Η απαγορευτική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, που φτάνει το 1,30 ευρώ το λίτρο, έχει ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των καταναλωτών να είναι μηδαμινό. Ενάμιση μήνα μετά την επίσημη έναρξη της διάθεσής του και οι πολίτες εμφανίζονται απρόθυμοι να γεμίσουν τις δεξαμενές, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης έχει εξελιχτεί σε πολυτέλεια.
Από τη μια η παρατεταμένη καλοκαιρία στην Κρήτη και από την άλλη η υψηλή τιμή του, αποτρέπουν τους καταναλωτές, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, που θα τους στοιχίσουν πιο φθηνά.
Αγανακτισμένοι όμως είναι και οι πρατηριούχοι, οι οποίοι, όπως τονίζουν, βρίσκονται σε απόγνωση.
Η ζήτηση, όπως λένε, τα τελευταία χρόνια καταγράφει κατακόρυφη πτώση, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους η μείωση της κίνησης στα καταστήματά τους είναι μεγαλύτερη και από την περυσινή χρονιά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων του Ρεθύμνου η κατάσταση είναι ασφυκτική και αποτελεί θηλιά στο λαιμό για τους βενζινοπώλες, οι οποίοι εμμένουν στο αίτημά τους για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί αμέσως και η τιμή και θα είναι προσιτό στους καταναλωτές. «Το ενδιαφέρον αλλά και η ζήτηση είναι μηδενικά. Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν κινείται καθόλου. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που ζητούν να βάλουν λίγα λίτρα πετρελαίου κοντά στα 200 ευρώ. Αν δεν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Δεν θα αλλάξει η κατάσταση με άλλο τρόπο. Εάν δεν μειωθεί ο φόρος οι καταναλωτές δεν θα προμηθευτούν πετρέλαιο, αυτό είναι το μονό βέβαιο» υποστήριξε ο κ. Ξυδάκης πρόεδρος των πρατηριούχων του Ρεθύμνου.
Εν τω μεταξύ, θέμα χρόνου είναι η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων, που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, για την προκαταβολή επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 23 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι συνολικές αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης υπερβαίνουν τις 400.000, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.
Νέα έκκληση από πρατηριούχους για μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης
Τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα τζάκια στην υγεία των πολιτών επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, για να ζητήσει εκ νέου τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Όπως επισημαίνει, στο 4ο ετήσιο Συνέδριο για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ιατρική, που οργανώθηκε από τους τομείς όλων των Ιατρικών Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις 22-24/11, αναφέρθηκε ότι οι εκπομπές από ένα τζάκι σε ένα 24ωρο μπορεί να είναι όσες οι εκπομπές από 1.000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, που το καθένα διανύει 30 χιλ. στην ίδια περιοχή. Προσθέτει ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη Escape, που έγινε σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, σε δείγμα 5.000 κατοίκων της Αθήνας, κάποιος που ζει σε μια γειτονιά με υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης κατά 10mg/m3 έχει αυξημένο κίνδυνο κατά 22% να πάθει καρκίνο του πνεύμονα.
Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει τέλος ότι με την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το λαθρεμπόριο καυσίμων παραμένει ανεξέλεγκτο, τα δημόσια έσοδα παρέμειναν και θα συνεχίσουν να είναι μειωμένα, μερικοί καταναλωτές μπαίνουν εκ νέου στην περιπέτεια επιδότησης με νέα προαπαιτούμενα και η υγεία των πολιτών των μεγάλων αστικών κέντρων εκτίθεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.