Ένας στους δύο φορολογούμενους έχει χρέη προς την εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αναγκαστικά μέσα είσπραξης σε 1,7 εκατ. εξ αυτών.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η εφορία προχώρησε σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε περισσότερους από 17.500 φορολογουμένους τον Ιανουάριο του 2018.
Παράλληλα, σε καθημερινή βάση διενεργούνταν 711 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιανουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 767 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι φόροι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανέρχονται στα 693 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο και οι παλαιές οφειλές, έχουν ανέλθει στο αστρονομικό ποσό των 102,1 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο των ελέγχων, τον Ιανουάριο, οι εφορίες διενήργησαν 2.100 μερικούς ελέγχους και 513 πλήρεις ελέγχους, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων 47 ελέγχους (μόνο 1 όμως στο μέτωπο πλήρους ελέγχου φρέσκων υποθέσεων) και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, 14 ελέγχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πρωτομαγιά ξεκινούν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο και ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχουν αναρτηθεί τρεις περιπτώσεις, που αφορούν σε βιομηχανικό ακίνητο και σε δύο καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να αλλάξει τη στόχευση της κι αντί των κατασχέσεων να ρίξει το βάρος στους πλειστηριασμούς ακινήτων, ως πιο αποδοτικό μέτρο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε κάθε περίπτωση στις αρχές Μαΐου, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία θα εκπλειστηριαστούν με ηλεκτρονικό τρόπο σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει στο «σφυρί» ακίνητα ακόμα και για χρέη άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Αντίθετα το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το Δημόσιο, ενώ το 2016 έγιναν 11. Και αυτό καθώς το Δημόσιο δεν έχει συμφέρον στο να εκπλειστηριάζει ακίνητα καθώς είναι τελευταίο μεταξύ των πιστωτών σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο να μην πάρει τίποτα από τον πλειστηριασμό καθώς προηγούνται εργαζόμενοι και τράπεζες.