Μειωμένα σε σχέση με πέρυσι -χωρίς ωστόσο να μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί το ύψος του ποσοστού- εκτιμάται ότι θα είναι φέτος τα έσοδα της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, καθώς τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν σημαντικές «απώλειες» στις εισπραχθέντες οφειλές.
Την επισήμανση αυτή έκανε μιλώντας στην εφημερίδα μας η διευθύντρια της Εφορίας Ρεθύμνου, Ελένη Βαρνάβα, η οποία αποδίδει το γεγονός στο ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έως και τον περασμένο Αύγουστο, ο Νομός Ρεθύμνου -με εξαίρεση τον Δήμο Ανωγείων- είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών που είχαν πλήξει και την περιοχή μας.
«Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στην διάθεσή μας, δείχνουν ότι φέτος τα έσοδα μας μειώθηκαν λόγω του εξαμήνου που οι Δήμοι του Νομού είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε και οι φορολογούμενοι είχαν αναστείλει τις πληρωμές τους. Βέβαια μέχρι και σήμερα δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε το ποσοστό της μείωσης των εσόδων μας, όμως εκτιμώ ότι περίπου στα τέλη Δεκεμβρίου θα γίνει γνωστό πόσο «κάτω» είμαστε στις εισπράξεις μας σαν Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ρεθύμνου», ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» η Ελένη Βαρνάβα.
Εξάλλου, εκείνη την περίοδο θα γνωστοποιηθεί εάν φέτος η Εφορία Ρεθύμνου κατάφερε να «πιάσει» τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει για την υπηρεσία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Άλλωστε στα τέλη του χρόνου, ως είθισται, αναπροσαρμόζονται οι στόχοι που θέτει η προϊσταμένη υπηρεσία (ΑΔΔΕ) για όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας. Η Εφορία Ρεθύμνου πάντως ήταν σε πολύ καλό επίπεδο πέρυσι, ενώ και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο η εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, σύμφωνα με την Διευθύντρια της υπηρεσίας.
Οι κίνδυνοι να «χαθεί» οριστικά η ρύθμιση των 120 δόσεων
Εν τω μεταξύ, η διευθύντρια της Εφορίας Ρεθύμνου απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση στους φορολογούμενους -που δεν έχουν ακόμα τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την υπηρεσία της- προκειμένου να σπεύσουν έγκαιρα, όπως είπε, να κάνουν ρυθμίσεις με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. Και αυτό διότι -όπως πρόσθεσε- όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί, τότε, τίθενται σε κίνδυνο οι όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει από πλευράς των οφειλετών, ακόμα και αν αυτές αφορούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία όπως είναι γνωστό, έχει λήξει.
Σύμφωνα με την κα Βαρνάβα οι φορολογούμενοι που πρόλαβαν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων και οι οποίοι πλήρωσαν κανονικά την πρώτη δόση, έγινε αυτόματα άρση των κατασχετηρίων τους. Επίσης, πρόσθεσε ότι η ρύθμιση μπορεί να χαθεί μόνο εάν ο φορολογούμενος δεν φανεί συνεπής στην καταβολή της δεύτερης δόσης. «Σε μία τέτοια περίπτωση η ρύθμιση χάνεται αυτόματα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ίδια χαρακτήρισε ως σημαντικά τα οφέλη από την ρύθμιση των 120 δόσεων σε ό,τι αφορά στην άρση των κατασχετηρίων δεδομένου -όπως είπε- ότι παλαιότερα για να «ανοίξουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί (δηλαδή, για να ξεμπλοκαριστούν) θα έπρεπε νωρίτερα ο οφειλέτης να καταβάλει το σύνολο του ληξιπρόθεσμου ποσού που εκκρεμούσε. «Ενώ σήμερα με την ρύθμιση των 120 δόσεων, εάν πληρωθεί η πρώτη δόση τότε αυτόματα «ανοίγουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί», όπως συμπλήρωσε.
Επιπλέον, η διευθύντρια της Εφορίας επεσήμανε ότι ένας ακόμα κίνδυνος για να «χαθεί» η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής απέναντι στα τρέχουσες οικονομικές του υποχρεώσεις, είτε επειδή δεν μπορεί να καταβάλει κανονικά τα χρέη του, είτε επειδή δεν τα έχει ρυθμίσει.
«Ή εξόφληση λοιπόν ή ρύθμιση. Αυτή είναι η μόνη λύση για τις τρέχουσες οφειλές, προκειμένου να μην χαθεί οριστικά η ρύθμιση των 120 δόσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε προτρέπω τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους προς την Εφορία, να φροντίσουν ώστε να κάνουν ρυθμίσεις σε δώδεκα δόσεις που ισχύει σήμερα τις τρέχουσες οφειλές τους, ώστε να διατηρήσουν με τον τρόπο αυτό και την ρύθμιση των 120 δόσεων», τόνισε μεταξύ άλλων η Ελένη Βαρνάβα.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε επιχειρήσεις που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, ενώ σε ό,τι αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι αιτήσεις για ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων έγιναν ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία να μην είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι οφειλέτες έχουν ενταχθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στα λεγόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης περιλαμβάνονται οι κατασχέσεις κινητών αξιών και οι κατασχέσεις ακινήτων. Στις κατασχέσεις κινητών αξιών σημαίνει ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν, ενώ το μέτρο «αγγίζει» και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ. Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, θα αναζητήσει προς κατάσχεση ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Από την άλλη στις κατασχέσεις ακινήτων, στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους -πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους- αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Σύμφωνα τέλος με τα στοιχεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου στην ρύθμιση των 120 δόσεων, χιλιάδες ήταν οι οφειλέτες του Νομού με χρέη που ξεπερνούσαν τα έξι εκατομμύρια ευρώ (το ύψος των χρεών είναι μεταβαλλόμενο), που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να «τακτοποιήσουν» τις οφειλές τους. Μάλιστα οι ληξιπρόθεσμες αυτές οφειλές αφορούσαν μόνο σε φυσικά πρόσωπα για το χρονικό διάστημα από το 1999 μέχρι και τα τέλη του 2018.