Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς εξακολουθεί να προχωρά το θέμα της κατασκευής της νέας μονάδας του βιολογικού καθαρισμού στον Πλακιά, το οποίο είναι ένα από τα «προβληματικά» έργα του Ρεθύμνου, καθώς αν και θα έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί χρόνια τώρα, εντούτοις, τα διάφορα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά καιρούς, έχουν ανακόψει την πορεία του.
Το νέο σύγχρονο έργο, θα εξυπηρετήσει ένα μεγάλο μέρος των νότιων περιοχών του Ρεθύμνου, καθώς θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, στόχος του έργου ήταν από την πρώτη στιγμή η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Σύμφωνα με την διευθύντρια των τεχνικών υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, Ελένη Ρανουτσάκη, αυτή την περίοδο έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το πρώτο υποέργο που είναι το εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων οικισμών της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά.
Όπως ανέφερε οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αυτό που απομένει είναι η δοκιμή του δικτύου σε συνθήκες λειτουργίας, κάτι το οποίο θα γίνει -όπως είπε- μόλις συνδεθούν όλα τα αντλιοστάσια με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.
Εξάλλου, μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί τα επτά από τα δέκα αντλιοστάσια και εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου -εάν δεν ανακύψουν προβλήματα με την σύνδεση του δικτύου με τη ΔΕΔΔΗΕ- θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δοκιμές. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός το εν λόγω υποέργου είναι 4.216.524,41 ευρώ (σύμβαση: 2.014.947,13 ευρώ).
Στο μεταξύ, σε φάση ολοκλήρωσης είναι και το δεύτερο υποέργο που αφορά στα εσωτερικά δίκτυα συλλογής λυμάτων των οικισμών της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού, 5.109.080,24 ευρώ (σύμβαση: 2.487.860,59 ευρώ).
Για το εν λόγω υποέργο, οι εργασίες των δικτύων έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αυτό που απομένει είναι επίσης η ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης τμήματος του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε δύο από τα τέσσερα αντλιοστάσια του έργου (στα άλλα δύο έχουν ολοκληρωθεί) και έπειτα η συνολική δοκιμή λειτουργίας του έργου. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση, εκτίμηση της αρμόδιας υπηρεσίας είναι ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης του υποέργου προσδιορίζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Εν αναμονή του τρίτου υποέργου
Και ενώ τα δύο πρώτα υποέργα του βασικού έργου της κατασκευής του βιολογικού του Πλακιά βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, το τρίτο υποέργο δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί πλήρως. Ο λόγος για το υποέργο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά και συγκεκριμένα της δημοτικής ενότητας Φοίνικα, συνολικού προϋπολογισμού, 3.831.000,00 ευρώ.
Για το υποέργο αυτό, το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης περιλαμβάνει:
– την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας,
– την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού σύμφωνα με τους τελευταίους εγκεκριμένους κανονισμούς,
– την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού,
– την θέση σε αποδοτική λειτουργία και τις δοκιμές ολοκλήρωσης,
– περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος σε συνθήκες αιχμής – μη αιχμής για χρονικό διάστημα 24 μηνών με τη σχετική παρακαταθήκη ανταλλακτικών για το εν λόγω χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία οριστικής παραλαβής
– υποχρέωση έκδοσης από τη μεριά του αναδόχου όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων (οικοδομικές άδειες, τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων κτλ).
Σύμφωνα επίσης με την Ελένη Ρανουτσάκη, στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνεται και κάθε εργασία ή προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, η οποία είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη κατασκευή, την άρτια και αποδοτική λειτουργία του έργου, έστω και αν δεν αναφέρεται ρητά στα τεύχη δημοπράτησης.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό υπογράμμισε τα εξής: «Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων θα λειτουργεί με τη μέθοδο παρατεταμένου αερισμού, ενώ ο σχεδιασμός πραγματοποιείται για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά για την 20ετία (Α’ φάση). Ο σχεδιασμός και η επιλογή που θα γίνει θα έχει την προοπτική και τη δυνατότητα εύκολης μελλοντικής επέκτασης αν αυτό απαιτηθεί.
Αν μετά το πέρας του ορίζοντα σχεδιασμού προκύψει η ανάγκη επέκτασης της εγκατάστασης, αυτή θα πρέπει από σήμερα να καταστεί εφικτή και εύκολη, με το σωστό σχεδιασμό και την επιλογή των κατάλληλων συστημάτων. Τονίζεται πως το σύνολο των υποδομών μελετώνται και σχεδιάζονται με γνώμονα και τις επεκτάσεις που θα απαιτηθούν και στην Β’ φάση (40 ετία). Συνεπώς ο σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του και τις υποδομές της Β’ φάσης, οι οποίες δεν θα κατασκευαστούν από την Α’ φάση. Σήμερα πάντως, είμαστε στην φάση της προέγκρισης δημοπράτησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης, όπου και έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία από το δήμο Αγίου Βασιλείου και από εμάς».
Τα υπόλοιπα υποέργα
Με βάση την κα Ρανουτσάκη το 4ο υποέργο, δηλαδή, η επισκευή και συντήρηση του υποθαλάσσιου αγωγού, έχει ήδη καταργηθεί. Το 5ο κατά σειρά υπόεργο, που είναι οι εργασίες σύνδεσης με τα δίκτυα του οργανισμού κοινής ωφέλειας (ΟΚΩ), έχει ολοκληρωθεί καθώς περιλαμβάνει την πληρωμή της ΔΕΔΔΗΕ (που έχει πραγματοποιηθεί) για την μετατόπιση του δικτύου της όπου αυτό ήταν απαραίτητο καθώς και τη μεταφορά του στα αντλιοστάσια του έργου. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω υποέργου ανέρχεται στο ποσό των 55.903,87 ευρώ.
Το 6ο υποέργο, που αφορά στις εργασίες επίβλεψης ανασκαφών από αρχαιολογία, προϋπολογισμού, 15.000,00 ευρώ, έχει επίσης ολοκληρωθεί, καθώς περιελάμβανε την πληρωμή του αρχαιολόγου που είχε προσληφθεί για να επιβλέπει τις εκσκαφές των δικτύων.
Σημειώνεται ότι η κατασκευή της σύγχρονης μονάδας του βιολογικού καθαρισμού του Πλακιά θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχής της Γυαλιάς, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα «καλύπτεται» από το βιολογικό που διαθέτει η Αγία Γαλήνη, καθώς και από τον «μικρό» βιολογικό του Πλακιά, ο οποίος όμως εξυπηρετεί τις ανάγκες μόλις λίγων χιλιάδων κατοίκων, την στιγμή που ο νέος, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες πάνω από δώδεκα χιλιάδων ατόμων.
Άλλωστε, τα χωριά που θα εξυπηρετήσει ο νέος βιολογικός του Πλακιά, είναι οι κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές της ενδοχώρας του Ρεθύμνου και μάλιστα πρόκειται για τους οικισμούς, Ασώματος, Λευκόγεια, Μαριού, Μύρθιος και Δαμνόνι στα ανατολικά, η περιοχή της Σούδας και ο οικισμός των Σελλίων στα δυτικά, καθώς και η παραθαλάσσια οικοδομική ενότητα του Πλακιά.