Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει το ΤΕΙ Κρήτης, καθώς η περικοπή της χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, που ξεπερνά το 70% την τελευταία πενταετία, έχει σαν αποτέλεσμα η λειτουργία του ιδρύματος να βρίσκεται στο κόκκινο. Τα ταμειακά αποθέματα του ΤΕΙ για τη μισθοδοσία των έκτακτων εκπαιδευτικών στερεύουν, ενώ με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για την αγορά αναλώσιμων ούτε για τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις εργαστηριακές ασκήσεις των τμημάτων του ιδρύματος. Μείζον θέμα τίθεται και με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Κρήτης, οι οποίες λόγω της έλλειψης κονδυλίων έχουν αφεθεί στην τύχη τους με ότι και αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των φοιτητών.
Το σκηνικό οικονομικής κατάρρευσης που έχει διαμορφωθεί έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό τόσο της φοιτητικής όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς πλέον κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον του ιδρύματος. Η χρηματοδότηση τουλάχιστον για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς επαρκεί μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 και αν δεν υπάρξει κάποια γενναία επιπλέον χρηματοδότηση από πλευράς κράτους η λειτουργία του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος θα βρεθεί στον αέρα.
Για τη στοιχειώδη λειτουργία του ΤΕΙ κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης επιπλέον κονδυλίων, καθώς το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί ένα σκηνικό οικονομικής ασφυξίας στο ίδρυμα είναι πιο ορατό από ποτέ. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, Βαγγέλης Καπετανάκης, επιβεβαιώνει την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το ακαδημαϊκό έργο στο ΤΕΙ δεν έχει υποβαθμιστεί χάρις στις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά τόσο το μόνιμο όσο και το έκτακτο προσωπικό.
«Ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Κρήτης είναι στο χαμηλότερο που ήταν ποτέ. Με συνεχείς περικοπές έχει κατέβει στο 30%, που ήταν πριν από πέντε χρόνια. Το τραγικό είναι ότι ενώ είχαμε κάποια ταμειακά υπόλοιπα και μ’ αυτά μπορούσαμε να πληρώσουμε τους εκτάκτους εκπαιδευτικούς, πολύ φοβόμαστε ότι αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή προς το καλύτερο αυτό τον Δεκέμβριο τελειώνουν τα αποθεματικά μας και δεν θα έχουμε πλέον κονδύλια για εκτάκτους εκπαιδευτικούς στο ίδρυμα. Θα πουν πολλοί ότι έτσι μας λέγατε και πέρυσι. Του χρόνου ωστόσο τελειώνουν όλα.
Τα εκπαιδευτικά αναλώσιμα για ένα ίδρυμα που χρειάζεται περίπου 300.000 ευρώ το χρόνο, φέτος το συγκεκριμένο κονδύλι δεν ξεπερνά τις 20.000-25.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαστηριακές ασκήσεις γίνονται μονάχα με διαφάνειες ή με αυτοκατασκευές και με την καλή θέληση των καθηγητών μας τόσο των μονίμων όσο και των εκτάκτων. Από την άλλη μεριά κάτι το οποίο μας ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό είναι ότι και οι συντηρήσεις των εγκαταστάσεών μας έχουν μείνει πίσω και ελπίζουμε να μην έχουμε ατυχήματα και προβλήματα ασφαλείας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης.
Βραχνά για το ΤΕΙ Κρήτης αποτελούν και οι οφειλές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και εκείνες προς τον Δήμο Ηρακλείου για δημοτικά τέλη, που ποτέ δεν καταβλήθηκαν. Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, το οποίο με τα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν το ίδρυμα αδυνατεί να πληρώσει.
«Όσον αφορά τις οφειλές προς τον Δήμο Ηρακλείου έχει οριστεί μία δικάσιμος στις 10 Ιουνίου και τότε η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα από τη μεριά του δικαστηρίου, το ΤΕΙ Κρήτης δεν έχει χρήματα να πληρώσει. Αυτό είναι κάτι δεδομένο», δηλώνει ο κ. Καπετανάκης.