Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΜΠΙΛΗ
Θα είναι κοινοτοπία αν αρχίσουμε να απαριθμούμε και να περιγράφουμε τα πλεονεκτήματα και τη δυναμική που έχει δώσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις ανθρωπιστικές σπουδές η Κεντρική Βιβλιοθήκη των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Δεν είναι μόνο ο άψογος τρόπος λειτουργίας της όλες αυτές τις δεκαετίες, που στηρίζεται στη ορθή διοικητική της οργάνωση από το ξεκίνημά της και στο έμψυχο δυναμικό της. Είναι η πληρότητά της σε όλα τα επίπεδα που έχουν ανάγκη οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και όποιος άλλος θέλει να την επισκεφθεί για να συμβουλευτεί τους τόμους και τις κλειστές συλλογές της, που το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ψηφιοποιημένο και ελεύθερο στο διαδίκτυο.
Αυτό το «διαμάντι», με τη θέα στο κρητικό πέλαγος, πνευματικός φάρος και πυλώνας του Ρεθύμνου και των σχολών του, εδώ και περίπου δύο χρόνια επεκτείνεται κτιριακά. Στις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις μας ξενάγησε ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Μανόλης Κουκουράκης, όπου διαπιστώσαμε ότι οι εργασίες προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς και ευελπιστώντας στην ολοκλήρωσή τους το καλοκαίρι του 2022. Με τη βοήθεια του κ. Κουκουράκη κατανοήσαμε την αρχιτεκτονική της επέκτασης που σέβεται το ήδη υπάρχον κτίριο της βιβλιοθήκης, ενώ κατά την ταπεινή μας αρχιτεκτονική αντίληψη, ο θόλος που θα υπάρχει για να μπαίνει το φυσικό φως στους χώρους ανάγνωσης θα ταιριάζει αισθητικά με τον θόλο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο.
Στη συζήτησή μας με τον διευθυντή της βιβλιοθήκης καταλάβαμε την αναγκαιότητα των έργων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, που θα δώσουν χωροταξική ανάσα μετά από 30 περίπου χρόνια από τότε που μεταφέρθηκε η βιβλιοθήκη από τα Περιβόλια στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου. Οι εργασίες δεν παρεμποδίζουν καθόλου τη λειτουργία των υπαρχόντων χώρων της βιβλιοθήκης. Και όχι μόνον αυτό, αλλά δίνεται η εικόνα μιας αναπτυξιακής διάστασης που τόσο μας έχει λείψει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας. Η καλαίσθητη νέα υποδομή, όπως έχει ήδη γραφεί θα αναπτύσσεται σε τέσσερα (4) επίπεδα.
Συζητώντας με τον. Κ. Κουκουράκη και βλέποντας την κίνηση εντός και εκτός βιβλιοθήκης με τους νέους ανθρώπους να είναι παρόντες στις σπουδές τους δια ζώσης, επανεπιβεβαιώσαμε την πεποίθησή μας για τη σημασία της βιβλιοθήκης στο brand name του Πανεπιστημίου Κρήτης και της πόλης του Ρεθύμνου, αφού η ιδιαιτερότητά της να είναι κεντρική βιβλιοθήκη και όχι να έχουμε μια κατακερματισμένη κατάσταση με σπουδαστήρια ανά σχολή ή τμήμα, συντελεί στην ακαδημαϊκή ομοιογένεια και λειτουργεί ως φόρουμ ιδεών και εργαστήρι απόκτησης γνώσης και πνευματικής παραγωγής. Ειδικά σε μια περίοδο που οι κοινωνικές επιστήμες δέχονται μια επικοινωνιακή επίθεση από όσους δεν έχουν κατανοήσει τη σημασία τους στη νέα ψηφιακή εποχή.