Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ…
Με την αντικατάσταση όλων των σταθερών ραφιών σε κυλιόμενα, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης να δώσει έστω και προσωρινή λύση στο πρόβλημα της έλλειψης χώρου που αντιμετωπίζει με σκοπό -παρά τις δυσκολίες- όλα τα βιβλία να παραμένουν διαθέσιμα στους φοιτητές του Ιδρύματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Πρόκειται δηλαδή, για μία ουσιαστική λύση, στην οποία θα μπορούσε να καταφύγει ούτως ή άλλως το Ίδρυμα για την εξοικονόμηση χώρου, όμως στην προκειμένη περίπτωση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Μανόλης Κουκουράκης, αποτελεί μια προσωρινή λύση ανάγκης. Και αυτό διότι στα σχέδια του Ιδρύματος είναι η επέκταση του κτιρίου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου που στεγάζει τον πολύτιμο «θησαυρό» της Βιβλιοθήκης.
«Πολλές πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουράκης, «προχωρούν σε αυτή την μέθοδο, διότι έτσι καταφέρνουν και εξοικονομούν ένα μεγάλο ποσοστό του χώρου τους. Δεδομένου ότι τα κυλιόμενα ράφια δεν απαιτούν την ίδιες διαστάσεις διαδρόμων που αναγκαστικά πρέπει να υπάρχουν όταν τα ράφια είναι σταθερά. Ωστόσο για μας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, αποτελεί μια προσωρινή λύση, καθώς στοχεύουμε στην κατασκευή του νέου κτιρίου της επέκτασης. Παρόλα αυτά όμως, βούλησή μας είναι όλα τα βιβλία και τα συγγράμματα που διαθέτει η βιβλιοθήκη μας -είτε είναι σπάνια είτε όχι- να μην είναι κλεισμένα στα υπόγεια και τις αποθήκες, αλλά να είναι ανά πάσα στιγμή στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου χρήστη».
Άλλωστε αύριο, 12 Δεκεμβρίου, λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τον φάκελό του, στο πλαίσιο του διεθνή διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο οποίος βρίσκεται στον «αέρα» για το μεγάλο έργο της επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης.
Με βάση λοιπόν τα τελευταία δεδομένα που έχει στην διάθεσή του ο κ. Κουκουράκης, ο διαγωνισμός λήγει, όπως προαναφέραμε, αύριο το μεσημέρι και μέχρι στιγμής εννέα μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν φροντίσει εδώ και καιρό να προμηθευτούν τα τεύχη δημοπράτησης της προκήρυξης, με σκοπό να τα μελετήσουν και να πράξουν αναλόγως.
«Τα περιθώρια που έχουν με βάση την σχετική προκήρυξη για να καταθέσουν τους φακέλους τους, είναι μέχρι και το μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιες από αυτές τις εταιρίες ή και όλες ή στην χειρότερη περίπτωση καμία από αυτές, να καταθέσουν τις προσφορές τους. Βέβαια η διαδικασία αυτή εκτιμούμε ότι θα γίνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όπως άλλωστε συνηθίζεται.
Ωστόσο, πέντε ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 του μήνα, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί θα κληθεί να ανοίξει τις προσφορές που θα έχουν κατατεθεί και να τις αξιολογήσει. Εκτιμούμε ότι το ενδιαφέρον που έχει μέχρι στιγμής εκδηλωθεί θα «μεταφραστεί» και στην πράξη, δηλαδή, με την κατάθεση των σχετικών προσφορών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μανόλης Κουκουράκης.
Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 7,2 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ο διαγωνισμός -που βρίσκεται σε εξέλιξη- για την κατασκευή του νέου κτιρίου, είναι διεθνής.
Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο κ. Κουκουράκης, το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο των υφισταμένων εγκαταστάσεων στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Επίσης πρόσθεσε ότι ο βασικός στόχος που έχει τεθεί είναι ο νέος σχεδιασμός να μην διαταράξει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του αρχικού κτιρίου, την λειτουργικότητά του, τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του, τον φυσικό φωτισμό του, αλλά και τη μοναδική οπτική φυγή προς την πόλη του Ρεθύμνου.
Επιπλέον με βάση πάντα την σχετική προκήρυξη του έργου, η επέκταση της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης θα αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, ενώ στο έργο συμπεριλαμβάνονται και όλες οι απαραίτητες οικοδομικές εργασίες, αλλά και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανάγκη επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στου Γάλλου είναι πλέον επιτακτικά, ώστε να στεγαστεί σε άνετους και σύγχρονους χώρους ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που φιλοξενεί. Επίσης, ένας ακόμα βασικός λόγος που κρίνει το έργο ως αναγκαίο, είναι για να εξυπηρετηθούν με σύγχρονα μέσα οι χρήστες της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, δεδομένου ότι απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές σε όλον τον κόσμο.
Βιβλιοθήκη πρότυπο για τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ο «πλούτος» τεράστιας σημασίας και αξίας που διαθέτει σήμερα η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ξεπερνά το μισό εκατομμύριο τόμους βιβλίων και περιοδικών. Ακόμα, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους -αναλογικά με το μέγεθος του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος- και τους καλύτερα οργανωμένους ηλεκτρονικούς καταλόγους στην Ελλάδα, ενώ έχει ψηφιοποιήσει και διαθέτει επίσης ελεύθερα στο διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των κλειστών συλλόγων της, που στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πάνω από 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ψηφιοποιημένες σελίδες.
Το υλικό αυτό, σύμφωνα με τον Μανόλη Κουκουράκη, είναι ελεύθερο για χρήση όχι μόνο για τα μέλη της ερευνητικής κοινότητας, αλλά για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο χρήστη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επιπλέον, ο κατάλογος της βιβλιοθήκης είναι πλήρως μηχανογραφημένος και είναι διαθέσιμα όλα τα βιβλία που μπορεί να εντοπίσει κάποιος από οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται. «Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου μας είναι μια ενιαία κεντρική υπηρεσία και μάλιστα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που εισήγαγε την οργάνωση της βιβλιοθήκης του ως ενιαίο οργανισμό για όλο το πανεπιστήμιο, δηλαδή και για το Ρέθυμνο και για το Ηράκλειο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.