Ένα παραπάνω βήμα επιστροφής στην κανονικότητα γίνεται τη Δευτέρα 18 Μαΐου, οπότε αίρονται ύστερα από δυο σχεδόν μήνες οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων εκτός νομού, ενώ απελευθερώνονται και τα ταξίδια με επιβατηγά πλοία από το λιμάνι του Πειραιά προς την Κρήτη, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες και παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία θα πραγματοποιούνται τα ακτοπλοϊκά ταξίδια.
Παρά το γεγονός ότι χθες αναμενόταν και η ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις αεροπορικές μετακινήσεις ή ακόμα και μια πρώτη αναφορά για την ημερομηνία έναρξης επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων και τους όρους και κανόνες κάτω από τους οποίους θα υποδέχονται και θα φιλοξενούν τους τουρίστες, κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι σχετικές ανακοινώσεις παραπέμπονται για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Τα ακτοπλοϊκά ταξίδια, όπως φαίνεται, θα γίνονται με μια μικρή ταλαιπωρία αλλά θα προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στους επιβάτες, προστατεύοντας τους από πιθανή διασπορά του κορονοϊού εντός του πλοίου στη διάρκεια του δρομολογίου.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια, που ανακοινώθηκαν χθες, είναι αυστηρά τόσο για τις ναυτιλιακές εταιρείες, τα πλοία και τα πληρώματα τους, όσο και για τους επιβάτες που είναι υποχρεωμένοι να θερμομετρούνται πριν την επιβίβαση, να φορούν μάσκες σε όλους τους χώρους του πλοίου, ακόμα και στο κατάστρωμα, αλλά και να διατηρούν ικανές αποστάσεις ο ένας τον άλλο στη διάρκεια του ταξιδιού.
Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια ξεκινούν με πρωτόκολλο χωρητικότητας στο 50% των επιβατών για τα πλοία που δεν έχουν καμπίνες και πρωτόκολλο 55% για εκείνα που διαθέτουν καμπίνες.
Όμως, ανεξάρτητα από τις κλίνες που έχει κάθε καμπίνα, θα φιλοξενείται μόνο ένα άτομο εκτός των περιπτώσεων εκείνων κατά τις οποίες ταξιδεύει οικογένεια οπότε θα επιτρέπεται η ομαδική φιλοξενία.
Αυστηρά είναι τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται από πλευράς ακτοπλοϊκών εταιρειών, σε κάθε χώρο του πλοίου: καθαριότητα, απολύμανση, αερισμός, κλιματισμός, συνεχής και επαρκής διάθεση αντισηπτικών.
Παράλληλα το κάθε πλοίο είναι υποχρεωμένο να διαθέτει ειδική αίθουσα, για την απομόνωση και διαχείριση ύποπτου περιστατικού.
Σε ότι αφορά τις αερομεταφορές, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα με Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ όλες οι διεθνείς πτήσεις θα προσγειώνονται μόνο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Παράλληλα παραμένει σε ισχύ και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.
Σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για τις αερομεταφορές για τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και την εστίαση αυτά θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται σχετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα βασίζεται επιδημιολογικά δεδομένα.
Κατά πληροφορίες σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν σχετικές αποφάσεις για την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου.
Αναλυτικά,
Χρήση προστατευτικών μασκών, θερμομέτρηση πριν από την επιβίβαση, ένα άτομο ανά καμπίνα και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις που ξεκινούν από τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Τα μέτρα και οι οδηγίες που τίθενται σε ισχύ από την επόμενη Δευτέρα θα έχουν διάρκεια έως και τις 15 Ιουνίου.
Σε ότι αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις τα σχετικά πρωτόκολλα θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ, όπως έγινε γνωστό χθες, παρατείνεται η αναστολή πτήσεων από χώρες της ΕΕ, ενώ μόνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις και παραμένει σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.
Αναλυτικά, τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, μέχρι και την 15η Ιουνίου, συμφωνήθηκαν στη διάρκεια χθεσινών διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στις οποίες συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος, η επιτροπή ειδικών λοιμωξιολόγων και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΝΑΝΠ. Ειδικότερα συμφωνήθηκαν τα εξής:
Α) Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών. Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:
- Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
- Τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
- Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
- Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
- Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
- Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
- Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
- Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
- Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
- Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
- Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
- Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
- Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κ.λπ.),
- Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες),
Β) Διαδικασίες κατά τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής προερχομένων από την αλλοδαπή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. Οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 15.05.2020 μέχρι τις 15.06.2020 και αφορούν κυρίως:
- Τη δυνατότητα εισόδου σε λιμάνια, μαρίνες και ναυπηγεία της ηπειρωτικής Ελλάδας των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (πλην κρουαζιερόπλοιων) που προέρχονται από το εξωτερικό εφόσον είναι κενά επιβατών και υπό συγκεκριμένους υγειονομικούς όρους και κατόπιν αδείας της αρμόδιας λιμενικής αρχής.
- Την εξακολούθηση της απαγόρευσης κατάπλου σκαφών από κράτη του εξωτερικού για τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα (π.χ. Τουρκία).
- Την υποχρεωτική διενέργεια ελέγχου (τεστ) στο σύνολο των πληρωμάτων και επιβαινόντων, σε πιστοποιημένο εργαστήριο (με δαπάνη που βαρύνει τους επιβαίνοντες).
- Την εφαρμογή οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας σχετικά με πλοία που παραμένουν σε μακροχρόνιο ελλιμενισμό σε λιμένες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
- Την υποβολή ναυτιλιακής δήλωσης υγείας.
- Την παροχή πληροφόρησης στους επιβαίνοντες σχετικά με τους κανόνες και τους κανονισμούς για τον COVID-19 που ισχύουν στο λιμένα ελλιμενισμού.
- Τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου περιστατικού επί σκάφους
Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς πετύχαμε, με τα στοχευμένα μέτρα που λάβαμε εγκαίρως, να έχουμε ελάχιστα κρούσματα στα νησιά μας. Τώρα, σχεδιάζουμε βήμα – βήμα την επόμενη μέρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με κανόνες και οδηγίες που στόχο έχουν να προστατεύσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία επιβατών και πληρωμάτων των πλοίων, αλλά και τη δημόσια Υγεία σε κάθε νησί. Η περαιτέρω άρση των περιορισμών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα εξετάζεται συνεχώς και εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από εμάς τους ίδιους και τη συνέπεια μας στην τήρηση των μέτρων».
Παράταση αναστολής πτήσεων από και προς Ελλάδα – Ποιες χώρες αφορά
Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα με Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ όλες οι διεθνείς πτήσεις θα προσγειώνονται μόνο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Παράλληλα παραμένει σε ισχύ και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.
Ειδικότερα, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 εκδόθηκαν οι ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες (συνολικά 5 νέες Notams):
– Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
– Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
– Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την ελληνική επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
– Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59
– Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.
Η ΥΠΑ επισημαίνει για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από τη Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας.
Σημειώνεται πως από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.
Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από ελληνικό προξενείο.
«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» αποφάνθηκε ο κ. Χαρδαλιάς για τις οδικές και τις αεροπορικές μεταφορές, ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων και «ίσως θα είμαστε έτοιμοι αύριο (σήμερα)», πρόσθεσε.