Συγκρατημένη αισιοδοξία για το κρίσιμο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και στοιχεία που δείχνουν ότι η φετινή σεζόν διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με την προηγούμενη, αγγίζοντας σχεδόν τα επίπεδα της θερινής περιόδου του 2017. Έτσι, σκιαγραφείται μέχρι στιγμής στο Ρέθυμνο η τουριστική περίοδος που μόλις ξεκίνησε, παρά την «πικρή γεύση» που άφησε ο Μάιος και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, στους επιχειρηματίες του τουρισμού.
Τα επίσημα στοιχεία του συλλόγου ξενοδόχων, δείχνουν ότι η πτώση στις διανυκτερεύσεις σε επίπεδο νομού για τον Μάιο, είναι της τάξεως του 12% σε σύγκριση πάντα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του συλλόγου Μανόλης Τσακαλάκης, και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να κλείσει με απώλειες.
«Ήλπιζα ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα κυλούσε ομαλά και με αυξητικές τάσεις στα ποσοστά μας. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και αντιθέτως αυτό που προβλέπω είναι ότι τόσο ο τζίρος, όσο και οι διανυκτερεύσεις, θα παρουσιάσουν αρνητικό πρόσημο και για τον μήνα Ιούνιο. Και τούτο διότι η «μηχανή» αναμένεται να πάρει μπροστά από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα και έπειτα. Τολμώ μάλιστα να αναφέρω ότι τα ποσοστά του τζίρου και των διανυκτερεύσεων για τον Ιούνιο, δεν αποκλείεται να πέσουν στο -10% με -15%», σχολίασε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο κ. Τσακαλάκης.
Και ενώ οι προσφορές εκ μέρους των ξενοδόχων του νομού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση -όπως τόνισε ο Μανόλης Τσακαλάκης- με σκοπό να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν του τόπου μας, ο ίδιος προβλέπει πτώση και στις αφίξεις για τον Ιούνιο, προσδιορίζοντας το ποσοστό από το -5% έως και το -8%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, που σημειωτέον χαρακτηρίστηκε ως μία εξαιρετικά καλή τουριστική περίοδο.
«Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, η πτώση στις αφίξεις αγγίζει το 6,75%. συγκρίνοντας τα με τον Ιούνιο του 2018. Άρα από τους αριθμούς και μόνο αντιλαμβάνεστε πως εξελίσσεται μέχρι στιγμής η τουριστική περίοδος», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ρεθυμνιώτικου συλλόγου ξενοδόχων, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την πορεία του τουρισμού τους δύο κατ’ εξοχήν μήνες του καλοκαιριού, δηλαδή, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τα ποσοστά που θα καταγραφούν. Μάλιστα όπως ανέφερε, «μέχρι στιγμής οι κενές θέσεις στα αεροπλάνα για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, είναι μια πραγματικότητα». Πάρα ταύτα -όπως σχολίασε- η κατάσταση θεωρείται αναστρέψιμη, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να παραβλέπει το γεγονός ότι έχουν ήδη «χαθεί» οι πρώτοι μήνες της φετινής τουριστικής περιόδου, κάτι το οποίο μεταφράζεται και ως συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν.
Αναζητώντας στον αντίποδα, τα αίτια του «κακού» ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων στο Ρέθυμνο, έκανε αναφορά στο εκ νέου άνοιγμα των παλιών αγορών, που λειτουργούν ανταγωνιστικά στην χώρα μας, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, τονίζοντας ότι παίζουν και αυτές (δηλαδή, οι ανταγωνίστριες αγορές) τον ρόλο τους για την πορεία της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα.
«Είναι γεγονός, είπε, ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας μας επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το πώς λειτουργούν οι ανταγωνίστριες -σε μας- χώρες. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές και στο παρελθόν και σε όλες τις κυβερνήσεις. Θα πρέπει επιτέλους να αναζητηθεί και να βρεθεί ο τρόπος στήριξης της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας που δεν είναι άλλη πέρα από τον τουρισμό. Αυτό πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας».
Πάντως, κατά την περυσινή τουριστική περίοδο που παρατηρήθηκαν «σκαμπανεβάσματα» στις ανταγωνίστριες αγορές -και δη στην Τουρκία- και η σεζόν δεν κύλησε ομαλά για αυτές, στην Ελλάδα η έλευση ξένων επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Φέτος ωστόσο, που η αγορά της Τουρκίας «άνοιξε» και πάλι, μάλλον η κατάσταση δείχνει να «ισορρόπησε», σε σύγκριση με την τουριστική περίοδο του 2017.