Τιμήθηκε χθες 44η επέτειος του Πολυτεχνείου. Εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις αλλά και πορείες σε όλες τις πόλεις της χώρας ήταν το χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας στις οποίες συμμετείχαν καθηγητές, φοιτητές, μαθητές, επιστημονικοί σύλλογοι, εργάτες, οικοδόμοι. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Αθήνα και η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Δυστυχώς όμως και φέτος στην πρωτεύουσα σημειώθηκαν επεισόδια.
Στο Ρέθυμνο εργαζόμενοι, άνεργοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλης στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.
Κρατώντας πανό φώναζαν διαχρονικά συνθήματα όπως «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία».
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γιάννης Αρχοντάκης γραμματέας της ΠΑΣΠ Ρεθύμνου ανέφερε:
«Η σημερινή μέρα, η 17 Νοέμβρη, είναι μια μέρα σύμβολο για την Δημοκρατία και για τους αγώνες στη χώρα μας. Είναι μια ημέρα μνήμης για τους αγωνιστές και τους νεκρούς που έπεσαν εκείνη την ημέρα δίνοντας το αίμα τους, για να μπορούμε εμείς αυτή τη στιγμή να μιλάμε ελεύθερα και να ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος. Από την άλλη, όμως, είναι μια μέρα ορόσημο που θα πρέπει όλοι, αρχικά οι νέοι να δείξουν την αντίστασή τους σε όλες εκείνες τις πολιτικές, που στόχο έχουν να καταπατήσουν το μέλλον μας, χωρίς να μας δίνουν κάποια προοπτική».
«Η σημερινή μέρα, η 17 Νοέμβρη, είναι μια μέρα σύμβολο για την Δημοκρατία και για τους αγώνες στη χώρα μας. Είναι μια ημέρα μνήμης για τους αγωνιστές και τους νεκρούς που έπεσαν εκείνη την ημέρα δίνοντας το αίμα τους, για να μπορούμε εμείς αυτή τη στιγμή να μιλάμε ελεύθερα και να ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος. Από την άλλη, όμως, είναι μια μέρα ορόσημο που θα πρέπει όλοι, αρχικά οι νέοι να δείξουν την αντίστασή τους σε όλες εκείνες τις πολιτικές, που στόχο έχουν να καταπατήσουν το μέλλον μας, χωρίς να μας δίνουν κάποια προοπτική».
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ Δέσποινα Νικολάου από την πλευρά της ανέφερε: «Το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία είναι και σήμερα επίκαιρο. Έχουν περάσει σαράντα χρόνια και τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα. Εξακολουθούμε αγωνιζόμαστε για τα ίδια πράγμα. Θα έπρεπε να είχαν λυθεί ζητήματα, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν λυθεί, αλλά έχουν χειροτερέψει όσο περνάει ο καιρός όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία και όλα τα κοινωνικά αγαθά».
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην πάλη του λαϊκού μας κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, δημόσια παιδεία και λαϊκή κυριαρχία. Το Πολυτεχνείο συγκρούστηκε με τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, του αυταρχισμού και της κατάπνιξης των λαϊκών ελευθεριών. Απέδειξε στην πράξη ότι οι χούντες πέφτουν μόνο με λαϊκές εξεγέρσεις είτε είναι οι χούντες των συνταγματαρχών είτε είναι οι σύγχρονες χούντες των αγορών και των μνημονίων. 44 χρόνια μετά, όση λάσπη και αν ρίξουν οι αστοί αναθεωρητές της ιστορίας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει νεανική και ανατρεπτική. Όσο και αν προσπαθήσουν οι κυβερνώντες να την μετατρέψουν σε μουσειακό έκθεμα και πιστοποιητικό “αριστεροσύνης”, τόσο το Πολυτεχνείο θα έρχεται από το μέλλον για να ανατρέψει κάθε βεβαιότητά τους.
44 χρόνια μετά, η χώρα, οι εργαζόμενοί της και το δημόσιο σχολείο βρίσκονται υπό τη μέγγενη της καπιταλιστικής κρίσης και της μνημονιακής διαχείρισής της. Το κυρίαρχο όραμα για τη μόρφωση είναι οι επισκέψεις του ΟΟΣΑ στα σχολεία μας και ο φρονηματισμός της νεολαίας και των εκπαιδευτικών στην επιχειρηματικότητα και στην αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, πάνω στην συμπίεση του εργατικού εισοδήματος, αγοράζονται νέα αμερικάνικα όπλα και η χώρα δένεται όλο και περισσότερο γύρω από τους τυχοδιωκτισμούς του ιμπεριαλισμού, οι οποίοι γεννούν πόλεμο και προσφυγιά στην περιοχή μας. Η κρατική καταστολή, σε αγαστή συνεργασία με την ακροδεξιά συμμορία, περιορίζει δημοκρατικά δικαιώματα και καλλιεργεί συστηματικά τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό . Από αυτή την άποψη, η εξέγερση της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων το 1973 παραμένει επίκαιρη και ανυπάκοη όσο ποτέ άλλοτε. Μας δείχνει το δρόμο του αγώνα και της ρήξης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο – ένας τραυματίας
Εντάσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων λίγο μετά την ολοκλήρωση της μαζικής πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια γυναίκα στο πόδι από φωτοβολίδα στη συμβολή των οδών Νοτάρα και Κουντουριώτη.
Ομάδα περίπου 100 ατόμων επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ και διαφόρων αντικειμένων σε αστυνομικές δυνάμεις στις οδού Τοσίτσα, Αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων στην προσπάθεια τους να τα απωθήσουν.
Λίγο πριν τις 20:00, ένταση σημειώθηκε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ύψος του Θεάτρου Λαμπέτη όταν δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και βολίδων κρότου λάμψης σε μπλοκ αντιεξουσιαστών, το οποίο κατευθυνόταν προς τα Εξάρχεια. Ακόμη, σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μπροστά στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού και δεν είχαν σχέση με την πορεία, πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που ακολουθούσε τους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών. Νωρίτερα, μικρά επεισόδια και αντεγκλήσεις σημειώθηκαν μεταξύ αντιεξουσιαστών και του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του οποίου εν τέλει αποχώρησαν συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, το ΠΑΜΕ, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια και περίπου στις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν με κατεύθυνση την αμερικανική πρεσβεία. Ακόμη, μπλοκ από τους φοιτητικούς συλλόγους πραγματοποίησε προσυγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974. Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, όπου έχουν στην κατοχή τους την σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε». Κατόπιν η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο.
Μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, την δίπλωσαν και διαλύθηκαν.