Με 152 «ναι» ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Στη συνεδρίαση δεν μίλησαν ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ούτε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σήμερα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα παιδείας.
Τα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ ψηφίστηκαν χωρίς διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε μια απουσία λόγω ασθενείας του βουλευτή Φλώρινας Κ. Σέλτσα. Έτσι οι θετικές ψήφοι ήταν 152 έναντι 141 «κατά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης (απουσίαζαν 6 βουλευτές). Επίσης, με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 και 2 (ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο).
Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων 1 και 2, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Πετράκος και ο Στάθης Λεουτσάκος, οι οποίοι ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πέταξαν προκηρύξεις από τα θεωρεία της βουλής στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά των ιδιωτικοποιήσεων.
Το επεισόδιο διαδραματίστηκε την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, και προκάλεσε την αντίδραση και σήμανε συναγερμό στη φρουρά της βουλής, η οποία και απομάκρυνε τους δύο πρώην βουλευτές από τα θεωρεία της βουλής.
Στα φυλλάδια καταγράφεται απόσπασμα κειμένου του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου, στο οποίο ο Πορτογάλος συγγραφέας, λέει: «Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η δικαιοσύνη και ο νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο ειδικά αυτό που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοικτά. Και σαν κορωνίδα όλων ιδιωτικοποιήστε τα κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση ημών των ιδίων σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου. Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και τη μάνα που σας γέννησε».
«Φωτιές» εξάλλου άναψε η νομοτεχνική προσθήκη που έφερε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο σχετικά με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των προερχόμενων από τους Οικολόγους Πράσινους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Τσιρώνη και Γ. Δημαρά.
Με τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση, αποτέλεσμα της διαβούλευσης που προηγήθηκε μεταξύ των δυο κυβερνητικών βουλευτών και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου προστέθηκε η φράση: «Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα της χώρας».
«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο τους απόψε ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα. Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών», τόνισε και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, ισχυριζόμενοι ότι οι μόνοι που δεν το αντιλαμβάνονται είναι ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη».
Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι τον περασμένο Μάιο «έλεγαν ψέματα» ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν δημόσιοι οργανισμοί και ότι νέοι επαγγελματίες δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον βάρη – αλλά γίνεται το αντίθετο.
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Μια άλλη πολιτική. Δεν αποτελεί λύση η δεξιά στροφή, η επιστροφή στις συντηρητικές πολιτικές».
«Κανείς δεν θέλει να γυρίσει η χώρα πίσω. Χρειάζεται εθνική γραμμή. Απαράβατος όρος γι’ αυτό είναι η εθνική συνεννόηση», ανέφερε η κ. Γεννηματά, και επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι είναι ωσεί παρών στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ευρώπη για το προσφυγικό.
Σε υψηλούς τόνους η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκρινε την κυβέρνηση για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, βάλλοντας ευθέως κατά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παπά:
«Νομίζετε ότι με την απόσυρση του κύριου Καλογρίτσα έκλεισε η υπόθεση και θα πάτε παρακάτω. Ότι σβήσατε τα «αποτυπώματα του διαρρήκτη» στην ιστορία των τηλεοπτικών αδειών. Όμως ο κόσμος δεν ξεχνά. Δεν θα κλείσει τα μάτια σε ένα προκλητικό επεισόδιο θράσους και προφανούς διαπλοκής. Το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης Καλογρίτσα – Τράπεζα Αττικής έχει αποκαλυφθεί. Η ΣΥΡΙΖΑ BANK χρηματοδότησε τον εργολάβο για να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL. Με φυσικούς αυτουργούς και ενορχηστρωτές τον κ. Παππά και τον κ. Σπίρτζη, αλλά ο πρωθυπουργός έχει την ηθική και πολιτική ευθύνη. Πολιτικά, ηθικά και νομικά, ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει. Τώρα είναι η ώρα του εισαγγελέα» ανέφερε.
Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε την αρνητική ψήφο το κόμματός του δεδομένη.
«Η αρνητική ψήφος μας στο νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο είναι δεδομένη. Δεδομένη θα είναι και η πάλη μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και η δράση μας στους αγώνες ενάντια σε όσους και όσες εδώ μέσα σηκώνουν το χέρι τους και ψηφίζουν τα απαράδεκτα νομοσχέδια σφαγιασμού του λαού μας» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα υπηρετούν την πλουτοκρατία, είναι εργαλείο για την κατάργηση βασικών λαϊκών δικαιωμάτων. Έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού μας, αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης και της ΕΕ».
Στις τρεις κατά την Ένωση Κεντρώων «λύσεις» για την πορεία της χώρας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης.
«Η χώρα έχει τρεις λύσεις: να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας τον Γολγοθά του και να καταρρεύσει, ή να σχηματιστεί τώρα Οικουμενική κυβέρνηση ή να πάμε σε εκλογές» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η «επιλογή» αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Λεβέντης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ένωσης Κεντρώων με τον ΣΥΡΙΖΑ.