Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν χθες δεκάδες αγροτοκτηνοτρόφοι και στο Νομό Ρεθύμνου, όταν πήγαν στην τράπεζα για να σηκώσουν τα χρήματα από την εξισωτική αποζημίωση, η οποία πιστώθηκε ήδη στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Αρκετοί από αυτούς διαπίστωσαν ότι από την εν λόγω κοινοτική ενίσχυση δεν τους είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ. Και αυτό διότι όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, υπήρξε πρόβλημα στις περιπτώσεις των δικαιούχων που λαμβάνουν για παράδειγμα, συντάξεις χηρείας ή πολυτεκνίας, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος. Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο στους δικαιούχους του Νομού μας, αλλά είναι πανελλαδικό.
Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης έμειναν συνολικά 23.675 ΑΦΜ, τα οποία δεσμεύτηκαν για επανέλεγχο του προβλεπόμενου κριτηρίου επιλεξιμότητας ως προς την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα, σε σχέση με τα στοιχεία των ενεργών συνταξιούχων που τηρούνται στον ΕΦΚΑ. Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τον Οργανισμό, που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία μετά την παραλαβή νέου αρχείου από τον ΕΦΚΑ και νεότερης επεξεργασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα περιληφθούν σε επόμενη πληρωμή. Μάλιστα η προθεσμία που έχουν στην διάθεσή τους για να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους είναι από τις 14 έως και τις 27 Ιανουαρίου.
Σε γενικές γραμμές πάντως, φέτος στο Ρέθυμνο είναι πολύ υψηλά τα ποσά των επιδοτήσεων που καταβλήθηκαν στους περίπου 15 χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους που είναι εγγεγραμμένοι τόσο στις δύο αγροτοσυναιτεριστικές ενώσεις του Νομού, όσο και στα επτά μελετητικά γραφεία που έχουν ειδική άδεια από το Υπουργείο για να εκτελούν την διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Γιάννης Γλεντζάκης, μόνο στην Ένωση Ρεθύμνου οι εγγεγραμμένοι δικαιούχοι στους οποίους καταβλήθηκε η επιδότηση είναι 6.195, ενώ άλλοι περίπου 8.000 χιλιάδες είναι οι εγγεγραμμένοι στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου και οι υπόλοιποι δικαιούχοι ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους στα προαναφερόμενα μελετητικά γραφεία του Νομού που έχουν σχετική αδειοδότηση από το 2014.
Σε πανελλαδικό επίπεδο πάντως, το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτοκτηνουτρόφων της χώρας, αγγίζει τα 876.600.573,87 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά στο υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης αφορά το ποσό των 331.387.079.73 ευρώ, που δόθηκε σε 594.827 δικαιούχους, για την λεγόμενη «πράσινη» ενίσχυση δόθηκαν 512.022.250,70 ευρώ σε 595.971 δικαιούχους και για την ενίσχυση των νέων αγροτών πιστώθηκαν 33.191.243,44 ευρώ σε 77.469 δικαιούχους.
Σημειώνεται ότι μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε πριν από δύο μήνες (δηλαδή, τον περασμένο Οκτώβριο) το σύνολο της βασικής ενίσχυσης, το οποίο κατευθύνθηκε σε Έλληνες γεωργούς υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού καταβλήθηκε συνολικό ποσό ύψους 234.738.252,13 ευρώ σε 387.808 δικαιούχους για το μέτρο 13, που αφορά στις «ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» έτους 2019.
Σχολιάζοντας τέλος τις τελευταίες θετικές εξελίξεις με το «ζεστό» χρήμα που εισέρευσε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων στα ταμεία των αγροτοκτηνοτρόφων του Ρεθύμνου, ο Γιάννης Γλεντζάκης τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας τα εξής: «Τα χρήματα των φετινών επιδοτήσεων που πιστώθηκαν έγκαιρα στους λογαριασμούς των χιλιάδων δικαιούχων και του Νομού μας, αποτελούν πραγματική «ανάσα» για αυτούς, καθώς μπορεί το ύψος του ποσού να μην είναι αντίστοιχο με αυτό που δίδονταν στο παρελθόν, εντούτοις όμως, τα χρήματα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή τους αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής τους, ειδικά σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο, που η κρίση έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» τους Έλληνες παραγωγούς».