Σημαντική συρρίκνωση των δημοτικών εσόδων και βαθιές πληγές στην τοπική κοινωνία, απόρροια της υγειονομικής κρίσης που εξελίχτηκε σε οικονομική αφήνει πίσω του το 2020 για τις τοπικές κοινωνίες, που δοκιμάστηκαν σκληρά.
Το οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού επηρέασε σημαντικά τη λειτουργία των δήμων του νομού, που κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα μεγάλο μέρος της κρίσης και να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες στους δημότες τους στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Οι εισπράξεις στα δημοτικά ταμεία κυρίως αυτές που προέρχονται από δημοτικά τέλη τουριστικών επιχειρήσεων, που αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τους περισσότερους δήμους του νομού κατέγραψαν τεράστια πτώση, ενώ σημαντική ήταν η συρρίκνωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να ανταποκριθούν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους. Έσοδα που προέρχονται από υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό κατακρημνίστηκαν αφήνοντας πίσω τους άδεια ταμεία και τους δήμους με περιορισμό δαπανών να προσπαθούν να ανταποκριθούν στη λειτουργία των υπηρεσιών τους.
Την ιδία στιγμή σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και μετά από μια δεκαετία οικονομικής ύφεσης οι δήμοι κλήθηκαν να αποδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να σταθούν με κάθε τρόπο δίπλα στα εκατοντάδες νοικοκυριά που έπληγαν οικονομικά από την πανδημία.
Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από το βαρύ φορτίο της υγειονομικής κρίσης, με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, με την κοινωνία εξαθλιωμένη οικονομικά και ψυχολογικά οι δήμοι προσπάθησαν να φανούν συνεπείς στον προγραμματισμό έργων και δράσεών τους.
Παρά τις δυσκολίες, την κατήφεια και την κακή οικονομική κατάσταση, ωστόσο οι δήμαρχοι του νομού αποχαιρετούν το 2020 και ευελπιστούν πως το 2021 με την έναρξη των εμβολιασμών θα σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα για όλη τη χώρα και με ενότητα και ανασυγκρότηση δυνάμεων, αλλά και την οικονομική στήριξη του κεντρικού κράτους δεσμεύονται να συνεχίσουν να προσπαθούν με κάθε τρόπο, να σταθούν δίπλα στους δημότες τους με έμπρακτες πράξεις στήριξης των ευάλωτων ομάδων και με ένα σχεδιασμό έργων και παρεμβάσεων, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Γ. Μαρινάκης: «Η πανδημία πλήγωσε την κοινωνία»
Πληγές σε ολόκληρη την κοινωνία και την παραγωγική ζωή του τόπου άφησε πίσω της η πανδημία του κορονοϊού το 2020, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, επισημαίνοντας τις τεράστιες δυσκολίες που προέκυψαν στη διάρκεια της χρονιάς. Δυσκολίες τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί ο μητροπολιτικός δήμος τόσο από πλευράς διοίκησης και κάλυψης των λειτουργικών του αναγκών, σε μια περίοδο που ο δήμος «αιμορραγούσε» καταγράφοντας σημαντική συρρίκνωση στα δημοτικά του έσοδα, την ίδια στιγμή που έπρεπε να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, που ήρθαν επίσης αντιμέτωπες με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και ανεργία. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, το δημοτικό σύστημα με οργάνωση, προγραμματισμό και συντονισμό αλλά και σκληρή δουλειά κατάφερε να ανταποκριθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Και αυτή τη χρονιά έγινε σοβαρός προγραμματισμός. Και καθημερινά φαίνεται η ποιότητα της δουλειάς μας, δουλεύοντας νέες εντάξεις και νέες χρηματοδοτήσεις έργων. Προφανώς η πανδημία έπληξε τη δυνατότητα του δήμου, να κάνει περισσότερα πράγματα από ίδιους πόρους, μιας που κράτησε δυνάμεις μη γνωρίζοντας την εξέλιξή της και φροντίζοντας προφανώς να κρατήσει και τον δήμο όρθιο αλλά και την κοινωνική συνοχή. Όλες οι παρεμβάσεις μας είναι μελετημένες και στοχευμένες και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, γιατί πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν έχουμε ξεπεράσει την επόμενη δυσκολία που θα έρθει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου μας ως Δήμος μονοκαλλιέργειας, ακραιφνώς τουριστικός είναι προφανώς ότι έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις μας και οι εργαζόμενοι σε βαθμό πάρα πολύ σημαντικό, και ελπίζω το 2021 να επουλώσει αυτές τις πληγές που το 2020 άφησε. Πάντα με τη βοήθεια και του κράτους και εμείς ως Δήμος θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν.
Άλλωστε, αυτή η υπερδραστηριότητά μας στις διεκδικήσεις και στις εντάξεις έργων, εκτός του ότι δίνει μία αναπτυξιακή χροιά στον δήμο, τονώνει σημαντικά και την τοπική οικονομία και αναχαιτίζει το κύμα της ανεργίας. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό» και πρόσθεσε ότι το κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην αυτοδιοίκηση: «Χρειάζεται και το κράτος να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν βρεθεί χωρίς εισόδημα, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από λίγους μήνες. Το 2021 από την πλευρά των Δημοτικών έργων θα είναι κατά τη γνώμη μου μία εξαιρετική χρονιά. Και αυτό οφείλεται στον προγραμματισμό που έχει γίνει και την ατελείωτη δουλειά που έχουν κάνει όλες οι υπηρεσίες μας και όλο το δημοτικό σύστημα ελπίζω ότι μετά και την έλευση του εμβολίου να αρχίσει να φαίνεται μία χαραμάδα αισιοδοξίας και ότι τουλάχιστον δεν θα χάσουμε και το φετινό καλοκαίρι».
Γ. Ταταράκης: «Παρά τις δυσκολίες ο απολογισμός είναι θετικός για τον δήμο Αγ. Βασιλείου»
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της χρονιάς που φεύγει σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των δημοτικών εσόδων κυρίως σε ό,τι αφορά τα τέλη τουριστικών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές για πολλούς μήνες, επεσήμανε ωστόσο ότι από πλευράς έργων, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται θετικό, με δεδομένο ότι μεγάλα έργα υποδομής που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους έχουν δρομολογηθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη σειρά προτάσεων συνολικού ύψους 11 εκ. ευρώ έχει καταθέσει ο δήμος Αγίου Βασιλείου στο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ευελπιστώντας σε αντίστοιχες πιστώσεις.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Ταταράκης ανέφερε: «Ο προγραμματισμός του δήμου εξελίχτηκε πολύ καλά, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα τα οποία σήμερα είναι σε επίπεδο είτε δημοπράτησης είτε έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος ή βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης.
Παράλληλα έχουμε καταθέσει προτάσεις για εξασφάλιση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι το 2021 θα δημοπρατήσουμε όλα τα έργα των οποίων τη χρηματοδότηση θα έχουμε εξαφαλίσει από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (προϋπολογισμού 13.110.000 ευρώ), καθώς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Παράλληλα περιμένουμε τις επόμενες μέρες κονδύλια ύψους 5 εκ. για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία του περασμένου Νοεμβρίου.
Ευελπιστούμε να εντάξουμε και άλλα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να εισρεύσουμε επιπλέον πόρους για το δήμο μας».
Και κατέληξε λέγοντας: «Το 2020 ήταν μια χρονιά δύσκολη από την άποψη των οικονομικών δεδομένων, καθώς στα ταμεία του δήμου καταγράφηκε μείωση των εσόδων από τα δημοτικά τέλη, λόγω πανδημίας κατά 50%, πτώση η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κλειστές τουριστικές επιχειρήσεις.
Παρόλη αυτή τη μείωση, αυτή τη στιγμή κλείνουμε με αποθεματικό πλεονασματικό το 2020».
Δ. Κόκκινος: «Η πανδημία του κορονοϊού, ανέτρεψε όποια ισορροπία είχαμε πετύχει στα οικονομικά μας»
Μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τα οικονομικά δεδομένα του δήμου Μυλοποτάμου χαρακτήρισε το 2020 ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, επισημαίνοντας πως ο χρόνος που μόλις τελείωσε θα αφήσει βαθιές πληγές στην αυτοδιοίκηση: «Η χρονιά που φεύγει άφησε στον δήμο Μυλοποτάμου το αποτύπωμα της κοινωνίας που εκτός της υγειονομικής, αντιμετωπίζει και την οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία. Σε επίπεδο έργων ευτυχώς δεν είχαμε πρόβλημα. Δουλεύουμε περισσότερα από 200 έργα αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη γκάμα μελετών για τη συμμετοχή μας σε διάφορα προγράμματα που είναι ανοιχτά ή πρόκειται να ανοίξουν. Ωστόσο υπήρξε σημαντική μείωση των δημοτικών εσόδων. Όταν οι δημότες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των δημοτικών τελών, αυτό σημαίνει πως διαμορφώθηκε ένα κενό, το οποίο καταγράφεται στον νέο προϋπολογισμό. Το κενό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω της κατάστασης που επικράτησε στον τουρισμό. Μην ξεχνούμε επίσης τις μειώσεις δημοτικών τελών για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που επίσης προκάλεσαν πρόσθετες απώλειες. Η πανδημία του κορονοϊού, η οποία ήρθε στο τέλος μιας επίσης οικονομικά δύσκολης δεκαετίας, ανέτρεψε όποια ισορροπία είχαμε πετύχει στα οικονομικά μας δεδομένα, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη ανησυχία για το μέλλον και το πώς θα διαχειριστούμε ζωτικές ανάγκες του δήμου μας. Αυτή η κατάσταση μας ανάγκασε να προβούμε σε σειρά περικοπών και στο να περιοριστούμε στα άκρως απαραίτητα. Αυτό δεν μας ευχαριστεί καθόλου και θεωρούμε, πως έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο, για την οποία θα πρέπει να δώσουμε σκληρές μάχες, προκειμένου να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας και να μην επιτρέψουμε την διακοπή της ροής της αναπτυξιακής διαδικασίας, αξιοποιώντας τα έργα που έχουμε σε εξέλιξη και βέβαια διεκδικώντας συνεχώς πόρους από κάθε ένα πρόγραμμα που είναι δυνατόν να αντλήσουμε τα απαιτούμενα κονδύλια για τις ανάγκες του δήμου μας».
Ο κ. Κόκκινος δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το 2021 εκτιμώντας πως θα είναι μια ακόμα δύσκολη για τα οικονομικά δεδομένα του δήμου περίοδος: «Η χρονιά που πέρασε άφησε σοβαρές οικονομικές πληγές στο ταμείο του δήμου Μυλοποτάμου και θεωρώ πως αν και φέτος κλείσαμε προϋπολογισμό, καθώς μετρούν τα έσοδα του 2019, του χρόνου μάλλον θα είναι αδύνατον, όπως άλλωστε, θεωρώ πως θα σας πουν και όλοι οι δήμαρχοι που γνωρίζουν καλά το πώς λειτουργεί η οικονομική αλυσίδα των δήμων. Το ’21 έχουμε προϋπολογισμό. Το 2022 φοβάμαι πως δεν θα έχουμε. Αυτό είναι ένα ζήτημα που προσεχώς θα κληθούμε να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Διότι οι προϋπολογισμοί είναι πραγματικοί, δεν είναι θεωρητικοί και δεν συγκροτούνται με όρους και προϋποθέσεις προβλέψεων όπως παλαιότερα. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια καινούργια χρονιά και οφείλουμε εκτός από το να ελπίζουμε, να καταφέρουμε να εντάξουμε το δυνατό περισσότερα έργα και να επιτύχουμε το περισσότερο δυνατό στον αναπτυξιακό τομέα, ώστε να καλύψουμε τα ταμιακά μας κενά και να διαμορφώσουμε με ελπιδοφόρα προοπτική για την μετά πανδημία εποχή» κατέληξε.
Π. Μουρτζανός: «Παρά τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία δημοπρατηθήκαν έργα 7 εκ. ευρώ στο Αμάρι»
Παρά τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στη λειτουργία του δήμου Αμαρίου με καθυστερήσεις σε εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις έργων, κατάφερε να δημοπρατήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα να ετοιμάσει μελέτες και προτάσεις για χρηματοδοτήσεις σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός: «Μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά με την πανδημία να δημιουργεί πρωτόγνωρες καταστάσεις και ιδιαίτερες συνθήκες, κλείνει. Όπως στους περισσότερους δήμους έτσι και στον δικό μας προέκυψαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο χρόνο ωρίμανσης και λήψης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων των έργων μας, απόρροια της υπολειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δημοτικών τελών.
Παρά ταύτα, το 2020 δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν είκοσι εννέα (29) έργα, μελέτες και προμήθειες συνολικού ποσού 7.000.000€, που αφορούν κυρίως έργα υποδομής σε δίκτυα ύδρευσης, οδοποιίας, αναπλάσεων, αθλητισμού, πολιτισμού, αποκατάστασης ζημιών από θεομηνίες, προμήθειες καινούργιων οχημάτων και μηχανημάτων έργων και μελέτες αποχετευτικών δικτύων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί προτάσεις στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη βελτίωση βατότητας αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 2.500.000€ και στο Πράσινο Ταμείο για την κατασκευή τεσσάρων (4) παιδικών χαρών συνολικού προϋπολογισμού 175.000€.
Ευελπιστούμε το νέο έτος και με την έναρξη του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να υλοποιήσουμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τον σχεδιασμό μας, που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του δήμου μας για το 2021 που ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ και στο Τεχνικό Πρόγραμμα 89 έργων, προμηθειών και μελετών συνολικού ποσού ύψους 13,4 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, αρχές του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα υποβληθεί πρόταση στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Αποδούλου, Κουρούτες και Φουρφουρά προϋπολογισμού 5.000.000€. Επιπρόσθετα, για τον ίδιο σκοπό, σχετικές μελέτες έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται σε 19 ακόμη οικισμούς και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2022. Η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας βρίσκεται σε εγρήγορση και γίνεται μία τεράστια προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε να υποβάλλουμε το νέο έτος, ακόμα έξι (6) προτάσεις στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Τέλη του 2021 και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα έχει ολοκληρωθεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ. Επίσης, με τη σύσταση από την Περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Αμαρίου του «Δικτύου Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», ξεκινούν οι ενέργειες για τη δημιουργία πρότυπου κέντρου αιγοπροβατοτροφίας. Η αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων έστω και καθυστερημένα πήρε τον δρόμο της. Ευελπιστούμε να πάρουν επιτέλους τον δρόμο τους από την πολιτεία και τα άλλα τρία μεγάλα έργα που αφορούν την περιοχή μας, το Υβριδικό – Υδροηλεκτρικό Φράγματος Ποταμών, το Φράγμα Πλατύ – λιμνοδεξαμενές Γερακαρίου, Ελενών και ο Αμαριώτικος δρόμος, συνολικού προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.
Βασικός στόχος μας και τη νέα χρονιά, παραμένει η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του δήμου μας, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας. Ζητάμε τη συνεργασία όλων για να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε στέρεες βάσεις στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Εύχομαι τη νέα χρονιά να απελευθερωθούμε από τον κορονοϊό, ώστε η ζωή των ανθρώπων να επανέλθει στην κανονικότητα και εμείς να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας».
Σ. Κεφαλογιάννης: «Περισσότερα έργα στον δήμο Ανωγείων παρά την πανδημία»
Ως μια χρονιά με αρκετές δυσκολίες και προβλήματα ως απόρροια των επιπτώσεων του κορονοϊού χαρακτήρισε το 2020 ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Παρόλα αυτά, όπως είπε, ο δήμος Ανωγείων κατάφερε να αυξήσει τον προϋπολογισμό του για έργα και δράσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Το 2020, θα χαραχτεί βαθιά στην μνήμη όλων και θα ελπίσουμε για τον υπόλοιπο βίο μας να μην μας τύχει αντίστοιχη κατάσταση. Όσον αφορά το διοικητικό κομμάτι, δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αλώβητη η πανδημία. Ο δήμος Ανωγείων και κάθε δήμος, είναι σύνολο δημοτών που προφανώς επηρεάζονται. Ωστόσο καταφέραμε το 2020 με ένα πολυεπίπεδο προγραμματισμό που είχαμε αναπτύξει και από την βοήθεια που τύχαμε από την κυβέρνηση και τον υπουργό του νομού μας, καταφέραμε να έχουμε αύξηση του προϋπολογισμού των έργων και των δράσεων που εξασφαλίσαμε για τους δημότες μας. Οι απώλειες των εσόδων τόσο του δήμου όσο και των δημοτών δεν μπορούν να καλυφθούν από επιχορηγήσεις έργων και θα χρειαστεί αρκετό διάστημα και αρκετή στήριξη από το κεντρικό κράτος ώστε να ανακτηθούν οι χαμένες δυνάμεις. Ευχόμαστε ότι το 2021 θα μπορούμε να καταφέρουμε να ξεδιπλώσουμε το σύνολο των δράσεων που είχαμε δεσμευτεί απέναντι στην ανωγειανή κοινωνία, θα αρχίσουμε την υλοποίηση των έργων αυτών, τα οποία μοναδικό στόχο έχουν να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών και να δώσουν μια προστιθέμενη αξία στον τόπο μας, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον παραγόμενο πλούτο για τους παροντικούς και μελλοντικούς μας κατοίκους».