Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που αφορά το εργασιακό, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που έχουν προκηρύξει 23ωρη απεργία για την ερχομένη Πέμπτη 10 Ιουνίου.
Μέλη της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου πραγματοποίησαν συμβολικά δράση με ανάρτηση πανό χθες στο Δημαρχείο, ενώ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση. Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ο αγώνας των εργαζομένων θα είναι διαρκής, ακόμα και αν το νομοσχέδιο τελικά ψηφιστεί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου αυτό καταργηθεί.
Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, Γώργος Τρούλης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο καταστρατηγεί κυρίαρχα δικαιώματα των εργαζομένων: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που καταργεί βασικά εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει στη βουλή ένα νομοσχέδιο με το οποίο καταργεί το 8ωρο και ουσιαστικά προσπαθεί να επιβάλλει την 5ωρη εργασία εβδομαδιαίως μέσω ατομικών συμβάσεων. Έχουμε ουσιαστικά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καταργεί μια εμβληματική κατάκτηση των εργαζομένων εδώ και 135 χρονιά και 101 χρόνια από την καθιέρωση του 8ωρου στη χώρα μας, προσπαθεί να επιβάλλει την εθελοντική συναίνεση των εργαζομένων στην απλήρωτη εργασία και στις ελαστικές θέσεις εργασίας. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία.
Προβλέπει ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις γενικές συνελεύσεις καταργώντας έτσι ουσιαστικά το δικαίωμα στο ζωντανό διάλογο. Έχουμε ουσιαστικά την κατάργηση του εμβληματικού και φιλεργατικού νόμου στη χώρα μας, του 1264/82 καταργείται επί της ουσίας η κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους. Επίσης προβλέπει μείωση της αμοιβής των υπερωριών όταν και αν αυτές πληρώνονται και απελευθέρωση φυσικά των απολύσεων. Έχουμε διάλυση του ΣΕΠΕ, απομακρύνοντάς τον από το υπουργείο Εργασίας με την μετατροπή του σε δήθεν ανεξάρτητη αρχή αποποιούμενη εργατική ευθύνη, έχουμε επί της ουσίας νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας που βλέπουμε να έχει επιβληθεί πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα με δεκάωρες -14ωρες εργασιακές σχέσεις με μοναδικό στόχο επί της ουσίας την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μπορεί να φαίνονται ότι όλα αυτά τα μέτρα αφορούν περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα, ακουμπάνε το δημόσιο όπως και το 2010 η αύξηση από 37,5 ώρες σε 40, βλέπουμε την μετακυλήσει και το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο να έρχεται και στον δημόσιο τομέα. Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί σειρά δράσεων διεκδικώντας να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο στη βουλή και να μην ψηφιστεί. Ακόμα και αν το ψηφίσει είμαστε εδώ να παλέψουμε στους εργασιακούς χώρους και να μην το εφαρμόσουμε στην πράξη».
Για ένα νομοσχέδιο που φέρνει εργασιακή ζούγκλα έκανε λόγο ο Γιώργος Μακράκης, μέλος εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Κάνουμε δράσεις στο πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση απέναντι στο κόσμο της εργασίας. Σε αυτό τον πόλεμο της κυβέρνησης με το εργασιακό νομοσχέδιο απαντάμε με πόλεμο. Καλούμε τον κόσμο της εργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Ιουνίου. Είναι ένα νομοσχέδιο μέσα από το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει την εκθεμελίωση βασικών εργασιακών κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με την κατάργηση του οκταώρου και την νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας με την υπερεργασία, με την δραματική αύξηση των υπερωριών και μάλιστα με την ωμη και προκλητική δήλωση του Χατζηδάκη ότι δεν θα πληρώνεται η υπερεργασία αλλά ο εργαζόμενος κάποια στιγμή στο μέλλον θα παίρνει ρεπό. Στην ουσία νομιμοποιείται η υπερεργασία, η μείωση των αποδοχών. Έχουμε παράλληλα την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το αποκούμπι των εργαζομένων που είναι τα συνδικάτα για να διαπραγματευτούν τις εργασιακές συνθήκες πλέον με βάση το πλαίσιο που θα υπάρχει συρρικνώνονται ο αρμοδιότητές του και άλλο ένα αποκούμπι που είναι το σώμα επιθεώρησης εργασίας και εξετάζει τις εργασιακές αυθαιρεσίες, και είναι το δίχτυ προστασίας του εργαζομένου, με την κατάργησή του και την θεσμοθέτηση μιας ανεξάρτητης αρχής στερεί το δικαίωμα στον εργαζόμενο να απιθώνεται σε αυτό. Δηλαδή το κράτος στην ουσία αποφεύγει να ελέγχει τους χώρους εργασίας. Όλα αυτά λοιπόν βρίσκονται σ’ αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα και δεν θα μείνει αναπάντητος ο πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στον κόσμο της εργασίας. Καλούμε τους εργαζόμενους του Ρεθύμνου να συμμετέχουν στις δράσεις μας με τελικό στόχο το νομοσχέδιου αυτό να μην ψηφιστεί».
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Μαρινάτος, τόνισε: «Οι εργαζόμενοι το δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα δίνουμε μαζικά, συντονισμένα, μαχητικά τον αγώνα προκειμένου αυτό το αντεργατικό και αντιδραστικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη να μην περάσει. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας αν δεν καταργηθεί ακόμα και αν ψηφιστεί. Όλοι και όλες δίνουμε αγωνιστικό παρόν σε κάθε πόλη της Ελλάδας, βροντοφωνάζοντας κάτω τα χέρια από το 8ωρο, από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και από τα δικαιώματα των εργαζόμενων».