«Υπόσχομαι, πίστη στο Ανθρώπινο Ιδεώδες. Να προστατεύω την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μου και να σέβομαι την ανθρώπινη προσωπικότητα. Να προσφέρω πάντα εθελοντικά τις υπηρεσίες μου χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης ή πολιτικής τοποθέτησης. Να παραμένω πάντοτε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες πιστός φορέας του συνθήματός μας… Δια του ανθρωπισμού προς την ειρήνη».
Αυτή είναι η υπόσχεση του εθελοντή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού -του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού Κινήματος του κόσμου- την οποία έδωσαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην -κατάμεστη από κόσμο- αίθουσα του Ωδείου της παλιάς πόλης, 74 συνολικά νέοι και νέες, που πλέον αποτελούν το «νέο αίμα» του περιφερειακού τμήματος Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πρόκειται για 21 εθελοντές από τον τομέα της Νοσηλευτικής και άλλους 54 εθελοντές Σαμαρείτες.
Στην τελετή υπόσχεσης, απονομής πτυχίων και προαγωγών των εθελοντών Νοσηλευτικής και Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, που διοργάνωσε το τοπικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρός του Δρ. Αντώνης Αυγερινός, η αντιπεριφερειάρχης, Μαίρη Λιονή, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων του Νομού.
Ως ημέρα χαράς και γιορτής για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το ειδικότερα για το παράρτημα του Ρεθύμνου, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Μανόλης Ραπτάκης, το περασμένο Σάββατο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με την υπόσχεση του Εθελοντή, που έδωσαν οι νέοι εθελοντές της Νοσηλευτικής και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο αριθμός των μελών του Κινήματος πολλαπλασιάζεται στο Ρέθυμνο με αποτέλεσμα ο Ε.Ε.Σ. να είναι περισσότερο αποδοτικός στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα εξάλλου με τον Μανόλη Ραπτάκη, φέτος είναι η πρώτη χρονιά στο Ρέθυμνο που σε όλα τα σώματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καταγράφονται νέες εγγραφές εθελοντών, που σε αριθμό αγγίζουν περίπου τους 150 νέους και νέες.
«Αυτό για το μέγεθος της πόλης του Ρεθύμνου είναι πολύ σημαντικό και οφείλεται τόσο στην καλή δουλειά που φαίνεται ότι γίνεται σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αρκεί μόνο να σας αναφέρω ότι αυτή την ώρα, η «δύναμη» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Ρέθυμνο είναι συνολικά 350 μέλη, ενώ οι ενεργοί εθελοντές και από τα δύο Σώματα είναι περίπου 150», σχολίασε με έμφαση ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Δρ. Αντώνης Αυγερινός: «Στέλνω μήνυμα αφύπνισης των υγιών δυνάμεων…»
Για την μεγάλη σημασία της ημέρας, που δεκάδες Ρεθεμνιώτες μετά από τον απαραίτητο κύκλο εκπαίδευσης που ολοκλήρωσαν, έδωσαν την υπόσχεση του Εθελοντή του Ε.Ε.Σ., μίλησε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνης Αυγερινός, που είναι φαρμακοποιός στο επάγγελμα και Υποστράτηγος ε.α.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο κ. Αυγερινός τόνισε τα παρακάτω: «Είναι μια ιδιαίτερα χαρούμενη και ευτυχής για μας εκδήλωση και τούτο διότι στην μεγάλη οικογένεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υποδεχόμαστε τους νέους εθελοντές μας. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι στο τμήμα του Ρεθύμνου γίνεται μία θαυμάσια δουλειά που οφείλεται στον πρόεδρο και στο Διοικητικό Συμβούλιο και τιμά τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Εξάλλου από την 1η Απριλίου 2019, μετά από τις εκλογές που έγιναν για πρώτη φορά με καθαρά δημοκρατικές διαδικασίες σε πανελλήνια κλίμακα, εξελέγη το πρώτο αιρετό κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».
Ο κ. Αυγερινός υπογράμμισε επίσης ότι απώτερος στόχος και σκοπός του Ε.Ε.Σ. είναι να δημιουργήσει ένα νέο καινοτόμο, κοινωνικό και αλληλέγγυο προφίλ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο θέλει πραγματικά, όπως είπε, να εδράζεται σε μία μεγάλη αγαθοεργό δυναμική και σε ένα ευρύ πλαίσιο κοινωφελών δραστηριοτήτων. Και όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, με στόχο και σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, την ενδυνάμωση του εθελοντικού πνεύματος, που χρειάζεται σήμερα στην χώρα μας όσο ποτέ άλλοτε και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σε φαινόμενα περιθωριοποίησης ορισμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, «που υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε πράξη».
«Από δω λοιπόν από το Ρέθυμνο, στέλνουμε ένα μήνυμα αφύπνισης των υγιών δυνάμεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να συστρατευθούν μαζί μας και να συμπορευθούμε, ώστε να δημιουργήσουμε το νέο Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που ζητά από εμάς ο ελληνικός λαός», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του.
Η εκπαίδευση των εθελοντών στο Ρέθυμνο
Εν τω μεταξύ, οι εκατοντάδες εθελοντές που αποτελούν το έμψυχο δυναμικό του παραρτήματος Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπαιδεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα -ανάλογα με το Σώμα που επιλέγουν να υπηρετήσουν- από τα εξειδικευμένα μέλη του. Και αυτό διότι σε κάθε Σώμα η εκπαίδευση είναι διαφορετική, δηλαδή διαφορετικού χρόνου, δεδομένου ότι και οι ανάγκες που απαιτούνται είναι διαφορετικές.
Στους Σαμαρείτες -σύμφωνα με τον Μανόλη Ραπτάκη- η κατάρτιση διαρκεί περίπου 18 μήνες με 500 ώρες εκπαίδευση. Στη Νοσηλευτική είναι μικρότερης διάρκειας, όμως είναι περισσότερες οι ώρες εκπαίδευσης στο νοσοκομείο, όπου εκεί είναι η αρμοδιότητα των εθελοντών, ενώ και οι εθελοντές της Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν επίσης ένα σύντομο πρόγραμμα εκπαίδευσης, αρχικά μέσα σε αίθουσα και εν συνεχεία απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές δομές.
Ωστόσο, υπάρχει και η Νεότητα που είναι το τελευταίο Σώμα του Ε.Ε.Σ., το οποίο δεν έχει καθορισμένο αριθμό ωρών, καθώς η εκπαίδευση γίνεται σε βάθος χρόνου. «Αντιλαμβάνεστε ότι για μας η Νεότητα είναι το σπουδαιότερο κομμάτι, διότι είναι το μέλλον μας. Και εκεί πραγματικά πρέπει να αναπτυχθεί η ιδέα του Ερυθροσταυρισμού στην σωστή του βάση. Ερυθροσταυρίτης σημαίνει εθελοντής, σημαίνει παροχή βοήθειας, σημάνει ένα άλλο επίπεδο ποιότητας ανθρώπου και αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό και για τον λόγο αυτό το ξεκινάμε φέτος στο Ρέθυμνο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ραπτάκης.
Τι είναι όμως το Σώμα της Νεότητας; Όπως εξήγησε ο Μανόλης Ραπτάκης, το εν λόγω Σώμα του Ε.Ε.Σ. αποτελείται από νέα παιδιά, ηλικίας από 18 έως 28 ετών, τα οποία αρχικά εκπαιδεύονται στα στοιχειώδη θέματα του ανθρωπιστικού δικαίου του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και στον τομέα της παροχής πρώτων βοηθειών, ενώ στην συνέχεια έχουν ένα άλλο μεγάλο πεδίο δράσης.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ε.Ε.Σ., ανέφερε τα εξής: «Μπορείτε να φανταστείτε ότι θέλετε που μπορεί να ασχοληθεί το Σώμα της Νεότητας, από την κλιματική αλλαγή, έως εκπαιδεύσεις για ειδικές συμπεριφορές, ομάδες αλληλεγγύης και άλλα. Για παράδειγμα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει προγράμματα, τα οποία είναι μοναδικά σε όλο τον κόσμο και τα οποία είναι με ηλεκτρονικά παιχνίδια, που εκπαιδεύουν τους νέους μας στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Για όλα αυτά θα βάλουμε σιγά – σιγά και εμείς το δικό μας λιθαράκι, ώστε να τα οργανώσουμε και στο Ρέθυμνο. Είναι σπουδαία η προσπάθεια, θέλει πολλή δουλειά όμως αυτό δεν μας τρομάζει, διότι ξέρουμε ότι θα πάμε καλά. Άλλωστε, έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, διότι αυτό είναι πολύ σημαντικό -αν θέλεις να κάνεις πράγματα- να ξέρεις ότι στηρίζεσαι από ανθρώπους που είναι η «κεφαλή» σου. Κατά συνέπεια, έχουμε την αμέριστη βοήθεια του και προχωράμε δυναμικά μπροστά».
Οι βραβεύσεις
Στην διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνης Αυγερινός βράβευσε για την πολυετή προσφορά του στο Ρέθυμνο τον τέως πρόεδρο του τοπικού περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ευστάθιο Ηλιάκη. Επίσης, βραβεύτηκαν ο Δήμος Αγίου Βασιλείου για το κτίριο που παραχώρησε για τις ανάγκες του κέντρου εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ. στην περιοχή, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης για την προσφορά του σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου για την συμβολή του στην συγκέντρωση και διανομή τροφίμων, καθώς και ο επιχειρηματίας, Νίκος Κουκλινός για την προσφορά του στον Ε.Ε.Σ. σε θέματα τροφοδοσίας.
Πάντως, με βάση το τελετουργικό, στην τελετή του περασμένου Σαββάτου, η θεατρική ομάδα «Σημείο» απέδωσε μια ανάμνηση από το Σολφερίνο, ενώ πέρα από την απονομή πτυχίων και προαγωγών, αλλά και τις βραβεύσεις που έγιναν, η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.
Η ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της «οικογένειας» του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Στην μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.
Άλλωστε, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα, με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.
Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε καιρό πολέμου, είναι η συνδρομή και επικουρία στο έργο της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, η νοσηλευτική περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, καθώς και η προστασία των αιχμαλώτων, του άμαχου πληθυσμού και των θυμάτων πολέμου. Και σε καιρό ειρήνης είναι η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα.
Από το 1877 έως σήμερα, ο Ε.Ε.Σ. συνεχίζει να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικής κατάστασης όρια στη δράση του. Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας.
Εξάλλου, με βαθιά ανθρωπιστικά ιδανικά και με αίσθημα ευθύνης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και είναι παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει να επιτελεί το σύνθετο ανθρωπιστικό έργο πάντα με στόχο τον άνθρωπο και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.