Μετά από έξι μήνες επέστρεψαν χθες στις σχολικές αίθουσες χιλιάδες μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων μαζί με αυτούς του λυκείου που είχαν γυρίσει πριν το Πάσχα στη διαζώσης εκπαίδευση. Οι μαθητές είχαν στην πλειοψηφία τους μαζί τους χειρόγραφες βεβαιώσεις ότι είχαν κάνει τα self test, καθώς αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να επιτραπεί η είσοδός τους στη σχολική αίθουσα.
Συνολικά από τα 8.794 τεστ ταχείας αυτοδιάγνωσης για τον κορονοϊό που έγιναν σε τοπικό επίπεδο σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας βρέθηκαν έντεκα θετικά self test, όλα σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο τέσσερις από αυτούς προχώρησαν ήδη από χθες σε rapid test, όπως άλλωστε προβλέπει και το πρωτόκολλο, τα οποία ήταν αρνητικά και έτσι από σήμερα θα πάνε κανονικά στο σχολείο, ενώ αναμένονται και τα υπόλοιπα επτά αποτελέσματα του δευτέρου τεστ για την εξακρίβωσή τους.
Η διαδικασία στα σχολεία της πόλης και της ενδοχώρας κύλησε ομαλά, ενώ υπήρξαν εκ νέου μεμονωμένες περιπτώσεις γονιών που αρνήθηκαν να κάνουν το τεστ στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα αυτά να μην προσέλθουν στο σχολείο. Σε ό,τι άφορα την πρωτοβάθμια εκπαίδευση γονείς δημοτικού σχολείου στην ενδοχώρα δεν έστειλαν τα παιδιά τους για μάθημα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που γίνεται το σελφ τεστ, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι ανέφεραν στη διεύθυνση του σχολείου σήμερα θα κάνουν οι μαθητές το τεστ για να μπουν στις τάξεις. Επίσης είχαμε τρεις περιπτώσεις γονιών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είναι αντίθετοι με τα self test και δεν επέτρεψαν στα παιδιά τους να το κάνουν καταθέτοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση στην Διεύθυνση και τα παιδιά τους δεν πήγαν σχολείο».
Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Γιάννης Γαζανός μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «η διαδικασία κύλησε ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τα παιδιά είχαν κάνει τεστ αλλά λόγω του προβλήματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν είτε χειρόγραφες βεβαιώσεις είτε φωτογραφίες από το κινητό. Οι μαθητές που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τεστ δεν έγιναν δεκτοί στα σχολεία, ωστόσο επειδή ήταν πρώτη μέρα και λόγω των τεχνικών δυσκολιών που υπήρξαν δεν πήραν απουσίες».
«Στη Δευτεροβάθμια έχουμε 6.300 μαθητές και χίλιους περίπου εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχουμε έντεκα τεστ θετικά που αφορούν στο σύνολό τους σε μαθητές. Οι τέσσερις από αυτούς έκαναν και δεύτερο τεστ ταχείας ανίχνευσης του covid 19 όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και ήταν αρνητικά, άρα από σήμερα θα επιστρέψουν στο σχολείο. Αναμένουμε και τα υπόλοιπα αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Γαζανός.
Στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας η εκπαιδευτική κοινότητα αριθμεί 8.794 μέλη, εκ των οποίων οι 7.500 μαθητές, οι 1.260 εκπαιδευτικοί και οι 34 διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Λάμπρο Καρβούνη δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα στα self test που έγιναν: «η διαδικασία κύλησε ομαλά χωρίς προβλήματα. Είχαμε απουσίες μαθητών, αλλά δεν είχαμε καμιά ενημέρωση ότι αυτό οφείλεται στο τεστ. Κατατέθηκαν τρεις δηλώσεις – επιφύλαξης από γονείς σε σχέση με τα τεστ, ωστόσο τα παιδιά τους έκαναν κανονικά τη διαδικασία και πήγαν σχολείο. Σε ένα μόνο σχολείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που γίνεται το τεστ οι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους, ωστόσο μετέφεραν στους εκπαιδευτικούς ότι σήμερα θα το κάνουν και θα επιστρέψουν στο σχολείο».
Υπενθυμίζεται, πως τα self-tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην πλατφόρμα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.
Ωστόσο, προβλήματα αντιμετώπισαν όσοι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θέλησαν να μπουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το βράδυ της Κυριακής 9 Μαΐου. Λίγο πριν της 21:00 το βράδυ και για σχεδόν μία ώρα, όσοι έμπαιναν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν το αποτέλεσμα των self test τους δεν μπορούσαν να το κάνουν διότι η σελίδα δεν «φόρτωνε».
Τα υπόλοιπα μέτρα στα σχολεία
Για την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων προβλέπεται η εφαρμογή όλων των προηγούμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης για τον κορονοϊό όπως:
- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- η χρήση αντισηπτικών,
- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά. Επιπλέον προστίθεται, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου για κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σημειώνεται ότι από χθες επαναλειτουργούν, επίσης δια ζώσης, τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, καθώς και οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών που είναι στο τελευταίο έτος ή επί πτυχίων.
Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.