Μπορεί να ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, ωστόσο, στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν λίγο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές σκέψεις ότι ίσως να μην κερδηθεί το στοίχημα για τους πρώτους μήνες. Ο λόγος για την φετινή τουριστική περίοδο στο Ρέθυμνο, η οποία μέχρι στιγμής έχει αφήσει μια πικρή γεύση στους επιχειρηματίες του κλάδου.
Το στοίχημα που είχαν θέσει ότι ίσως και να καταφέρουν να «κερδίσουν» τον Απρίλιο και τον Μάιο, τελικά δεν βγήκε, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανόλης Τσακαλάκης.
«Ο Απρίλιος δεν ήταν από τους καλούς μας μήνες οικονομικά, ενώ και ο Μάιος θα κλείσει με απώλειες», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι οι ξενοδόχοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις κρατήσεις του Ιουνίου και φυσικά σε όλους τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού. «Ο Ιούνιος θα είναι ένας καλός μήνας, δηλαδή, θα είναι καλύτερος από τον Μάιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι όπως ο Μάιος του 2018. Γενικότερα πάντως, πιστεύω ότι η «μηχανή» θα πάρει μπροστά από τον Ιούλιο και έπειτα, παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς θα συνεχίσουμε με μεγάλες εκπτώσεις της τάξεως του 15% με 20% προκειμένου να προσελκύσουμε πελάτες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλάκης.
Αντίστοιχη είναι η προσέγγιση που έκανε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα μας για το αρνητικό πρόσημο, με το οποίο θα κλείσει ο Μάιος, αλλά και για τις απώλειες που άφησε πίσω του ο Απρίλιος.
«Αν και αυτή την ώρα που μιλάμε δεν έχουμε ακόμα στα χέρια μας τα επίσημα στοιχεία με τις κρατήσεις και τις διανυκτερεύσεις, εντούτοις, η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει είναι πως οι απώλειες θα είναι περίπου της τάξεως του 10% με 15% για τον Μάιο. Το παρήγορο όμως είναι ότι η κατάσταση βελτιώνεται από τον Ιούνιο και έπειτα και έτσι αισιοδοξούμε ότι αν δουλέψουν και φέτος οι λεγόμενες «κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», τότε θα καταφέρουμε να «βγάλουμε τα σπασμένα». Γενικά όμως πιστεύω ότι και φέτος θα έχουμε μια καλή σεζόν», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Μπερέτης.
«Χαμηλές πτήσεις» και στην εστίαση
Και ενώ τα ξενοδοχεία καταγράφουν απώλειες στους τζίρους τους για τον Μάιο, αντίστοιχη είναι η εικόνα που έχουν και τα καταστήματα εστίασης της πόλης του Ρεθύμνου. Οι επαγγελματίες του κλάδου μάλιστα, κάνουν λόγο για πτώση που κυμαίνεται μεταξύ του 10% με 15%, ενώ υπογραμμίζουν πως ο φετινός Μάιος δεν έχει καμία ομοιότητα με τον αντίστοιχο περυσινό.
Και οι ίδιοι οι επαγγελματίες πάντως, με βάση τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός, περιμένουν ανάκαμψη και αναστροφή του κλίματος από τον Ιούνιο και έπειτα. «Τα ξενοδοχεία είναι ο βασικός μας «αιμοδότης» και εκεί μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν πηγαίνουν και πολύ καλά. Όμως και εμείς ποντάρουμε στους επόμενους μήνες και κυρίως στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να πάρουμε μια καλή οικονομική ανάσα. Πέρυσι βέβαια είχαμε κερδίσει και εμείς το δικό μας στοίχημα για τον Μάιο και φέτος που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περιμέναμε, έχουμε απογοητευτεί… Αν και στην ουσία η τουριστική σεζόν για μας ξεκινά από τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κλαψινός.
«Γλυκόπικρη» γεύση άφησε η μείωση του Φ.Π.Α.
Ως «σταγόνα στο ωκεανό», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου την μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κάποια σπουδαία οικονομική ελάφρυνση για τον ξενοδόχο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει «πνιγεί» από την φορολογία και τα τεράστια οικονομικά βάρη που έχει στις πλάτες του.
Πραγματική ανάσα, σύμφωνα με τον Μανόλη Τσακαλάκη θα ήταν η μείωση του Φ.Π.Α. στην διαμονή, που από το 6,5% που ήταν ο συντελεστής, πλέον έχει εκτοξευθεί στο 13%. «Η πρώτη ουσιαστική ελάφρυνση για εμάς θα έρθει όταν επανέλθει ο Φ.Π.Α. στη διαμονή στο 6,5%. Τότε πιστεύω πως η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να μειώσουν ουσιαστικά τις τιμές τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανόλης Τσακαλάκης.
Με την γλώσσα των αριθμών πάντως, η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση από 24% στο 13% μεταφράζεται ως εξής:
– Διαμονή με πρωινό: Ο συντελεστής Φ.Π.Α. που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 13,55%. Μετά τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση διαμορφώνεται σε 13%. Συνολική μείωση 0,55%.
– Διαμονή με ημιδιατροφή: Ο συντελεστής Φ.Π.Α. που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 14,65%. Μετά τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση διαμορφώνεται, αν μεν δεν περιλαμβάνονται αλκοολούχα ποτά κ.λπ. σε 13%, ενώ αν περιλαμβάνονται σε 14,10%. Συνολική μείωση, λοιπόν 1,65% ή 0,55% αντίστοιχα.
– Διαμονή με πλήρη διατροφή: Ο συντελεστής Φ.Π.Α. που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 15,75%. Μετά τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση διαμορφώνεται αν μεν δεν περιλαμβάνονται αλκοολούχα ποτά κ.λπ. σε 13%, ενώ αν περιλαμβάνονται σε 14,65%. Συνολική μείωση, 2,75% ή 1,10% αντίστοιχα.
– All Inclusive: Ο συντελεστής Φ.Π.Α. που ίσχυε πριν τη μείωση ήταν 16,30%. Μετά τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση διαμορφώνεται σε 15,20%. Συνολική μείωση 1,10 %.
Δυσαρέσκεια όμως επικρατεί και στον κλάδο των τουριστικών πρακτόρων, για τον οποίο ο συντελεστής του ΦΠΑ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, δηλαδή, στο 24%.
«Στα χρόνια της κρίσης τα τουριστικά γραφεία έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει», δεδομένου ότι το τουριστικό προϊόν βάλλεται φορολογικά από παντού», σχολίασε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» ο Στράτος Μπερέτης.
Ωστόσο, οι πιο ικανοποιημένοι από όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού, είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει να αλλάζουν τις τιμές στους τιμοκαταλόγους τους. Η μείωση του συντελεστή του Φ.Π.Α. από το 24% στο 13%, αποτελεί για τον κλάδο τεράστια οικονομική ανάσα.
«Η μείωση αυτή -σχολίασε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Κλαψινός- θα μας επιτρέψει να σηκώσουμε κεφάλι. Άλλωστε, ο δικός μας κλάδος είναι από τους λεγόμενους «στυλοβάτες» της οικονομίας και έτσι η μείωση του συντελεστή του Φ.Π.Α. σε συνδυασμό με την ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία και των 100 δόσεων για την εφορία, θα μας δώσουν μια πραγματική ανάσα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί από εμάς, είχαμε αναγκαστεί να απορροφήσουμε -όσο γινόταν περισσότερο και σε όποια αγαθά μπορούσαμε- την αύξηση του Φ.Π.Α., ούτως ώστε οι τιμές μας να μην είναι απαγορευτικές για τους πελάτες. Όμως και στον δικό μας κλάδο υπάρχουν τα παράδοξα με την μείωση του Φ.Π.Α., καθώς θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στα ποτά ο Φ.Π.Α. παρέμεινε στο 24%, την ίδια στιγμή που στους χυμούς μειώθηκε στο 13%. Άρα, αντιλαμβάνεστε τι επικρατεί».
Ωστόσο, αυτό που και φέτος κυριολεκτικά αποδιοργανώνει οικονομικά τους επιχειρηματίες του κλάδου, είναι οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού που πρέπει να κάνουν στην διάρκεια του Μαΐου -παρότι για πολλούς δεν κρίνεται πολύ αναγκαίο τώρα- δεδομένου ότι ο κίνδυνος να αναζητούν προσωπικό τους επόμενους μήνες και να μην υπάρχει ανταπόκριση, είναι ορατός.