Ημέρα της Γυναίκας 2022
Της Θεοδώρας Παπαδάκη*
Κι αντί να συζητάμε, όπως κάθε χρονο, για την εμβάθυνση των δικαιωμάτων των Γυναικών μέχρι την πλήρη ισότητα και εν τοις πράγμασι, πρέπει να συζητήσουμε για τη γυναίκα της οικονομικης κρισης, της καραντινας και του πολέμου.
Της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων, καθώς και της καραντίνας, που οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, θύματα των οποίων είναι καταρχήν και κυρίως, οι γυναίκες:Ανεργία, χαμηλότεροι μισθοί από τους άνδρες, έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πολιτικής…
Αυτά συνεπάγονται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των γυναικών, με τη φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, οικογένειας και, κατά συνέπεια, πολύ μικρότερη συμμετοχή τους στα κοινά, στο δημόσιο βίο, σε κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Όλοι οι παραπάνω δε παράγοντες, κάνουν τους άντρες ακόμη πιο οξύθυμους, βίαιους και επιθετικούς γενικά και ειδικά προς τις γυναίκες. Αποτέλεσμα μιας κοινωνίας, που δεν γνωρίζει να προλαμβάνει τη βία και, πόσω μάλλον, να τη θεραπεύει, αντιθέτως μάλιστα, την εκτονώνει πάνω στις γυναίκες, φαινόμενο φαλλοκρατικής νοοτροπίας, είναι 17 γυναικοκτονιες στη χώρα μας, εντός του έτους 2021, απειρες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βιας, βιασμών, δηλωμενων και μη, σεξουαλικής παρενόχλησης, με τα γνωστά -και αγνωστα- περιστατικα “Me too”..
Η φετινή ημέρα της γυναίκας πρέπει να αφιερωθεί ακόμη, στη γυναίκα του πολέμου!
Η γυναίκα του πολέμου, όπου και αν βρίσκεται, είναι ο συνδετικός κρίκος όλων και ο «προστάτης τους άγγελος»:Αφενός αυτών που μένουν πίσω, νέων, γέρων, παιδιών, αρρώστων, που προσπαθεί να τους συντηρήσει στη ζωή όσο γίνεται υγιείς, αρτιμελείς και ενωμένους, παρά τις απίστευτες αντιξοότητες και την πείνα του πολέμου, να τους ανεβάσει το ηθικό και ταυτόχρονα να συντηρήσει τα όποια περιουσιακά στοιχεία.Αφετέρου, αυτών που πολεμούν και όσων αντιστέκονται στους κατακτητές. Βοηθώντας το έργο τους αλλά και συμμετέχοντας δυναμικά σε αυτό, ετοιμάζοντας και κουβαλώντας τροφή, ρουχισμό, πολεμοφόδια, φροντίζοντας τους τραυματίες.Ακόμη και πολεμώντας μαζί τους!
Αν δε, πέσει γυναίκα στα χέρια του εχθρού, γίνεται το τέλειο θύμα κάθε θηριωδίας…
Όμως, η γυναίκα του πολέμου, οποιασδήποτε χώρας είτε είναι σκουρόχρωμη σε χώρα του νότιου ημισφαιρίου, είτε ανοιχτόχρωμη, είναι και η γυναικα-προσφυγας…Η γυναίκα, δηλαδή, που θα αποτελέσει το ευάλωτο θύμα κάθε είδους εκμεταλλευτή και σωματέμπορα!
Η γυναίκα-πρόσφυγας θα είναι πολυ τυχερή, αν βρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και δεν ακολουθήσει με εξαναγκασμο την «πεπατημένη» :
Ως θύμα, δηλαδή,βίας, βιασμών, trafficking-διεθνους δουλεμποριου, εμπορίου οργάνων και με χρήση της αναγκαστικη ως “υπηρετικου προσωπικού” ή πόρνης…
Γι αυτούς τους λόγους, οι απανταχού σχετικοί υπάνθρωποι-εγκληματίες, σε περιόδους πολέμου, ακόμη και κρίσεων,«τρίβουν τα χέρια τους»!
Εάν οι υπόλοιποι θέλουμε να θεωρούμαστε άνθρωποι και όχι συνεργοί σε όλα τα παραπάνω εγκλήματα, οφείλουμε, αφενός να μην συμμετέχουμε, άμεσα η έμμεσα στην τέλεση τους (συνήθως ως Πελάτες τέτοιων Εγκληματιών) και αφετέρου να λαβουμε ολα τα απαραίτητα μέτρα , ατομικά και συλλογικά, για να προλαμβάνουμε και να θεραπεύουμε όλες τις προαναφερόμενες κοινωνικά παθολογικές καταστάσεις.
Το σίγουρο είναι ότι αν θέλουμε, μπορούμε !
Δεν αρκεί να αναγνωρίσουμε, εκ των υστέρων, στις γυναίκες, σε όλες και ειδικά σε αυτές, το πόσο ηρωίδες είναι!
Εξάλλου, δεν τίθεται εν αμφιβόλω !Σίγουρα είναι….
* Δικηγόρος ΑΠ, DEA, DEE, Αντιπρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως Γυναικών, Αν. Γραμματέας Θεσμών ΚΙΝ.ΑΛ
Γυναίκα
Της Αθηνάς Τσικιντίκου
Μια γυναίκα, είναι πολλές φορές σαν μια σακούλα τσάι …δεν μπορείς να πεις ποσο δυνατή είναι μέχρι να την βάλεις στο ζεστο νερό …
Άλλες διαλύονται ,άλλες μετατρέπονται σε κάτι μοναδικό και υπέροχο!(Ελέανορ Ρούσβελτ )
Σε μια εποχή που όλα αμφισβητούνται ,που κυριαρχεί η αναρχία των συναισθημάτων ,η υποτίμηση και η κατάλυση των ηθικών αξιών,το να είσαι Γυναίκα είναι μια «τέχνη»γιατί εκτός το ότι είναι έμφυτη,η θηλυκότητα είναι τρόπος ζωής.
Γυναίκα λοιπόν είναι ...Μια λέξη γεμάτη δύναμη που πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα -και μόνο -χωρίς υποκοριστικά.
Πρόκληση αυτό το άρθρο για μένα ,να μιλήσω για την γυναίκα ως ειμί γυναίκα.
Θα πρέπει να αποδώσω τον ορισμό χωρίς να επαναλάβω τα τυπικά κλισέ που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα .Άπειρα άρθρα ,άπειρες αναλύσεις που όλα καταλήγουν σε κάτι πολύ απλό …η γυναίκα είναι ιδιαίτερο πλάσμα! Μοναδική,μπορεί να κινεί βουνά με την θέληση της ή να λυγίζει μπροστά στην αδικία.Και στις δύο περιπτώσεις δε χάνει το μεγαλείο της.
Έχει την εξαιρετική ικανότητα να είναι το μικρό κοριτσάκι κάποιου και ταυτόχρονα τίγρης στην αρένα της ζωής.
Η γυναίκα όλων των χρόνων,έχει διαύγεια ψυχής,για να φερει ισορροπία, ως μητέρα,ισορροπία ως σύζυγος ,ισορροπία ως επιχειρηματίας,ως εργαζόμενη …ισορροπία στην κοινωνία όπου ζει.Τόσο όσο… πάντα …για την δικιά της εσωτερική ασφάλεια.
Το πόσο ευμετάβλητη μπορεί να γίνει, έχει τα καλά του έχει και τα άσχημα του.
Οι ρόλοι που έχουμε, συχνά έχουν ιδιαιτερότητες και η ουσια τους και η δραση τους εξαρτάται από το dna μας,από τις συνθήκες που έχουμε μεγαλώσει ,από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί και τα όρια που έχουμε βάλει σε μας και στους γύρω από μας.
Η γυναίκα λοιπόν,ζει και αποδίδει τις περισσότερες φορές ότι λαμβάνει από το οικείο της περιβάλλον.
Είναι εκείνη που:
•Κυοφορεί την ζωή.
•Η θηλυκότητα της κρατάει και ενισχύει το λιανικό γίγνεσθαι του εμπορίου.
•Η ικανότητα της ,να εξελίσσεται την κάνει πάντα ενήμερη να επιδιώκει την επιμόρφωση της… να είναι έτοιμη με απαντήσεις στην κάθε πρόκληση που θα της ζητηθεί στην επαγγελματική της διαδρομή.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως από τις γυναίκες δεν έρχονται ούτε τα καλύτερα ,ούτε τα χειρότερα ,είναι απολύτως ισάξιες με τους άνδρες στην παραγωγή όλων των καλών και των κακών συμβάντων στην ανθρωπότητα.
Η παιδεία,το dna της ενσυναίσθησης ,και η κουλτουρα της ,κάνουν την διαφορα μέσα στην αστική ζωη.
Κάπως έτσι θα βάλω τα λόγια του…που ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρα:
Γίνε μια σπουδαία γυναίκα μου είχε πει κάποια στιγμή ο πατέρας μου …
…..Μου θύμισε μια πρόταση της Σιμον ντε Μποβουάρ …Γυναίκα δεν γεννιέσαι.Γυναίκα γίνεσαι ! Και εγώ θα συμπληρώσω …δεν φτάνει να γίνεις γυναίκα …πρέπει να γίνεις μια σπουδαία γυναίκα όπου αυτό θα είναι συνειδητή επιλογή σου που αρχίζει με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης σου.
…..Η κάθε μια από εμας είναι ένα έργο με δραση εξέλιξης και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως υπάρχουν στιγμές που ακομα και οι δυναμικοί άνθρωποι και ειδικότερα οι δυναμικές γυναίκες ανήκουν στον εαυτό τους χωρίς να θέλουν να τον μοιραστούν με κανένα ρόλο κάποιες στιγμές μέσα στην ζωη τους!
Στο μυαλό μου
Στη επαγγελματική μου διαδρομή
Στην προσωπική μου ζωη
Οι Γυναίκες που συναντώ είναι: ένα τσουνάμι ευαισθησίας, αντίληψης και αισθητικής!
Σας ευχαριστώ γυναίκες! Γιορτάζουμε την ευγένεια ,την δύναμη του μυαλού μας,την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμηση!
Η Αθηνά Τσικιντίκου είναι Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου .
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, σε μήνυμα του αναφέρει:”Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που προσπαθούν σε δύσκολές συνθήκες να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές υποχρεώσεις τους.
Στη γυναίκα που επιτελεί ακούραστα πολλαπλούς ρόλους: της μάνας, της εργαζόμενης, της νοικοκυράς και άλλους.
Στην σημερινή συγκυρία, η σκέψη μας είναι στη μάνα, στην εργαζόμενη, στην γυναίκα που δοκιμάζεται στην Ουκρανία, στην γυναίκα του πολέμου και του ξεριζωμού, αλλά και στην αγωνία της γυναίκας σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας είναι επίσης στραμμένο στις ευάλωτες ομάδες των γυναικών που αντιμετωπίζουν καθημερινά φαινόμενα ανεργίας, έμφυλης βίας, σεξισμού και εργασιακής ανισότητας.
Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης τιμούμε το ρόλο της γυναίκας και στηρίζουμε έμπρακτα την ισότιμη συμμετοχή και παρουσία των γυναικών σε όλες τις μορφές δημόσιας ζωής και την αναβάθμιση της θέσης αλλά και του ρόλου τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε μήνυμα του αναφέρει:
«H 8η του Μάρτη καθιερώθηκε παγκοσμίως ως ημέρα τιμής του αγώνα των γυναικών για ισότητα των δύο φύλων στους χώρους εργασίας, στις αμοιβές, στη συμμετοχή στα κοινά και στην πρόσβαση σε θέσεις εξουσίας.
Το γυναικείο κίνημα είναι άρρηκτα δεμένο με το εργατικό κίνημα. Πέρα από την εξίσωση των μισθών γυναικών και ανδρών, οι εργάτριες της Νέας Υόρκης στην κλωστοϋφαντουργία, στις 8 Μαρτίου του 1857, κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη μείωση των ωρών εργασίας από δεκαέξι ώρες ημερησίως, σε δέκα.
Το γυναικείο κίνημα είναι δυναμικό και πρωτοπόρο στη διεκδίκηση δικαιωμάτων έως και σήμερα. Τον 19ο αιώνα, παρουσιάστηκε το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού, με στόχο την εξάλειψη κάθε φυλετικής ανισότητας. Από το τέλος του 19ου αιώνα, αρχίζει η γυναίκα σε όλο τον κόσμο να αποκτά δικαιώματα ψήφου και να διεκδικεί θέση στα δημόσια και κυβερνητικά αξιώματα. Στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε σε όλη την Ευρώπη ένα δυναμικό κίνημα διεκδίκησης της γυναικείας ψήφου από τις «σουφραζέτες». Στην Ελλάδα οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1952.
Το κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, την ίση αμοιβή στην εργασία, την εξάλειψη της βίας εναντίον τους, τον έλεγχο στο σώμα τους, την ίση συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του πλανήτη, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.
Τα αιτήματα για ισότητα είναι και θα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, όσο οι κυβερνήσεις επιλέγουν να εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, βάζοντας τα δικαιώματα και τις ζωές των ανθρώπων σε δεύτερη μοίρα.
Στην Ελλάδα τα τελευταία δυόμισι χρόνια διαπιστώνουμε ότι οι συμπεριληπτικές πολιτικές και πολιτικές για την ισότητα των φύλων απουσιάζουν από την κυβερνητική ατζέντα, ενώ προτάσσεται ο παραδοσιακός ρόλος της γυναίκας, αυτός της συζύγου, της μητέρας, της νοικοκυράς, με ταυτόχρονη απαξίωση των κατακτήσεων των γυναικείων και φεμινιστικών κινημάτων όλων αυτών των ετών.
Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των γυναικών για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς διακρίσεις και ανισότητες».
Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου: «Φέτος η 8η Μάρτη συνδέεται άμεσα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Συνδικάτο Οικοδόμων σε μήνυμα του τονίζει:«Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σηματοδοτεί τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, που γεννά συνεχώς μεγαλύτερα προβλήματα και χειροτερεύει τους όρους ζωής της εργαζόμενης γυναίκας και συνολικά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
Ο φετινός εορτασμός της 8ης Μάρτη συμπίπτει με την απαράδεκτη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, που είναι αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών, των αντιθέσεων μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια πλευρά και της Ρωσίας από την άλλη.
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος διεξάγεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι των λαών. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, γίνονται κρέας στις πολεμικές μηχανές των ιμπεριαλιστών για να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες των χωρών, να ελέγχουν τις σφαίρες επιρροής, τους δρόμους μεταφοράς του αερίου, του πετρελαίου, να ξαναμοιραστεί η πίτα των κερδών.
Οι αιτίες του πολέμου είναι οι ίδιες που γεννούν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα του λαού, των γυναικών, της νεολαίας και στην περίοδο της ιμπεριαλιστικής ειρήνης που οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους με διπλωματικά μέσα και συμφωνίες. Στο μόνο θεό που πιστεύουν είναι το κέρδος και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι διατεθειμένοι, όπως αποδεικνύει η ζωή, να διαπράξουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος των λαών για να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη στον ανταγωνισμό τους για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι» να αρπάζει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών.
Φέτος η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συνδέεται άμεσα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Η απάντηση σε αυτή τη βαρβαρότητα, με την όξυνση της εκμετάλλευσης, των πολεμικών συγκρούσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων, τη φτώχεια, τη προσφυγιά, δεν είναι η στοίχιση πίσω από τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη. Το δικό μας συμφέρον βρίσκεται στο δυνάμωμα της πάλης των λαών για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.
Δυναμώνουμε τον αγώνα για:
– Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Καμιά συμμετοχή, με κανέναν τρόπο και διευκόλυνση του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.
– Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται στο εξωτερικό.
– Να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα
– Αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει».
Μήνυμα του Μ.Συντυχάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τη Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας :
«Η 8η ΜΑΡΤΗ έχει καθιερωθεί ως ημέρα που υπενθυμίζει σε όλους και σε όλες την ανάγκη του διαρκούς αγώνα για την κατάκτηση της ισοτιμίας και χειραφέτησης των εργατριών, των γυναικών από τ’ άλλα λαϊκά στρώματα, για δουλειά, μισθό, σύνταξη και περίθαλψη, για το δικαίωμα στην ξεκούραση, στη ζωή με δικαιώματα.
Η σημερινή Ημέρα, συμπίπτει, με τον εν εξελίξει ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας. Ένας πόλεμος, ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και την καπιταλιστική Ρωσία, τους συμμάχους της από την άλλη, με επίκεντρο τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ενεργειακών υλών, των δρόμων μεταφοράς τους, των αγορών, των σφαιρών επιρροής, τον πλούτο του υπεδάφους χωρών, ανάμεσά τους και της Ουκρανίας.
Ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, δεν αφορά μόνο τις γυναίκες στην Ουκρανία, στις οποίες εκφράζουμε την αναμφισβήτητη αλληλεγγύη μας. Αφορά όλες τις γυναίκες, κατά συνέπεια και τις Ελληνίδες, το λαό μας, που πρέπει να απαιτήσουν καμία συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις θανάτου, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Τιμούμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη αποδίδοντας το σύγχρονο διεθνιστικό μήνυμά της : Οι γυναίκες, οι μανάδες να μην αποδεχτούν τα παιδιά τους, να γίνουν θύτες ή θύματα στα κανόνια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να δείξουν την ταξική τους αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες που ανάμεσά τους βρίσκονται γυναίκες, βρέφη, ασυνόδευτα παιδιά από την Ουκρανία, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Αφρική, όπου γης, στον αγώνα που δίνουν για ένα καλύτερο μέλλον δίχως ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σφαγές, απομονώνοντας το εθνικιστικό – ρατσιστικό δηλητήριοκαι με την ευχή να γυρίσουν γρήγορα στα σπίτια τους, να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.
Οι γυναίκες του λαού χρειάζεται να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα με βάση αυτή την καθημερινότητά τους για την αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα, τους πολέμους, την προσφυγιά. Για την αιτία που στερεί τη δυνατότητα κάθε γυναίκα να ζει χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά, χωρίς να εξαρτάται από οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες και εμπόδια η πορεία της, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν τον 21ο αιώνα.
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, να την εκφράσουν μέσα από τη συμμετοχή τους στο εργατικό και λαϊκό, στο γυναικείο κίνημα, κόντρα στον «ρεαλισμό» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που είναι και η αιτία της ανισοτιμίας, κάθε κοινωνικής ανισοτιμίας, της ταξικής υπερεκμετάλλευσης της γυναίκας, των πολέμων και της προσφυγιάς.
Να εκφράσουν τη δύναμή τους μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Να παλέψουν για την ισοτιμία, για τη λαϊκή εξουσία, για την απαλλαγή από την ταξική εκμετάλλευση, από κάθε μορφή καταπίεσης, βίας, ανισοτιμίας, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.»