Σε λειτουργία έχει τεθεί από τις αρχές της εβδομάδας το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για την υποβολή νέων δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Η υποβολή νέων δηλώσεων για νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων με βάση τον νέο νόμο σχετικά με την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, καθώς και η μεταφορά των δηλώσεων τακτοποίησης του προηγούμενου νόμου στις νέες ρυθμίσεις μετά από σχετική αίτηση, είναι δυνατή από την περασμένη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα τεχνικά προβλήματα που εμφανίζει το ηλεκτρονικό σύστημα, καθυστερούν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
Στο Ρέθυμνο, παρά το ενδιαφέρον που δείχνουν ιδιοκτήτες για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους, ελάχιστες αιτήσεις έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του ΤΕΕ, αφενός εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη διαδικασία δημιουργίας του μεταβατικού μηχανογραφικού συστήματος και αφετέρου λόγω του ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως αρκετά ζητήματα που περιέχονται στον πολυσέλιδο νέο νόμο, κι αυτό δημιουργεί εμπόδια στους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς, οι οποίοι σε πρώτη φάση υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ τα απαιτούμενα στοιχεία του ιδιοκτήτη, προκειμένου να λάβουν τους σχετικούς κωδικούς πληρωμής και να καταβληθεί το σχετικό παράβολο και η δόση. Εντός έξι μηνών από την αρχική ηλεκτρονική αίτηση ο μηχανικός οφείλει να ολοκληρώσει τη δήλωση των στοιχείων του αυθαίρετου.
Προκειμένου οι μηχανικοί του Ρεθύμνου να ενημερωθούν για τη διαδικασία, καθώς και για το πλήρες περιεχόμενο του νόμου, το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ διοργανώνει το Σάββατο συνάντηση-ημερίδα στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Ορέστης Κρυοβρυσανάκης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Το μηχανογραφικό σύστημα δεν ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τις αιτήσεις, για το μεταβατικό στάδιο από τον παλιό νόμο στον καινούριο. Έχει προβλήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν, γιατί μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα αιτήματα που γίνονται.
Εκτιμώ ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου και στο Ρέθυμνο θα προχωρήσει η διαδικασία της ένταξης των αυθαιρέτων στο νέο σύστημα».
Σχετικά με το ενδιαφέρον ιδιοκτητών να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ο κ. Κρυοβρυσανάκης επεσήμανε ότι ναι μεν υπάρχει, ωστόσο το κόστος είναι δυσβάσταχτο για πολλούς: «Εκτιμώ ότι στο Ρέθυμνο ο αριθμός θα ξεπεράσει τα μέχρι σήμερα δηλωθέντα στο σύστημα, ωστόσο δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, λόγω των οικονομικών συνθηκών, ώστε να προχωρήσει κάποιος τη διαδικασία και να ενταχθεί στο νέο νόμο.
Μέσα σε ένα κλίμα μαρασμού και ύφεσης, υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που θα επιθυμούσαν να προχωρήσουν στη διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων που έχουν, όμως λειτουργεί ανασταλτικά η συγκυρία, γιατί ο κόσμος οικονομικά δεν αντέχει. Αυτό θα περιορίσει τον αριθμό των δηλώσεων.
Επίσης, υπάρχει πολύς κόσμος που έχει απηυδήσει και θεωρεί ότι ο νόμος έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και λόγω της κατάστασης έχει αποφασίσει να μην πληρώσει άλλο».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξε έντονη δραστηριότητα τις πρώτες μέρες έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τα αυθαίρετα, αφού στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο υποδέχεται τις δηλώσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, έχουν κατατεθεί πάνω από 4.000 φάκελοι.