Το «πράσινο φως» από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έλαβε η ΔΕΥΑΡ, η οποία τις προσεχείς ημέρες προχωρά στη δημοπράτηση του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ρεθύμνου συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που θα βρίσκεται πλέον στη διάθεση της δημοτικής επιχείρησης, που θα μπορεί στο εξής άμεσα να ενημερώνεται και να εντοπίζει βλάβες ή ακόμα και περιπτώσεις παράνομων συνδέσεων ύδρευσης περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο σε μεγάλο βαθμό την απώλεια νερού.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΡ αναφέρεται:
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη, Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων, μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει η ΔΕΥΑΡ.
Ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής και με ανοικτή διαδικασία.
Περιληπτικά περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Θα εγκατασταθεί σύστημα τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών που θα καλύπτει το δίκτυο ύδρευσης σε 12 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρεθύμνου (πρώην Καποδιστριακός Δήμος Ρεθύμνου): Αρμένων, Γουλεδιανών, Καρές, Καστέλλου, Κούμων, Μαρουλά, Όρους, Πρασιών, Ρεθύμνης, Ρουσσοσπιτίου, Σελλίου και Χρωμοναστηρίου.
Με την υλοποίησή του θα γίνει προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των παρακάτω:
1. Ογδόντα ένα Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) με εγκατεστημένα όργανα μέτρησης παροχής και στάθμης στις εξόδους των δευτερευουσών δεξαμενών των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ρεθύμνου με την απαιτούμενη αναβάθμιση και αυτοματοποίηση των Η/Μ εγκαταστάσεων των γεωτρήσεων, των προωθητικών συγκροτημάτων, των σημείων τροφοδοσίας νερού και του εξοπλισμού των δεξαμενών και σε συνδυασμό με εγκατεστημένα μετρητικά όργανα καταγραφής του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση.
2. Δέκα οκτώ Σταθμών Μέτρησης παραμέτρων Δικτύου (ΣΜΔ) με εγκατεστημένα όργανα μέτρησης παροχής και πίεσης στις εισόδους των δευτερευουσών ζωνών ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνης, όπου σε συνδυασμό με τα μετρητικά όργανα των ΤΣΕ θα καταγράφεται το σύνολο του παραγόμενου και διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση.
3. Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ) (αναβάθμιση του υφιστάμενου σε Σύστημα Κεντρικής Διαχείρισης) με στόχο τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και την επεξεργασία τους για την κατάρτιση των ισοζυγίων νερού, τη διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.
4. Δύο Περιφερειακών Σταθμών Ελέγχου (ΠΣΕ).
5. Δύο Φορητών Σταθμών Ελέγχου (ΦΣΕ) τύπου laptop για τη συνολική εποπτεία των Δικτύων.
Με το έργο θα γίνεται συγκέντρωση και επεξεργασία των πληροφοριών από όλες τις εγκαταστάσεις ύδρευσης σε Κέντρο Ελέγχου με στόχο, μέσω κατάλληλου λογισμικού, τον εντοπισμό των διαρροών, τον έλεγχο των αποθεμάτων, της κατανάλωσης, του ισοζυγίου νερού, της ποιότητας νερού και του λειτουργικού κόστους.
Υπολογίζεται ότι μετά την περαίωση του έργου και με τη λειτουργία του το ποσοστό της απώλειας του νερού για οποιοδήποτε λόγο (κλοπή, αφανή διαρροή κλπ.) θα μειωθεί σημαντικά και ο στόχος είναι να περιοριστεί κάτω από 15%, που είναι ο μέσος όρος των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών πόλεων.
Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα στην επιχείρηση να κάνει καλύτερη ορθολογική διαχείριση του νερού, να ανασχεδιάσει με ρεαλιστικότερα δεδομένα το υδραυλικό μοντέλο, να προγραμματίσει πιθανές παρεμβάσεις για τη βελτίωσή του.
Ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση νερού από διαρροές θα μειωθεί και το κόστος της παραγωγής και διανομής νερού (ενέργεια, συντήρηση).