Με τις προδιαγραφές που υπέδειξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε χθες η λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών του Ρεθύμνου, στους χώρους των οποίων τις προηγούμενες ημέρες έγιναν οι απαραίτητες απολυμάνσεις. Οι δομές του δήμου Ρεθύμνου λειτούργησαν με το σύνολο της δυναμικότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες ενώ, όπως προβλέπεται, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς.
Το φετινό στοίχημα για τις σχολικές δομές ήταν εξ αρχής η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου υγιεινής και ασφάλειας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του νομικού προσώπου «Κοινωνική πολιτική και μουσική παιδεία» του δήμου Γιώργος Μοτάκης: «Έχουν γίνει απολυμάνσεις σε όλες τις δομές. Έχουμε το δικό μας προσωπικό καθαριστριών, οι καθαρίστριες από τα ΚΑΠΗ έχουν μεταφερθεί στους παιδικούς σταθμούς και όλο το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό φοράει μάσκες. Όλα τα μέτρα που έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ τα τηρούμε με ευλάβεια. Ξεκινήσαμε σιγά-σιγά την προσαρμογή των παιδιών ώστε να συνηθίσουν τον χώρο. Τα παιδιά που ήταν από πέρυσι ήταν πιο εύκολο να προσαρμοστούν, ενώ τα νέα παιδιά κάθισαν αρκετή ώρα μέχρι να συνηθίσουν το νέο περιβάλλον».
Τα «Ρ.Ν» βρέθηκαν χθες το πρωί στον βρεφονηπιακό σταθμό ολοκληρωμένης φροντίδας, στον Μασταμπά και στον β’ παιδικό σταθμό, στο κέντρο της πόλης και μίλησαν με τους γονείς, οι οποίοι σε γενικές γραμμές τηρούν μια ψύχραιμη και συνειδητοποιημένη στάση, αν και ασπάζονται τον ίδιο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών, λόγω της τόσο μικρής ηλικίας των παιδιών.
«H χρονιά ξεκινάει περίεργα. Δυσκολίες υπάρχουν στην αρχή αλλά πιστεύω όλα θα πάνε καλά. Δεν ανησυχώ για την προσαρμογή του παιδιού μου. Τα μέτρα είναι απαραίτητα λόγω της κατάστασης», μας λέει ο κ. Βαγγέλης.
«Έχουμε μια φοβία σε σχέση με τη σωστή χρήση μάσκας από τα νήπια με την προσοχή των παιδιών στις τουαλέτες, καθώς και σε σχέση με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων. Είναι μικρά και θα είναι δύσκολο να είναι προσεκτικά. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά είχαν απογοητευτεί μετά την καραντίνα, καθώς όταν ξαναγύρισαν στους σταθμούς έπρεπε να μην παίξουν με τα παιχνίδια, να μην βάλουν στο στόμα πράγματα και είναι δύσκολο όλο αυτό», αναφέρει η κ. Μαρία.
Ίδια άποψη παραθέτει και η κ. Αναστασία. «Η χρονιά είναι διαφορετική, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να προσαρμοστούμε και τα παιδιά και εμείς. Αγχώνομαι πάρα πολύ γιατί είμαι και εγώ εκπαιδευτικός, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος και από τη μεριά μου. Θέλω να πιστεύω ότι καλή τη πίστει και καλή τη θέλησει θα πάνε όλα καλά». Η κ. Βασιλεία από την πλευρά της είπε: «Οι δάσκαλοι θα πουν στα παιδιά για τα μέτρα και θα τα ενημερώσουν. Δεν ανησυχώ για την προσαρμογή. Έχω μιλήσει και ιδιαιτέρως στην κόρη μου και επέλεξα να πάμε φέτος παιδικό για να μάθει κανόνες, να δει τη συλλογικότητα και την ομαδικότητα».
«Τα ίδια τα παιδιά παρά το μικρό της ηλικίας δεν έχουν δυσκολία προσαρμογής», μας λέει η κ. Μαρία, η οποία παρουσιάζει μια διαφορετικά αισιόδοξη οπτική με γνώμονα την συμπεριφορά έξω από τις σχολικές δομές.
«Σαν διαδικασία το παιδί δεν αγχώθηκε και αντιμετώπισε με ψυχραιμία όλα τα μέτρα με τα απολυμαντικά και τις δασκάλες του με μάσκα. Δεν είχα κάνει ιδιαίτερη προετοιμασία από το σπίτι για να ενημερώσω το παιδί καθώς είναι μόλις 2,5 χρονών και είναι μικρό. Επειδή είμαι νοσηλεύτρια τα βλέπω αλλιώς τα πράγματα. Υπάρχουν βαθμίδες και πιστεύω ότι εάν αρχίσουν να ζορίζουν περισσότερο τα πράγματα θα πάμε σε μια άλλη κατάσταση και ρύθμιση, όπως έγινε ήδη στο παρελθόν, αυτό λοιπόν δεν με αγχώνει. Πιστεύω ότι πλέον βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να αλλάξουν τα πράγματα και λύση θα βρίσκουμε. Αλλά η καραντίνα όμως ζόρισε τα παιδιά και σήμερα που επέστρεψαν στο σχολείο η χαρά τους δεν περιγραφόταν. Ό,τι μπορούμε το κάνουμε και οι δασκάλες δίνουν αγώνα. Το παιδί ωστόσο επιζητάει τη σωματική επαφή, το είδα με τα μάτια μου. Ήθελε να πάρει τις δασκάλες του αγκαλιά και ειδικά σε αυτές τις ευαίσθητες και τρυφερές ηλικίες, χρειάζονται τη σωματική επαφή».
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που ήδη έχουν λάβει το βάφτισμα του πυρός, αφού ήδη από πέρυσι, δοκίμασαν την παραμονή των παιδιών τους σε παιδικό σταθμό εκ περιτροπής μετά την καραντίνα.
«Μετά την καραντίνα τον φέρναμε μέρα παρά μέρα και δεν φοβόμασταν γιατί τα παιδιά ήταν και λιγότερα σε αριθμό. Η μόνη διαφορά φέτος είναι ότι θα ερχόμαστε κάθε μέρα» αναφέρει η κ. Αντωνία ενώ η κ. Νικολέτα προσθέτει πως: «Δεν έχουμε πρόβλημα γιατί ίσχυε ό,τι και πέρυσι. Το «μέρα παρά μέρα» δεν λειτουργεί σωστά, τώρα το «κάθε μέρα» θα το δούμε πώς θα πάει».
Στην πλειοψηφία τους οι γονείς με τους οποίους συνομιλήσαμε εμφανίστηκαν ψύχραιμοι για τα μέτρα προφύλαξης που είναι σε ισχύ στους παιδικούς σταθμούς, εκφράζουν ωστόσο τις επιφυλάξεις τους για τα βρέφη και πως αυτά θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Στις 14 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει το τμήμα Αμεα
Το τμήμα ΑΜΕΑ θα ξεκινήσει μαζί με τα σχολεία στις 14 Σεπτέμβρη. Όπως είπε ο κ. Μοτάκης θα φιλοξενήσει συνολικά τέσσερα παιδιά.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις και η λειτουργία τους θα ξεκινήσει με προσωπικό του δήμου: «Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν προσληφθεί ακόμα. Περιμένουμε την έκθεση από το υπουργείο για να βγάλουμε την προκήρυξη. Το τμήμα Αμεα θα στελεχωθεί με τρεις εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα με ένα κοινωνικό φροντιστή και δυο βρεφονηπιοκόμους ειδικής αγωγής», είπε ο κ. Μοτάκης.
Από σήμερα οι αιτήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους
Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα έως τις 18/9 μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους οι μητέρες, μεταξύ των οποίων και δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι ΟΤΑ, για το νέο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για 15.000 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς. Η «αξία τοποθέτησης» είναι ύψους 180 ευρώ τον μήνα και καλύπτει μέρος ή το σύνολο της δαπάνης για:
α) παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νηπίων από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αντίστοιχα
β) παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας αντίστοιχα.
«Στον δήμο Ρεθύμνου έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα για όσους δημόσιους υπαλλήλους είχαν κάνει αίτηση τα παιδιά των οποίων ούτως ή άλλως θα τα πάρουμε είτε με τροφεία, είτε με ΕΣΠΑ, αν γίνουν δεκτοί.
Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΤΑΑ μας είπε ότι για την ώρα θα ενεργοποιήσουμε μόνο το 70% της δυναμικότητας, καθώς το υπόλοιπο 30% της δυναμικότητας μας θα πρέπει να αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους. Το ποσοστό ωστόσο των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ λιγότερο από τα σίγουρα θα απορροφηθούν όσα παιδιά απομείνουν από τους αιτούντες στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Μέχρι σήμερα όλες οι αιτήσεις των νηπίων που είναι 360, είναι σίγουρο ότι θα καλυφθούν, καθώς η δυναμικότητα μας είναι 350 θέσεις. Όσον αφορά τα βρέφη πιστεύω θα μείνουν ελάχιστα απ’ έξω. Είχαμε 180 αιτήσεις και η δυναμικότητα μας είναι 95 θέσεις, αλλά αυτά απορροφούνται και στους ιδιωτικούς σταθμούς», υποστήριξε ο κ. Μοτάκης.