Συνεχίστηκαν και χτες , οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια των πληγεισών από τον σεισμό περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Οροπεδίου Λασιθίου, στην Κρήτη.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 1.199 κτίρια:
Από αυτές 995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.
Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το κλιμάκιο μηχανικών στις πληγείσες περιοχές σήμερα ενισχύθηκε και αποτελείται από 80 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).
Η Κρήτη και ιδίως το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά δοκιμάστηκαν σκληρά από το σεισμό, δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στον απόηχο της ισχυρής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε το νησί τη Δευτέρα.
«Από την πρώτη στιγμή, προτεραιότητά όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η κάλυψη όλων των αναγκών όσων βρίσκονται προσωρινά έξω από τα σπίτια τους. Κι αυτό το πετύχαμε κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό και μάλιστα μέσα σε αντίξοες συνθήκες συνεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή» ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι «κανείς συμπολίτης μας δεν έμεινε χωρίς πρόσβαση σε στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και κανείς δεν πρόκειται να μείνει». Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει ήδη θέσει στη διάθεση των πληγέντων 82 διαμερίσματα στην περιοχή, με 562 κλίνες, ώστε ιδίως ηλικιωμένοι, ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά να μπορέσουν να φιλοξενηθούν άμεσα και προσωρινά, μέχρι ότου δρομολογηθούν μονιμότερες λύσεις πιο κοντά στους τόπους κατοικίας τους.
«Και θέλω για ακόμα μια φορά, να ευχαριστήσω τους κατοίκους, οι οποίοι δείχνουν μεγάλη υπομονή και συνεργάζονται εξαιρετικά με τις Αρχές. Να ευχαριστήσω ακόμη όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται συνεχώς, νυχθημερόν, στο πεδίο – γυναίκες και άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων, τους εθελοντές μας, τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» συνέχισε και πρόσθεσε:
«Τώρα ξεκινά η ανοικοδόμηση. Η Κυβέρνηση, με μια συνολική δέσμη μέτρων την οποία ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, έχει ήδη δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα της περιοχής, έχει ήδη δώσει ελπίδα στους κατοίκους ότι γρήγορα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, θα ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, θα γυρίσουν στις δουλειές τους. Όλες μας οι δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα, μαζί με την ΕΜΑΚ, την ΕΛ.ΑΣ, το Στρατό, το ΕΚΑΒ, παραμένουν στο πεδίο έτοιμοι να παράσχουν οποιαδήποτε αρωγή όχι μόνο στους συμπολίτες μας, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει αναλάβει την περαιτέρω διαχείριση του μεγάλου έργου της αποκατάστασης και την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη χθεσινή μας σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό. Εμείς, η Πολιτική Προστασία, θα είμαστε δίπλα τους κάθε στιγμή σε αυτή την προσπάθεια ανοικοδόμησης και για όσο διάστημα χρειαστεί».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας, καθώς και περιοχών του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων της Π.Ε. Ηρακλείου, ενώ σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος » της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχουν από την πρώτη στιγμή, διατεθεί οι ακόλουθες δυνάμεις και μέσα:
⦁ Από το Πυροσβεστικό Σώμα, 75 πυροσβέστες από την Κρήτη με 26 οχήματα, συνολικά 65 πυροσβέστες με πέντε διασωστικούς σκύλους από την 1η ΕΜΑΚ, 2η ΕΜΑΚ και 3η ΕΜΑΚ, ενώ 10 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από τη Σάμο. Επιπλέον, το ΠΣ διέθεσε drone για την εναέρια επιτήρηση της περιοχής.
⦁ Η Ελληνική Αστυνομία διέθεσε 49 άτομα με 24 οχήματα, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέβαλαν με ένα αεροσκάφος C-130 για τη μεταφορά του προσωπικού των ΕΜΑΚ, ένα ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης, 86 άτομα και 10 οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
⦁ Το ΕΚΑΒ έθεσε στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής που επλήγη 11 ασθενοφόρα για την 24ωρη κάλυψη κάθε ανάγκης διακομιδής, ενώ δύο επιπλέον ασθενοφόρα διετέθησαν από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. Επίσης, στην περιοχή που επλήγη διετέθη ένα ασθενοφόρο-κινητή μονάδα φυσικών καταστροφών, δύο ασθενοφόρα για τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και μια κινητή μονάδα (γιατρός και διασώστης).
⦁ Η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε 110 σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων, προχωρώντας και σε μισθώσεις ξενοδοχείων στο Ηράκλειο, ενώ από κοινού με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, διασφάλισε 1.000 μερίδες φαγητού ανά ημέρα για τη σίτιση των πληγέντων. Επιπλέον 75 σκηνές διέθεσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η συνδρομή του οποίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, με 145 εθελοντές και 16 οχήματα, κλινοσκεπάσματα και τρόφιμα μακράς διάρκειας. Η εθελοντική συνδρομή σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών αποδεικνύεται κάθε φορά ιδιαίτερα πολύτιμη και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές και πολίτες που με οποιονδήποτε τρόπο συμβάλλουν στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων.
⦁ Επιπλέον, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετέφερε στην Κρήτη 300 κρεβάτια / στρώματα από το απόθεμα που διατηρεί, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων που φιλοξενούνται προσωρινά σε σκηνές, με άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του όταν διαπιστώθηκε σχετική έλλειψη. Ο εν λόγω εξοπλισμός έφθασε στο νησί σήμερα το πρωί και έχει ήδη τεθεί στη διάθεση των πληγέντων.
⦁ Από πλευράς του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέστειλε από την πρώτη μέρα στην περιοχή κλιμάκιο 60 μηχανικών για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων στα κτίρια, ενώ ήδη ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σε περίπου 100.
⦁
Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε στις 14:54 το μεσημέρι της Τετάρτης νέα δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ.
Η μετασεισμική δραστηριότητα ήταν έντονη και χθες, καθώς μέχρι το απόγευμα σημειώθηκαν περισσότερες από 15 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), έχουν γίνει αισθητές 76 δονήσεις τις τελευταίες 56 ώρες στην Κρήτη.Η μετασεισμική δραστηριότητα από τα 5,8 Ρίχτερ της Δευτέρας ήταν έντονη και χθες, καθώς μέχρι το απόγευμα σημειώθηκαν περισσότερες από 15 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ (η ισχυρότερη 5,3 Ρίχτερ, νωρίς χθες το πρωί). «Από τον Ιούνιο έως σήμερα έγιναν στην περιοχή 2.750 μικροσεισμοί, οι οποίοι “φωτογράφισαν” το ρήγμα από το οποίο προέρχονται», ανέφερε » ο Ακης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει ισχυρότερο σεισμό, αυτή είναι η εκτίμησή μας. Ωστόσο, η μετασεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετά και ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να αποφεύγει τα κτίρια με ζημιές. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μεταφερθεί ο κόσμος σε ξενοδοχεία», πρόσθεσε.
Τρεις περιοχές ανησυχούν τους σεισμολόγους
Γεννηματά : Η περιοχή χρειάζεται σχέδιο μετά τον σεισμό – Να φτάσουν άμεσα κοντέινερ
Τις πληγείσες, από τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ και τους συνεχείς μετασεισμούς, περιοχές της Κρήτης επισκέφτηκε η Φώφη Γεννηματά την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να ενισχυθούν και ζήτησε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό κοντέινερ στα χωριά που έχουν κατεστραμμένα σπίτια . Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένας άμεσος αλλά και οργανωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης των σύνθετων, όπως είπε, προβλημάτων και καταστροφών στις περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων.
Η κ. Γεννηματά βρέθηκε σε σημεία που έχουν υποστεί ζημιές στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου, όπου συνομίλησε με πολίτες, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε την περιοχή Μελέσες του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Μανώλη Κοκοσάλη για την κατάσταση που επικρατεί και είδε από κοντά τις καταστροφές που έχουν καταγράφει σε κτίσματα αλλά και στο οδικό δίκτυο.
Στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο δημοτικού σχολείου του Αρκαλοχωρίου, ενημερώθηκε για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και πώς αναπτύσσεται ο μηχανισμός αντιμετώπισης, από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη και την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.Όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά, η οποία αμέσως μετά την ενημέρωση επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας των πληγέντων στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά «θα πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα και πάντως να ενισχυθούν».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ακόμη και να τρέξουν άμεσα, δεν αρκούν καθώς αφορούν στην πρώτη φάση της αντιμετώπισης μόνο. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής με αναπτυξιακή προοπτική. Υπάρχουν οικισμοί που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, άρα χρειάζονται σύγχρονες υποδομές, βιοκλιματικές προδιαγραφές. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το χωροταξικό της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τα έργα του αεροδρομίου και βέβαια να τελειώνουμε με το πολεοδομικό του Αρκαλοχωρίου, το οποίο εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό για μια υπογραφή» δήλωσε η κ. Γεννηματά που πρόσθεσε ότι βλέπει πως υπάρχει διάθεση συνεργασίας «όμως θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και λύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. «Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της η αυτοδιοίκηση αυτή την καταστροφή», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.Προτεραιότητα στην στήριξη των αστέγων, στη σίτιση και στα σχολεία
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες η κ. Γεννηματά είπε ότι θα πρέπει να είναι η στήριξη των αστέγων σε σίτιση και στέγαση «για να μπορέσουν οι πληγέντες να ζήσουν με αξιοπρέπεια», συμπληρώνοντας ότι στα χωριά θα πρέπει να φτάσουν κοντέινερ, «καθώς πολύς κόσμος δεν θα θελήσει να εγκαταλείψει τα χωριά του».
Προτεραιότητα ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είναι και τα σχολεία. «Είναι πολλά τα κατεστραμμένα σχολεία που δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία, οπότε προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η εξεύρεση αιθουσών και η ψυχολογική τους υποστήριξη», είπε η κ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να παρακολουθεί και να πιέζει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ δεσμεύτηκε ότι «η δουλειά μας δεν τελειώνει σήμερα. Θα συνεχίσουμε όταν τα φώτα και οι προβολείς θα έχουν σβήσει και δεν θα κοιτούν απ’ όλη την Ελλάδα το Αρκαλοχώρι».