Κάτω από το γέρικο πλάτανο, με φόντο τα τρεχούμενα δροσερά νερά της πλατείας του Σπηλίου, που αντικατοπτρίζουν την καθαρότητα και την ομορφιά της ψυχής των ανθρώπων του Άη Βασίλη, έγινε το βράδυ της περασμένης παρασκευής η προβολή των ντοκιμαντέρς «Το Αμάρι στις φλόγες» και «Η πυρπόληση των γυναικών στην Καλή Συκιά».
Τα ντοκιμαντέρς αυτά που βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι δημιούργημα δυο γνωστών ιδεολόγων αγωνιστών δημοσιογράφων και ξεχωριστών για το ήθος τους ανθρώπων, του Μανόλη Παντινάκη και του Γιάννη Κανελλάκη, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ. Περιέχουν αυθεντικές και εξαιρετικά επώδυνες μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που βίωσαν τις θηριωδίες των ναζί στα μαρτυρικά χωριά του τόπου μας και είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια η τραγικότητα της αφήγησής τους.
Την εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους όλες οι αρχές και φορείς του τόπου αλλά και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την πλατεία, οργάνωσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, προκειμένου να παρουσιάσει το έργο τους και να τους τιμήσει γι’ αυτό.
Ήταν μια οφειλόμενη τιμή από την γενέτειρά του, στον Μανόλη Παντινάκη και επίσημη αναγνώριση της τεράστιας πολύχρονης και ανιδιοτελούς προσφοράς του στην σύγχρονη ιστορία του τόπου.
Σε έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης αναφέρθηκε στην σημαντική δημοσιογραφική και συγγραφική πορεία του Μανόλη Παντινάκη και μίλησε με θερμά λόγια για το έργο και των δυο δημοσιογράφων, που όπως είπε, αφυπνίζει συνειδήσεις, δυναμώνει την ιστορική μνήμη και αποτελεί παρακαταθήκη για τους νέους ανθρώπους. Τα χαρακτήρισε ιστορικά διαμάντια και υπογράμμισε την ανάγκη προβολής τους σε όλα τα σχολεία του Νομού.
Σε ό,τι αφορά τα μέσα που χρησιμοποίησαν για να επιβληθούν οι κατακτητές την κατοχική περίοδο, επεσήμανε, ότι… «τότε επειδή δεν κατάφεραν να μας υποτάξουν με τα όπλα, το επιδιώκουν σήμερα με τον οικονομικό πόλεμο… όμως και πάλι δεν θα τα καταφέρουν».
Στην τεράστια προσφορά των δυο δημοσιογράφων στη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αναφέρθηκαν ο στρατηγός ε.α. Πέτρος Κωστάκης και ο καθηγητής σύγχρονης ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιώργος Μαργαρίτης, τονίζοντας πως… δεν συμφέρει τους εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού η διατήρηση της ιστορικής μνήμης γι’ αυτό επιδιώκουν να σβήσει με κάθε τρόπο.
Γνωστός για τον αυθόρμητο λόγο του και τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του, ο Γιάννης Κανελλάκης μίλησε από καρδιάς για τον επί 40 χρόνια φίλο κι αδερφό του όπως τον αποκαλεί Μανόλη Παντινάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως… «είναι η ψυχή δημιουργίας των ντοκιμαντέρς και αποτελεί φλέβα ήθους και σοβαρότητας στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον οποίο υπηρετεί με αδούλωτο, αδέσμευτο και αδιαπραγμάτευτο τρόπο».
Μίλησε ακόμη για την προσπάθεια ορισμένων που επιθυμούν να μείνουν στο σκοτάδι τα ιστορικά γεγονότα, διαμηνύοντας με αυστηρότητα προς κάθε κατεύθυνση πως… δεν θα επιστρέψουμε να συμβεί αυτό ποτέ.
Η τόσο ενδιαφέρουσα γεμάτη μνήμες και κοινωνικά μηνύματα συγκινητική βραδιά, έκλεισε με την βράβευση των δημοσιογράφων, στους οποίους προσφέρθηκαν τιμητικές πλακέτες, καθώς και στον Τάσο Μπιρσίμ που δεν παρευρέθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Είναι πάντως ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι στη μίζερη εποχή μας, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ξεχωρίζουν, που θυσιάζουν την προσωπική τους ζωή κι όλες τους τις οικονομίες, χρηματοδοτώντας οι ίδιοι τον καθημερινό αγώνα για τη διάσωση ότι πιο ιερού και σημαντικού έχει να επιδείξει ο τόπος μας… τους αγώνες του λαού μας για τη λευτεριά.
Ο Μανόλης Παντινάκης και ο Γιάννης Κανελλάκης όχι μόνο με το έργο τους αλλά γενικότερα με τη στάση ζωής τους, αποτελούν οι ίδιοι πρότυπα για τη νεολαία μας, που κολυμπά σε μια θάλασσα αβεβαιότητας με ασαφή προσανατολισμό.
Αξίζουν πάντως θερμά συγχαρητήρια, τόσο στον αντιδήμαρχο Βασίλη Θεοδωράκη για την άριστη οργάνωση και την επιτυχία της βραδιάς, όσο και στον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη, που απέδειξε για μια ακόμη φορά, πως ξέρει να εκτιμά ανθρώπους και να τιμά πατροπαράδοτες αξίες και ιδανικά.