Από τις 7 έως και 10 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος της ΔΕΗ Ρεθύμνου, πραγματοποίησε μια εκδρομή στα Κύθηρα.
Γι’ αυτήν την εκδρομή όταν επιστρέψαμε αναφέρθηκε ο συνάδελφος Μιχάλης Μαυροτσουπάκης.
Έρχομαι κι εγώ έστω και καθυστερημένα να συγχαρώ τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες στην εκδρομή. Θέλω όμως να αναφερθώ σε ένα θέμα που όλοι σχολιάσαμε. Αυτό το θέμα είναι η καθαριότητα.
Όλες τις ημέρες γυρνούσαμε στα χωριά, στα Μοναστήρια, στις παραλίες και δεν είδαμε πουθενά πεταμένο ένα χαρτάκι, ένα μπουκάλι, μια νάιλον σακούλα, ούτε σε ρυάκια, ούτε σε δρόμους, ούτε σε φράκτες σημαίες από νάιλον όπως εδώ. Όλοι οι επισκέπτες στην τόπο τους τα πετούν αδιακρίτως. Γιατί όταν πάνε στα Κύθηρα δεν μπορούν να πετάξουν ένα χαρτάκι;
Μάλλον αγαπούν την καθαριότητα μα δεν τολμούν να την εφαρμόσουν στον τόπο τους. Κρίμα!
Στον Αβλέμωνα πάνω από το ανώφιλιο της πόρτας εντός κτίσματος υπάρχει εντοιχισμένο το ηλιακό ωρολόγιο. Εκεί στην παραλία είναι ένα αλμυρίκι και πάνω στον πέργυρο (περίγυρό) του, έχουν τοποθετήσει ένα γουβαδάκι (συγλάκι) όπως αυτά που έφτιαχναν παλιά οι τενεκετζήδες και γράφει πάνω «Εδώ τα αποτσίγαρα».
Αυτά είναι τα Κύθηρα.
Εμείς εδώ τι κάνομε; Γινόμαστε μπασκετμπολίστες. Πετούμε τα πάντα από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Μα καλάθι δεν βάζομε.
Γι’ αυτό δρόμοι, ρυάκια, χωράφια είναι γεμάτα σκουπίδια. Θα σας έλεγα να κάνετε μια βόλτα στον βόρειο δρόμο, παράπλευρο του εθνικού δρόμου, από την αντιπροσωπεία της Toyota προς το βενζινάδικο του Ξυδάκη.
Εκεί θα διαπιστώσετε ποιοί είμαστε. Εάν θα πάτε καλό είναι να κρατάτε ένα καθρεπτάκι.
Εγώ περπάτησα αυτό το μέρος και ευτυχώς κρατούσα ένα καθρεπτάκι το οποίο μου χρειάστηκε.
Σαν συνένοχος σ’ αυτήν την κατάντια, ήθελα να φτύσω τα μούτρα μου και με εξυπηρέτησε, όσο μου χρειαζόταν.
Εάν πηγαίνετε δυο-δυο δεν σας χρειάζεται καθρεπτάκι. Υπάρχει η αλληλοεξυπηρέτηση.
Την ίδια μοίρα όμως έχει και ο νότιος παράπλευρος και κάθε παράπλευρος. Στην αρχή του υπάρχουν δύο (2) κάδοι απορριμμάτων, αλλά και ωραία πεύκα τριγύρω.
Δυστυχώς οι παίκτες κι εδώ δεν βάζουν καλάθι. Αστοχούν!
Όταν κάποιος λέει εγώ, εγώ, φαίνεται παινέσης, εγωιστής, υπερόπτης. Εδώ εάν καθένας μας πει: Εγώ θα σώσω το περιβάλλον. Τότε έχομεν. Εμείς θα σώσουμε το περιβάλλον.
Τα Κύθηρα το κατάφεραν. Γιατί όχι και η Κρήτη. Ας το προσπαθήσουμε. Μπορούμε. Καθήκον μας είναι.