Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί σε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των χωριών του Αγίου Βασιλείου, με συμμετοχή και της συντονιστικής ομάδας Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ.
Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 10:30 το πρωί, στα Τρία Μοναστήρια, όπου οι διαδηλωτές θα φτάσουν μέχρι το Δημαρχείο με τα οχήματά τους και από ‘κει πεζοί θα κατευθυνθούν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.
Η Τοπική Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγίου Βασιλείου, θα συμμετέχει δυναμικά στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη, μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις ΒΑΠΕ και σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει: «Με αφορμή την έγκριση περιβαλλοντολογικής μελέτης (αδειοδότησης) από τον ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη της «Μεγάλης Επένδυσης» των 450.000.000 ευρώ όπως την διαφημίζουν, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε τέτοιου τύπου αποφάσεις διότι:
1) Είναι αντίθετες με το Σύνταγμα η παραχώρηση Δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων με τη μέθοδο του Δασικού χαρακτηρισμού.
2) Τα κέρδη από τέτοιου τύπου επενδύσεις είναι μηδαμινά για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ αντίθετα είναι τεράστιες και ανεπανόρθωτες οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις .
3) Το τμήμα του επενδυτικού έργου που αφορά τον Δήμο μας περιλαμβάνει την εγκατάσταση 47 ανεμογεννητριών στο βουνό Τσιλίβδικα, και 11 ανεμογεννητριών στην Λαμπινή.
Καλούμε
α) Τον Δήμο Αγίου Βασιλείου να σταθεί αρωγός στις τοπικές κοινωνίες και να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια, ώστε να σταματήσει τα σχέδια των «επενδυτών».
β) Τους θεσμικούς φορείς του Νομού – Αντιπερειφέρεια, όμορους Δήμους, Εκκλησία, Βουλευτές, Πολιτικά κόμματα κ.τλ. να ταχθούν ξεκάθαρα και δυναμικά απέναντι στο ξεπούλημα της γης μας.
γ) Όλους τους Ρεθεμνιώτες και ενεργούς πολίτες να συμμετάσχουν στην προσφυγή στο ΣΤΕ, για ακύρωση της άδειας του υβριδικού- αντλησιοταμιευτικού σταθμού της EDF.
Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγίου Βασιλείου συντάσσεται με όλες τις αγωνιστικές προσπάθειες που έχουν σκοπό την προάσπιση της Γης και των Νερών μας. Συμμετέχουμε δυναμικά και ενεργά στη διαδήλωση που θα γίνει στο Ρέθυμνο την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
Προσυγκεντρώσεις:
10:30 Τρία Μοναστήρια (μηχανοκίνητη πορεία προς Δημαρχείο)
11:00 Δημαρχείο Ρεθύμνου (πεζή πορεία προς την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου)».
Στη Βουλή οι αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Αγίου Βασιλείου-Παρέμβαση Γ. Κεφαλογιάννη
Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Αγίου Βασιλείου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους, μεταφέρει στη Βουλή ο Γιάννης Κεφαλογιάννης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτη. Αρχικά, ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής αναγνωρίζει την ανάγκη εκπλήρωσης των εθνικών στόχων για την κατανάλωση ηλεκτρισμού που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού «πακέτου μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια». Ωστόσο, τονίζει ότι «οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη μακρόχρονη πολιτική για την ορθολογική προώθηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα πρέπει να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να μην οδηγηθούμε σε αποφάσεις χωρίς επαρκή σχεδιασμό, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και κυρίως χωρίς να έχει αναλυθεί το σύνολο των επιπτώσεων σε επίπεδο κοινωνίας και τοπικής οικονομίας».
Παράλληλα, περιγράφει αναλυτικά τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις τόσο από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, όσο και από την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και αναδεικνύει την ανάγκη σεβασμού της βούλησης των τοπικών κοινωνιών μέσα από την αξιοποίηση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.
Τέλος, ζητάει να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό για το εάν έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις της επένδυσης στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον και κυρίως για τη δυνατότητα επανεξέτασης της απόφασης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά τον υπουργό:
«1. Έχει υπολογιστεί ο συνολικός αριθμός οικοδομικών υλικών που θα διοχετευτούν για τις ανάγκες της επένδυσης σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές; Έχουν δοθεί για τις ανάγκες του έργου άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας για δυο αντλησιοταμιευτήρες στην ευρύτερη περιοχή;
2. Έχουν εξεταστεί οι ευρύτερες επιπτώσεις από την εν λόγω επένδυση και τα αποτελέσματά της στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής;
3. Έχει ενημερωθεί το υπουργείο για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, καθώς και για τη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τις χωροταξικές και περιβαλλοντικές δυνατότητες της Κρήτης για τη βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων;
4. Δύναται το υπουργείο να επανεξετάσει την απόφασή του για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου;»