Με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Ρέθυμνο οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Εκπρόσωποι μουσικοχορευτικών συλλόγων, μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, πρόσκοποι και στρατιώτες του 547ΑΤΠΖ με συγχρονισμένους βηματισμούς παρέλασαν στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος στο μήνυμά του ανέφερε ότι η Ελλάδα διανύει μια περίοδο επούλωσης των πηγών της οικονομικής κρίσης τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Θεωρώ ότι είμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα επουλώνει σιγά σιγά τις πληγές της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία γίνονται βήματα σταθεροποίησης στην οικονομία, στη λειτουργία του κράτους και στην κοινωνική προστασία. Αντιμετωπίζονται κοινωνικές ανισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όπως ήταν ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων ανθρώπων από τη γενική περίθαλψη. Η χώρα κατακτά και επαναεπιβεβαιώνει ξανά την αξιοπιστία της και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και στους Ευρωπαίους θεσμούς και αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολής. Είναι μια περίοδος που κλείνουν σιγά σιγά εκκρεμότητες με το παρελθόν, ελέγχεται η διαφθορά που υπήρχε στο δημόσιο βίο με θεσμικό τρόπο και κυρίως θωρακίζεται η δημόσια διοίκηση, το σύστημα υγείας και οι υπόλοιποι δημοκρατικοί θεσμοί. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η επένδυση στη κοινωνική συνοχή, στην πολιτική σταθερότητα η οποία είναι πρωτοφανής για περίοδο οικονομικής κρίσης, στο αναβαθμισμένο κύρος της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, η επένδυση στην αξιοπρέπεια και στην κοινωνική συνοχή είναι το πιο σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, η πιο σημαντική άμυνα και η πιο σημαντική αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας στη προσπάθειά της να βρει τις απαραίτητες ισορροπίες με τους δύσκολους γείτονες και να αντιμετωπίσει προβλήματα τα οποία προκύπτουν συνεχώς και χρειάζονται προσεκτικούς χειρισμούς για τη διευθέτησή τους».
Ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για ανάγκη εθνικής ομόνοιας και ενότητας:
«Σήμερα είναι μια μεγάλη διπλή εορτή θρησκευτική και εθνική. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το γεγονός ότι οι Έλληνες το 1821 ξεκίνησαν τον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση, την εθνική ανεξαρτησία. Μην ξεχνάμε ότι αγωνίστηκαν τόσο υπέρ πίστεως όσο και υπέρ πατρίδος. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δυσκολίες ως έθνος, βλέπουμε ότι στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν προκλητικές κινήσεις από διάφορα κράτη. Το μήνυμα της σημερινής μέρας θα πρέπει να είναι να κρατήσουμε την εθνική ομόνοια, θα πρέπει να σχηματιστεί ένα εθνικό μέτωπο, το οποίο δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Θέλω να ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις και πρωτοβουλίες ως προς αυτή την κατεύθυνση γιατί μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε. Χρόνια πολλά σε όλους» ανέφερε.
Κινητοποίηση από τους εκπαιδευτικούς
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν καθηγητές που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία που διοργάνωσε η ΕΛΜΕΡ και το Συντονιστικό Αναπληρωτών διεκδικώντας μόνιμους και μαζικούς διορισμούς. Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης οι εκπαιδευτικοί κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα θέλησαν να κάνουν πορεία.
Η αστυνομία ωστόσο δεν επέτρεψε την πορεία πριν αδειάσει το σημείο που βρίσκονταν οι επίσημοι. Αμέσως μετά οι εκπαιδευτικοί με τις βαλίτσες τους ανά χείρας προκειμένου να εκφράσουν την ταλαιπωρία που υφίστανται κάθε χρόνο που υπηρετούν σε διαφορετικές πόλεις, διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης.
Ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας τα αιτήματά τους τα χαρακτήρισε δίκαια, όχι όμως και εφικτά στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Ειδικότερα, ερωτώμενος σχετικά είπε:
«Το πρώτο ζητούμενο είναι αν αξιοποιούνται έστω και με ελαστικού τύπου εργασιακές σχέσεις όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να καλύπτονται τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη δημόσια εκπαίδευση και στο δημόσιο σύστημα υγείας. Προφανώς το αίτημα να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες με μόνιμο τρόπο είναι σωστό. Νομίζω όμως ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο να αντιμετωπιστούν με ένα μαζικό και καθολικό τρόπο όλες μαζί οι ανάγκες στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στα ευαίσθητα υπουργεία υγείας και παιδείας. Προωθούμε σταδιακά μόνιμες προσλήψεις και στο υπουργείο Υγείας, υπάρχει πολιτική δέσμευση και από του υπουργείο Παιδείας, ότι μετά το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων της 4ης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση του μνημονικού προγράμματος, θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια να προωθήσουμε προφανώς με μια σταδιακή εφαρμογή ένα τέτοιο πλάνο προσλήψεων. Το αίτημα της αναβάθμισης του κοινωνικού κράτους είναι νομίζω απαραίτητο και σωστό. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτού του τύπου την προσέγγιση αλλά νομίζω ότι έχουμε ευθύνη, παίρνοντας υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα και τις δυνατότητες της χώρας, να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με σοβαρότητα και σύνεση».