Μονόδρομος για την οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος της λειψυδρίας, με το οποίο είναι αντιμέτωπος κάθε καλοκαίρι ο μητροπολιτικός δήμος του Ρεθύμνου, είναι το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στην περιοχή Γιαννούδι, προκειμένου να μπορέσει να υδροδοτηθεί η ανατολική ζώνη του νομού, από την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών. Περιφέρεια, ΟΑΚ και δήμος έχουν θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα τους το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, υπάρχει δέσμευση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώργου Δέδε, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κονδύλι της τάξεως των 60.000 ευρώ, προκειμένου η προμελέτη να λάβει τη μορφή μελέτης και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης να μπορέσει να διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ Μαρινάκης , ο ίδιος έχει εκφράσει την πρόθεση να συνεισφέρει οικονομικά ο δήμος, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, για την ολοκλήρωση της μελέτης, θεωρώντας πως το έργο αυτό αποτελεί το σπουδαιότερο για ολόκληρο τον νόμο. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 15 εκ ευρώ.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που έχει γίνει ήδη από τον ΟΑΚ, για την κατασκευή ενός διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, το οποίο θα διυλίζει τις ποσότητες νερού που θα λαμβάνονται από το Φράγμα των Ποταμών, ώστε να υδροδοτείται στο σύνολό του ο μητροπολιτικός δήμος.
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την προμελέτη που έχει γίνει, ο προϋπολογισμός του έργου για την κατασκευή του διυλιστηρίου είναι 8 εκ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα και με τον Διευθυντή Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλη Μαμαλάκη, θα χρειαστεί να γίνουν συνδέσεις με αγωγούς και σωλήνες και ενδεχομένως και η δημιουργία μιας δεξαμενής, υποδομές που προσθέτουν στο έργο επιπλέον 8 εκ. ευρώ.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε:
«Έχει υποσχεθεί ο γενικός γραμματέας ότι θα στείλει στον ΟΑΚ τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των μελετών. Εγώ είχα πει σα δήμαρχος, ότι αν είναι παραπάνω δέχομαι και να βάλουμε στο κουμπαρά χρήματα, διότι για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει προμελέτη, είναι χωροθετημένα όλα και αν το δούμε ζεστά, μέσα στο χρόνο μπορούμε να χουμε έτοιμη μελέτη και να δούμε στην συνέχεια, που μπορούμε να το εντάξουμε, καθώς είναι μεγάλο το κόστος του, καθώς αφορά τόσο τα δίκτυα όσο και το αντλιοστάσιο και ανέρχεται περίπου 15 εκ ευρώ» και μιλώντας για την σημασία του έργου αυτού πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι μαζί με τον ΒΟΑΚ, το οποίο είναι ένα έργο άλλης κλίμακας, είναι το σπουδαιότερο έργο ουσίας, που μπορεί να γίνει αυτή την στιγμή για ένα Ρέθυμνο, που έχει πρόβλημα λειψυδρίας, είναι μια τουριστική περιοχή που από ότι φαίνεται ολοένα και περισσότερο θα πολλαπλασιάζονται οι επισκέπτες του και θα επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε λύσει το θέμα της υδροδότησης όλης της τουριστικής ζώνης και των άλλων περιοχών του δήμου Μυλοποτάμου. Το έργο αφορά όλο το νομό και είναι αμαρτία αυτά τα νερά να χύνονται αναξιοποίητα στη θάλασσα».
Υπερώριμο το αρδευτικό έργο
Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, για την υλοποίηση του μεγάλου αρδευτικού έργου του ανατολικού Ρεθύμνου, από το Φράγμα των Ποταμών. Πρόκειται για ένα έργο, τη μελέτη του οποίου ετοίμασε ο ΟΑΚ και αφορά το σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών, για την επέκταση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς του νερού, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και την άρδευση επιπλέον 14.000 στρεμμάτων. Ο δήμαρχος ζήτησε η μελέτη του έργου να συμπληρωθεί, ώστε να μπορούν να αρδεύονται επιπλέον χωριά, όπως το Ξηρό Χωριό, τα Μισίρια και το Γιαννούδι ώστε να αρδεύονται 15.000 στρέμματα. Με αυτή την προσθήκη ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4 εκ. ευρώ.
«Το έργο άρδευσης είναι υπερώριμο έργο και πλέον κάνουμε συμπληρωματική μελέτη, για να εντάξουμε και άλλες περιοχές του δήμου, που δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική μελέτη. Θα ‘ναι ένα έργο που θα καλύπτει όλο τον ανατολικό δήμο Ρεθύμνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαρινάκης, υποστηρίζοντας ότι η υλοποίησή του θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της αγροτικής παραγωγής.