Με στόχο τη διασφάλιση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου, όσον αφορά και την ποσότητα αλλά και την ποιότητα η Περιφέρεια Κρήτης έχει προχωρήσει συντονισμένα και έγκαιρα, ώστε το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου να είναι έγκαιρο και αποτελεσματικό.
Ήδη εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιπλέον κονδύλια 2 εκ. ευρώ, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ψεκασμών που θα πραγματοποιηθεί στο νησί.
Ειδικότερα, για τη διαδικασία της δακοκτονίας στο νησί θα διατεθούν φέτος 9,9 εκ. ευρώ. Στον Νομό Ρεθύμνου αντιστοιχούν 5,6 ψεκασμοί στο Ηράκλειο 5, στα Χανιά 5 και στο Λασίθι 6.
Μετά τη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε, υπάρχουν ανάδοχοι εργολάβοι, όπως και παγιδοθέτες, ενώ σε εξέλιξη είναι και η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόληψη μέσω της Περιφέρειας τομεαρχών – γεωπόνων για την επίβλεψη του προγράμματος, οι οποίοι φέτος θα είναι αυξημένοι κατά εννέα άτομα.
Σημειώνεται ότι φέτος η Περιφέρεια Κρήτης σχεδιάζει να επιστρατεύσει τη χρήση νέων τεχνολογιών για την επίβλεψη των ψεκασμών, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή εκτέλεσή τους.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα, Μανόλης Χνάρης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ένας σωστός προγραμματισμός από πλευράς Περιφέρειας, ώστε το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο να είναι αποτελεσματικό προς όφελος της ελαιοπαραγωγής και των παραγωγών του νησιού: «Ήδη έχουμε προσωρινούς μειοδότες στο διαγωνισμό που κάναμε, καθώς και παγιδοθέτες και περιμένουμε την έγκριση από τον ΑΣΕΠ για τους τομεάρχες που είναι αυτοί που κάνουν τον έλεγχο, ενώ έχουμε στη διάθεσή μας ήδη φάρμακα για δυο ψεκασμούς. Το επιπλέον κονδύλι ύψους 2 εκ. ευρώ, για το οποίο είχε δεσμευτεί ο υπουργός έχει παραληφθεί. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα πάει στα φάρμακα και ένα άλλο μέρος σε επιπλέον ψεκασμούς. Συνολικά 9,9 εκ. ευρώ θα διατεθούν στην δακοκτονία. Φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει πρόβλεψη για επίβλεψη του έργου της δακοκτονίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά».
Εν αναμονή των αποζημιώσεων
Εν τω μεταξύ στάση αναμονής για το μέλλον των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών βρίσκεται το νησί. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπάρχει μια καθυστέρηση των διαδικασιών και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να γίνει μια τηλεδιάσκεψη της επιτροπής, που έχει συσταθεί από το υπουργείο, για την οριστικοποίηση του φακέλου που έχει συνταχθεί με τα στοιχεία για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν το νησί το περασμένο καλοκαίρι, ώστε αυτός να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο φάκελο, η ζημιά στο νησί την περσινή περίοδο ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της παραγωγής και οι απώλειες σε περίπου 40.000 τόνους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τις παραγόμενες περσινές ποσότητες μόλις το 43% του λαδιού ήταν έξτρα παρθένο, τη στιγμή που άλλες χρονιές το έξτρα παρθένο συγκέντρωνε ποσοστό 85%. Επίσης το 38% του λαδιού ήταν παρθένο, ενώ σε πολύ υψηλό ποσοστό, που έφτασε το 19%, ανήλθε το βιομηχανικό ελαιόλαδο.
Το πρόβλημα της περσινής σοδειάς, που είχε επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του ελαιολάδου, οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, στις έκτακτες μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή χρονιά με αυξημένες θερμοκρασίες και υγρασία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα, Μανόλης Χνάρης, ο φάκελος θα είναι άρτιος, πλήρης και ολοκληρωμένος και θα ζητείται οικονομική αποζημίωση για τους παραγωγούς, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν στην παραγωγή λόγω των έκτακτων μετεωρολογικών συνθηκών, ενώ θα ζητηθεί αποζημίωση και από τον κανονισμό της Ε.Ε. για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).