Το σώμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μουσικοχορευτικοί σύλλογοι, σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα στρατευμένα νιάτα παρέλασαν στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη τιμώντας τους αγώνες των προγόνων.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε, ο γενικός γραμματέας Μέσων και Επικοινωνίας Γιάννης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη ενότητας και εθνικής ομοψυχίας για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση:
«Η 28η Οκτωβρίου είναι η μέρα που συμβολίζει τη ενότητα του λαού μας. Είναι η μέρα που συμβολίζει την ενότητα στους αγώνες, που ο λαός μας ενωμένος έδωσε. Ένα δίκαιο και λαμπρό αγώνα απέναντι στις ιταλικές δυνάμεις, στις δυνάμεις του ενάντια στο φασισμό. Αυτή η μέρα τιμάται εδώ και χρόνια και θα συνεχίσει να τιμάται από τους Έλληνες πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η απόφαση, αυτή η στάση απέναντι στην ελευθερία του λαού μας θα είναι το διαρκές μήνυμα στις επόμενες γενιές, που είναι το μέλλον της πατρίδας μας, που θα βγάλει την πατρίδα μας από την κρίση και θα ζήσει σε μια Ελλάδα που σίγουρα θα είναι καλύτερη από σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.«Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας εναντίον των μηνυμάτων του νεοφασισμού και του νεοναζισμού είναι δια
ρκής και πρέπει όλοι να καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται. Και βεβαίως να είμαστε όλοι στις επάλξεις, ώστε αντίστοιχα φαινόμενα να μην εμφανιστούν στο μέλλον» τόνισε ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Στο μήνυμά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, υπογράμμισε: «Είναι ημέρα τιμής και μνήμης στους ήρωες του 40. Με αφορμή αυτό εύχομαι να έχουμε όλοι δύναμη και κυρίως οι νέοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα πρέπει στο παράδειγμα των προγόνων μας του 40, οι οποίοι με ομόνοια προέταξαν τα στήθη τους, όχι μόνο για την σωτηρία της πατρίδας αλλά και κατά του φασισμού και του νεοναζισμού. Αυτό θα πρέπει να μας γίνει οδηγός και την σημερινή ημέρα».
«Αυτή την λαμπρή μέρα γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μια επέτειος με πολλαπλά μηνύματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη την ημέρα οι Έλληνες αποφάσισαν να τα βάλουν με το φασι
σμό και το ναζισμό. Ήταν μια ηρωική περίοδος που ένωσε τους Έλληνες και τα μηνύματά της διατρέχουν ακόμα και σήμερα την ελληνική κοινωνία» υποστήριξε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης.
Ωστόσο, τα μέτρα που είχαν ληφθεί, τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί ανατολικά και δυτικά του δημαρχείου για να κρατούν τους πολίτες σε απόσταση σχολιάστηκαν αρνητικά από τους παρευρισκόμενους θεατές, οι οποίοι τα έκριναν υπερβολικά μιας και δεν υπήρχε καν προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Ενοχλημένοι από τη εικόνα που παρουσίαζε η κεντρική λεωφόρος εμφανίστηκαν και οι θεσμικοί. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Οφείλω να σας πως ότι σήμερα είναι μια μέρα γιορτής που πρέπει να την γιορτάσουμε όλοι μαζί και πιστεύω ότι με νηφαλιότητα όλες οι δυνάμεις θα οδηγηθούν, ώστε να επανέλθει αυτό όπως όταν ήμασταν εμείς παιδιά που γιορτάζαμε όλοι μαζί και ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε έτσι πάλι».
«Η εικόνα η συγκεκριμένη
κανέναν δεν αφήνει ευχαριστημένο και θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο αυστηρά τα μέτρα και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στο μέλλον να μπορέσουν να εξαλειφθούν και τελείως. Νομίζω ότι η εικόνα των παρελθόντων ετών ήταν σαφώς καλύτερη» είπε ο βουλευτής Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννης.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου εξέφρασε την θλίψη της για την εικόνα που επικρατούσε στην κεντρική λεωφόρο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και στις δηλώσεις της σημείωσε πως πρέπει σαν λαός να αποφασίσουμε αν θέλουμε και πως να τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας: «Δεν νιώθω καθόλου άνετα με την εικόνα αυτή, παρά το ότι είχαμε παρακαλέσει και την αστυνομία να είναι οι πολίτες λίγο πιο κοντά. Θα πρέπει ως Έλληνες να αποφασίσουμε αν θέλουμε και με ποιο τρόπο να την γιορτάζουμε αυτή την ημέρα και όχι να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και να είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλο. Ο λα
ός μας θα πρέπει για αυτά τα πολύ σημαντικά γεγονότα μνήμης να αποφασίσει πως θέλει να τα γιορτάζει και πως να τα τιμά».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης ανέφερε: «Θα ήθελα λοιπόν αυτή την ημέρα να τη γιορτάζουμε όλοι μαζί χωρίς βιαιοπραγίες και χωρίς αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Αυτό είναι κάτι που μας πληγώνει όλους. Δεν αισθάνομαι άνετα ούτε καλά με αυτή την κατάσταση αλλά θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι εκείνοι, που ξαφνικά αποφάσισαν τη συγκεκριμένη μέρα να διασαλεύουν αυτό το πνεύμα ομοψυχίας που υπήρχε και πρέπει να υπάρχει σε όλες τις εθνικές επετείους. Έχουμε τόσες μέρες να διατρανώνουμε τις διαφορές μας. Αυτή την ημέρα πρέπει να ενωνόμαστε και να παλεύομε υπαρκτούς κινδύνους του σήμερα, διότι το αυγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί και θα πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορικότητ
α εκείνης της περιόδου για να ανακαλύψουμε κοινά σημεία που δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα».
Σε γραπτή δήλωσή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τονίζει: «Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξη της ηρωικής συμβολής του ελληνικού λαού στον αιματηρό αγώνα για την αντιμετώπιση του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη. Δεν φτάνουν όμως οι επετειακές εκδηλώσεις και η ρητορεία κατά των ναζιστικών εγκλημάτων. Δεν βοηθούν αλλά προκαλούν οι «καγκελόφρακτες» παρελάσεις και η «προληπτική» αστυνομοκρατία. Δεν αρκεί ούτε η αυστηρή και αποτελεσματική ποινική αντιμετώπιση των στελεχών της Χρυσής Αυγής που είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί ρατσιστικής και
μισαλλόδοξης βίας, παρακρατικών κυκλωμάτων και δολοφονικών επιθέσεων σε μετανάστες και αντιφασίστες.
Αυτό που χρειάζεται είναι η ριζική αντιμετώπιση των ευνοϊκών κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών για την αυξημένη επιρροή των ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών στις μέρες μας. Η πλήρης απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής ή οποιασδήποτε μελλοντική μεταμόρφωσής της, περνά μέσα από τη δραστική αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης, από την άρση της ανυποληψίας των δημοκρατικών θεσμών και του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και από την διακοπή του «ομφάλιου λώρου» μεταξύ Χρυσής Αυγής και των μηχανισμών του Κράτους.
Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται εναλλακτική πολιτική διέξοδος με δημοκρατική ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας, με άλλες προτεραιότητες υπέρ του κόσμου της εργασίας και της ανέχειας, με αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους, με ανανοηματοδότηση της Δημοκρατίας».