Γειτονιές ελκυστικές, συνοικίες με ταυτότητα που εκτός από τις σύγχρονες υποδομές, άσφαλτο και αστικό εξοπλισμό θα έχουν χρώμα, θα είναι «ζωντανά» και δημιουργικά κομμάτια της πόλης, αποτελώντας πόλους έλξης για κοινωνική συνεύρεση μικρών και μεγάλων, ενώ παράλληλα θα διατηρούν και θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα με γνώμονα την βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ανάπτυξη, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές θα βασίζονται σε δράσεις εξοικονόμησης ενεργείας, είναι το όραμα του Δήμου Ρεθύμνου.
Ένα σχέδιο φιλόδοξο, ένα όραμα καινοτόμο, με σοβαρές προοπτικές υλοποίησης, που επεξεργάζεται η δημοτική αρχή, η οποία σε συνεργασία με τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θάνο Βλαστό αλλά και ομάδα αρχιτεκτόνων (Imagineers) εκπονούν μια μελέτη που περιλαμβάνει τον προγραμματισμό για την πολυτομεακή «αναζωογόνηση» των γειτονιών της πόλης του Ρεθύμνου, που θα έρθουν να συμπληρώσουν και να «κουμπώσουν» τα έργα ανάπλασης, που έχουν ήδη εκτελεστεί ή συνεχίζουν να εκτελούνται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Ρεθύμνου επεξεργάζεται και ολοκληρώνεται με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ θα παρουσιαστεί μέσα Μαρτίου σε σχετική ημερίδα, προκειμένου να τεθεί στη συνέχεια προς διαβούλευση.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνου Ματθαίο Τσιμπισκάκη, πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα, ένα καινοτόμο σχέδιο για το οποίο είναι ενήμερος και ο περιφερειάρχης Κρήτης, που έχει εκφράσει την ένθερμη στήριξή του στη φιλόδοξη προσπάθεια του Δήμου Ρεθύμνου.
Το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο θα κατατεθεί προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ (το λεγόμενο ΣΕΣ) διεκδικώντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αρχικά για τις μελέτες και στη συνέχεια για τη σταδιακή υλοποίηση των παρεμβάσεων στο σύνολό τους, που θα δώσουν άλλη αναπτυξιακή ώθηση σε όλες τις μέχρι σήμερα παραμελημένες γειτονιές του Ρεθύμνου.
Μ. Τσιμπισκάκης: «Θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα στις γειτονιές»
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Τσιμπισκάκης περιγράφοντας τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2013 και του 2014 και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα είχαμε δώσει έμφαση στις γειτονιές και τους οικισμούς. Αποφασίσαμε τώρα και δυο χρόνια να ασχοληθούμε σοβαρά με τις γειτονιές, όχι μόνο με την έννοια των άμεσων αναγκών, σε υποδομές, όπως είναι η άσφαλτος και ο αστικός εξοπλισμός, αλλά παράλληλα έχουμε μια άλλη φιλοσοφία για την αναζωογόνησή τους. Μια φιλοσοφία, η οποία εμπεριέχει τον κοινωνικό παράγοντα, τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την βιοκλιματική παράμετρο και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη, εκπονείται μια μελέτη που εμπεριέχεται στη γενικότερη στρατηγική του Δήμου Ρεθύμνου για την βιώσιμη κινητικότητα και ειδικότερα, περιλαμβάνεται στη δεύτερη φάση της βιώσιμης κινητικότητας. Πρόκειται για μια μελέτη που εκπονείται αυτή την περίοδο από τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θ. Βλαστό. Παράλληλα, σε συνεχεία της βιώσιμης στρατηγικής του Δήμου, έχουμε συνεργασία με μια ομάδα αρχιτεκτόνων, νέων παιδιών, με όραμα για την πόλη, διάθεση για δουλειά και προσφορά και τους έχει ανατεθεί να εξειδικεύσουν την στρατηγική του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε επίπεδο γειτονιάς και να μας δώσουν μια πρόταση, όπου θα εμπεριέχει υποδομές-βιώσιμη κινητικότητα και κυρίως η μελέτη αυτή θα δώσει μια ταυτότητα στις γειτονιές. Θα δημιουργήσει πυρήνες και πόλους έλξης και με αυτό τον τρόπο θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε οι γειτονιές να είναι ένα ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι της πόλης. Επιδιώκουμε, μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις, να προκύψουν χώροι κοινωνικής συνεύρεσης, χώροι παιχνιδιού, να δημιουργηθούν δηλαδή οι προϋποθέσεις για επιχειρηματικότητα -να μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το περιεχόμενο της πολιτικής μας και να δώσουμε κίνητρα για νέες επιχειρήσεις με νέες θέσεις εργασίας και στις γειτονιές. Με αυτό τον τρόπο επιθυμούμε να συνδέσουμε το κεντρικό κομμάτι της πόλης με τις γειτονιές και να ολοκληρώσουμε το κομμάτι της αστικής ανάπλασης».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπισκάκη, η μελέτη καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμη στις αρχές Μαρτίου, οπότε και θα γίνει μια ημερίδα για να παρουσιαστεί από τους εμπλεκόμενους μελετητές, δηλαδή το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την ομάδα αρχιτεκτόνων και να υπάρξει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς, τονίζει ο κ. Τσιμπισκάκης, ο οποίος πρόσθεσε. «Όλη αυτή η μελέτη έρχεται να «κουμπώσει» με τις αναπλάσεις των κεντρικών δρόμων και να βρει θέση στο 5ο Κ.Π.Σ. Ήδη έχουμε κάνει συζήτηση με Περιφέρεια και τον κ. Αρναουτάκη, ο οποίος έχει δει πολύ θετικά το σχέδιό μας, γιατί είναι μια καινοτόμα πρόταση σε επίπεδο Ελλάδος. Θεωρούμε, ότι πρωτοπορούμε και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα και της άμεσης χρηματοδότησης και της υποστήριξης που πρέπει να έχει αυτή η πρόταση και από τη Περιφέρεια και από την κεντρική διοίκηση για να μπορεί να υλοποιηθεί το δυνατόν πιο άμεσα. Ο Δήμος Ρεθύμνου όπως άλλωστε είχε αναφερθεί και στην ημερίδα που κάναμε, είναι πάρα πολύ μπροστά σε επίπεδο σχεδιασμού για τη νέα προγραμματική περίοδο. Έχουμε δηλαδή έτοιμο το σχεδιασμό μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών» ανέφερε ο αρμόδιος σύμβουλος Προγραμματισμού Έργων, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι το όραμα αυτό θα μπορέσει να λάβει σάρκα και οστά δίδοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της πόλης.
Παράλληλα, το πρόγραμμα που αφορά βιοκλιματικές αναπλάσεις με πιλοτικά έργα που περιλαμβάνουν βιοκλιματικές αναπλάσεις, φωτισμό και εξοικονόμηση ενέργειας που έχει αναλάβει και υλοποιεί πιλοτικά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Τσούτσος με τίτλο «Πράσινες πόλεις» προσαρμόζεται και αυτό στις γειτονιές.