Με ρυθμούς χελώνας προχωρά το μεγάλο έργο επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου. Πρόκειται για το τμήμα του έργου που αφορά στη γραμμή λυμάτων συνολικού προϋπολογισμού 3.585.208,07 ευρώ, το οποίο μεταφέρθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο ΕΠΠΕΡΑΑ (τομεακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα του αρμόδιου υπουργείου), προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η χρηματοδότησή του και να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα και το πρόβλημα είναι χρηματοδοτικό, αφού σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των χρημάτων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Σε ότι αφορά τις εργασίες που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα, πρόκειται για βασικές υποδομές που αποτελούν προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του βασικού έργου. Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός πρέπει τώρα να αγοραστεί από τον εργολάβο, οι προμηθεύτριες εταιρίες ζητούν τα χρήματα προκαταβολικά με αποτέλεσμα η καθυστέρηση εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων να δημιουργεί νέα εμπόδια στην πρόοδο του έργου.
Η ανησυχία είναι διάχυτη για την έλλειψη προόδου στο έργο, ωστόσο σύμφωνα με τη διεύθυνση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του 2015, όποτε και λήγει το ΕΣΠΑ, θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί.
Την ίδια στιγμή άγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με το έργο της λυματολάσπης, το οποίο Δήμος και Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. ανέμεναν να ενταχθεί επίσης στο ΕΣΠΑ για να μπορέσει να προχωρήσει και αυτό το ταχύτερο δυνατόν και να διασφαλιστεί ολοκληρωτικά η περιβαλλοντική θωράκιση του μητροπολιτικού Δήμου, ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής είναι μετέωρο.
Ο διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Γ. Παπαδάκης σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Ο βιολογικός έχει ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει πληρωμές κι έχουμε προβλήματα, καθώς δεν έχουν ακόμα εγγραφεί οι πιστώσεις. Προχωρά με αργούς ρυθμούς, γιατί υπάρχει τώρα το θέμα των ανταλλακτικών. Προς το παρόν, ακόμα δεν έχουν διατεθεί πιστώσεις, είναι γενικότερο το πρόβλημα απ’ το ΕΠΠΕΡΑΑ.
Δεν μας έχουν πει γιατί γίνεται αυτό, ωστόσο ο εργολάβος δουλεύει. Εμείς εκτιμούμε βέβαια ότι θα τελειώσουμε τουλάχιστον τα έργα των λυμάτων φέτος. Θεωρώ και θέλω να πιστεύω ωστόσο ότι θα τελειώσει το συγκεκριμένο κομμάτι μέχρι τέλος του χρόνου».
Τεράστιες καθυστερήσεις στο αποχετευτικό του Αρκαδίου
Τεράστιες όμως είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται και στο έργο κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου του Αρκαδίου, το οποίο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να δοθεί το πράσινο φως και να ξεμπλοκάρουν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ενώ έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που το έργο έλαβε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις με την υπογραφή του τότε υπουργό Γ. Μανιάτη, εν τούτοις φαίνεται πως νέα εμπόδια «φρενάρουν» τις εργασίες. Σημειώνεται ότι τα προτεινόμενα έργα αποχέτευσης των οικισμών Σκαλέτα, Εσταυρωμένου, Σφακακίου, Πηγιανού Κάμπου και Αδελιανού Κάμπου αφορούν σε δίκτυο συνολικού μήκους 21,7 χιλιομέτρων και εννέα αντλιοστασίων ακαθάρτων. Για το θέμα υπάρχει συνεργασία της δημοτικής αρχής με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Αρχέλων». Ο εργολάβος παραμένει ο ίδιος και η χρηματοδότηση είναι εγκεκριμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε σε ένα σύνθετο έργο με πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Όσον αφορά το αποχετευτικό στο Αρκάδι, εκεί έχουμε άλλα θέματα με τους χώρους, πήραμε τη μελέτη – τις εγκρίσεις και τώρα ετοιμαζόμαστε να δούμε πώς θα ξεκινήσουμε όσες εργασίες μπορούμε, λόγω του καλοκαιριού. Άλλες μπορούν να γίνουν, άλλες όχι, εκκρεμούν εκεί με τη γη κάποιες διαδικασίες, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους χώρους. Από τη στιγμή που θα υπάρχουν τα λεφτά, θέλει ένα χρόνο για να τελειώσει. Είμαστε σε συνεργασία και με τον Σύλλογο «Αρχέλων», πήγαμε εκεί, πριν δύο εβδομάδες. Ωστόσο το θέμα δεν είναι κάτι απλό, γιατί είναι πολλά πράγματα στη μέση» είπε.
Μελέτες για αποχετευτικά δίκτυα σε Φωκά
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι η μελέτη που αφορά το αποχετευτικό της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά στο δυτικό Ρέθυμνο. Το αντικείμενο της μελέτης είναι η συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων των νοτίων οικισμών του Νικηφόρου Φωκά.
Σύμφωνα με το πλάνο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προβλέπεται να κατασκευαστούν τα δίκτυα συλλογής και τρεις Βιολογικοί Καθαρισμοί για την επεξεργασία των λυμάτων.
Ειδικότερα, οι οικισμοί Ρούστικα, Μούνδρος, Σαϊτούρες, Άγιος Κωνσταντίνος, Άι Γιώργης, Ζουρίδι, Παλαίλημνος και Καλονύκτη παροχετεύονται σε κοινή μονάδα στην περιοχή. Οι οικισμοί Κάτω Βαλσαμόνερο, Φραντζεσκιανά Μετόχια, Γωνιά και Άγιος Ανδρέας παροχετεύονται σε άλλη κοινή μονάδα. Τέλος οι οικισμοί Άνω Βαλσαμόνερο, Μονοπάρι και Μαλάκια παροχετεύονται στην τρίτη κοινή μονάδα. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 499.384 ευρώ προ Φ.Π.Α. και η σύμβαση που υπογράφηκε μετά την προσφορά των αναδόχων είναι 111.342 ευρώ προ Φ.Π.Α.
Διυλιστήριο Άδελε
Στην αγορά του οικοπέδου στην περιοχή του Άδελε προκειμένου εκεί να κατασκευαστεί ένα διυλιστήριο, μέσω του οποίου θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της ελλιπούς υδροδότησης προχωρά ο Δήμος Ρεθύμνου. Ήδη έχει υποβάλλει την πρόταση κατασκευής σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ωστόσο η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας έργο και ακόμα και αν αυτό δεν πάρει το πράσινο φως για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τότε η επιχείρηση θα προσπαθήσει να το υλοποιήσει με ιδίους πόρους.
Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. να εξοικονομήσει ενέργεια από την απενεργοποίηση κάποιων αντλιοστασίων, που έχει ως αποτέλεσμα σήμερα η επιχείρηση να πληρώνει ετησίως στη ΔΕΗ υπέρογκα ποσά -περίπου 2,5 εκ. ευρώ-, ποσό που τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιαστεί. «Με το θέμα του διυλιστηρίου, είμαστε στη φάση να κάνουμε τα συμβόλαια, να πάρουμε το χωράφι. Βγήκαν οι αποφάσεις απ’ τα συμβούλια κλπ., έχουμε τη μελέτη κι έχουμε κάνει φάκελο για ένταξη σ’ ένα πρόγραμμα. Αυτό το διυλιστήριο στο Άδελε θα μπορέσει να υδρεύσει όλο το Ρέθυμνο. Ο προϋπολογισμός γι’ αυτό το έργο είναι περίπου 700.000 ευρώ, είναι για μας πολύ σημαντικό έργο και θα προσπαθήσουμε πάση θυσία να το υλοποιήσουμε».
Εν αναμονή της χρηματοδότησης του αρδευτικού έργου
Παράλληλα την έγκριση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του μεγάλου αρδευτικού έργου του ανατολικού Ρεθύμνου από το Φράγμα των Ποταμών αναμένουν Ο.Α.Κ. και Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. Πρόκειται για ένα έργο τη μελέτη του οποίου ετοίμασε ο Ο.Α.Κ. και αφορά το σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς του νερού, από το Φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και την άρδευση επιπλέον 14.000 στρ. Συγκεκριμένα αφορά στην κατασκευή αγωγών από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου (μήκους 6.520 μ.), καθώς και δίκτυα διανομής (μήκους 2.470 μ.), ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό σχεδιάσθηκε αρχικά για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Το έργο έχει περιβαλλοντικά αδειοδοτηθεί, ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 3.677.700,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α. και προτείνεται για χρηματοδότηση στη νέα Προγραμματική Περίοδο (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το έργο αυτό χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., η οποία με την υλοποίησή του θα καταφέρει να εξοικονομήσει πολλούς πόρους που μέχρι σήμερα δίδονται για πενήντα περίπου γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή.