτών -που στην ουσία θα είναι αντικαταστάσεις- πριν από τις γιορτές. Σε διαφορετική περίπτωση όμως θα περιμένουμε και όταν ανακοινώσει το νέο «κύμα» προσλήψεων αναπληρωτών το υπουργείο -που σίγουρα θα είναι μετά τις γιορτές- τότε θα δούμε τι θα εγκριθεί για τη δική μας διεύθυνση εκπαίδευσης».
Οριστική λύση στο πρόβλημα του ολοήμερου δημοτικού σχολείου Γερανίου
Εν τω μεταξύ, οριστική λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα με την αποχώρηση, λόγω άδειας κυήσεως, της δασκάλας στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Γερανίου, δόθηκε χθες από τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της υπηρεσίας το ολοήμερο σχολείο της περιοχής θα λειτουργεί μέχρι και σήμερα με «δανεικό» δάσκαλο από άλλη σχολική μονάδα του νομού, ενώ από αύριο κιόλας μέχρι και τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου, θα τοποθετηθεί μόνιμος δάσκαλος.
Εν αναμονή των τοποθετήσεων και η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Στάση αναμονής όμως τηρεί και η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πόσοι από τους αναπληρωτές που αιτήθηκε για προσλήψεις η υπηρεσία θα αποδεχτούν τελικά τον διορισμό.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη φορά η λίστα που απέστειλε η εν λόγω διεύθυνση εκπαίδευσης προς το υπουργείο Παιδείας αφορούσε στην κάλυψη των κενών που παρατηρούνται προκειμένου να ξεκινήσουν δύο από τα προγράμματα που διεξάγονται κάθε χρόνο σε γυμνάσια και λύκεια. Πρόκειται για το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας που διεξάγεται στα γυμνάσια, καθώς και για το πρόγραμμα της εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας που αφορά μόνο στα επαγγελματικά λύκεια.
Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της υπηρεσίας οι ελλείψεις σε επίπεδο νομού αφορούν στην κάλυψη 148 ωρών διδασκαλίας, που σε προσλήψεις σημαίνει 7 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και συγκεκριμένα πρόκειται για 1 φιλόλογο, 1 αισθητικό, 1 μηχανολόγο, 3 εκπαιδευτικούς τεχνολογίας, 1 ηλεκτρολόγο και 1 νοσηλευτή.
Για το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια απαιτείται η κάλυψη συνολικά 110 ωρών διδασκαλίας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσληφθούν 8 αναπληρωτές, δηλαδή, 4 φιλόλογοι, 3 μαθηματικοί και 1 φυσικός. Επίσης για το πρόγραμμα της εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας στα επαγγελματικά λύκεια, χρειάζεται η κάλυψη 110 ωρών διδασκαλίας και συγκεκριμένα θα πρέπει να προσληφθούν εκπαιδευτικοί δύο ειδικοτήτων, δηλαδή φιλόλογοι και μαθηματικοί, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν 55 ώρες διδασκαλίας η κάθε ειδικότητα.