Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Ρεθύμνου (Κοι.Σ.Π.Ε.), θα είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που μέσω της κοινωνικής οικονομίας στοχεύει στην αποστιγματοποίηση των ψυχικά πασχόντων, την ενθάρρυνση της αυτονόμησής τους, από την οικογενειακή ή κρατική οικονομική εξάρτηση, αλλά και την επαγγελματική τους κατάρτιση σε διάφορους τομείς. Τα «Ρ.Ν.» επισκέφθηκαν χθες το χώρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και μίλησαν τόσο με μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της δομής, όσο και με τον διευθυντή του Κέντρου Αντώνη Λιοδάκη, ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, σχετικά με τον Κοι.Σ.Π.Ε. Ρεθύμνου.
«Να δημιουργήσουμε έναν συνεταιρισμό, ο οποίος στην ουσία θα είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινότητας»
Προχθές, το απόγευμα της Τετάρτης, υπήρξε η γενική συνέλευση των κατόχων συνεταιριστικών μεριδίων, όπως άλλωστε γίνεται μια φορά το μήνα. «Στην ουσία σκοπός ήταν η ενημέρωση των μελών-συνεταιριστών δηλαδή ανθρώπων που έχουν αγοράσει μερίδες για τη λειτουργία του Κοι.Σ.Π.Ε.. Όμως, μπορούσε κι όποιος ενδιαφερόμενος ήθελε να έρθει, καθώς η πρόσκληση ήταν ανοιχτή. Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή είναι επταμελής. Αποτελείται από άτομα που είναι εθελοντές και εργαζόμενοι εδώ στο Κέντρο, από άτομα της κατηγορίας Α’, δηλαδή άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχολογικά προβλήματα και εκπροσώπους φορέων όπως είναι η Εκκλησία, ο Δήμος, η Αντιπεριφέρεια, το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο», τόνισαν σχετικά ο Αντώνης και η Μαρία, μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής.
Αναφορικά με τη στόχευση του συνεταιρισμού, οι ίδιοι σημείωσαν ότι μέσω του Κοι.Σ.Π.Ε., επιδιώκουν «Να δημιουργήσουμε έναν συνεταιρισμό, ο οποίος στην ουσία θα είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινότητας και της κοινωνικής ζωής του Ρεθύμνου, στον οποίο θα εμπλέκονται, όχι μόνο άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, αλλά ακόμη και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τοπικοί φορείς αλλά και ιδιώτες, άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό που γίνεται, με προϋπόθεση όλα να γίνονται στη βάση της κοινωνικής οικονομίας».
«Μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει κανείς ζητήματα αυτοδιαχείρισης και αυτοκαθορισμού»
Μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 15 αντίστοιχοι συνεταιρισμοί, που εντάσσονται στα εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας. Τα τελευταία, αποτελούν ένα ποσοστό περίπου 10% της γενικότερης οικονομίας της χώρας. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται στο 30-35%, όπως σημείωσε ο διευθυντής του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου, Αντώνης Λιοδάκης. «Είναι μια σύμπραξη, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως προβλέπεται από το νόμο. Διοικείται από ένα Δ.Σ., όμως προς το παρόν έχει συσταθεί μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή, αφού, αρχές του επόμενου χρόνου, θα κάνουμε μια γενική συνέλευση των συνεταιριστών, όπου θα εκλέξουμε και το επίσημο πρώτο Δ.Σ. Θα επεξεργαστούμε τις επιχειρηματικές ιδέες που έχουμε δημιουργήσει στο επιχειρηματικό σχέδιο. Αρχικά θα δούμε τρεις-τέσσερις βασικές. Επίσης θα διαμορφώσουμε τα κατάλληλα τεχνικά δελτία, ώστε να έχουμε κάποια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ», επισήμανε ο κύριος Λιοδάκης, περιγράφοντας τη δομή του Κοι.Σ.Π.Ε. Ρεθύμνου.
Ήδη υπάρχουν 30 άνθρωποι που συμμετέχουν στο εγχείρημα ως μεριδιούχοι, όπως όμως διευκρίνισε ο τελευταίος «Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους 100-200, προκειμένου ο συνεταιρισμός να έχει νόημα και υπόσταση. Όπως προβλέπει ο νόμος το 35% από τους συνεταιριστές πρέπει να είναι οι ίδιοι λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ψυχικά πάσχοντες δηλαδή. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, έστω και προστατευόμενες. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι συμμετέχοντες δεν χάνουν δικαιώματα για επιδόματα ή συντάξεις».
Πέρα από τις προεκτάσεις, όπως την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας ή τη συμμετοχή τοπικών παραγωγικών και οικονομικών δυνάμεων, ο διευθυντής του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου πρόσθεσε ότι «Οι υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν, θα έχουν μια υπεραξία με την έννοια ότι θα είναι κοινωνικά αγαθά, δηλαδή όπως ένα κοινωνικό έργο, αυτά τα προϊόντα και αυτή η δουλεία εμπεριέχουν αλληλοστήριξη και αλληλεγγύη. Με αυτή τη λογική είναι μια οραματική προσπάθεια».
Για τους συμμετέχοντες, ψυχικά πάσχοντες η εργασία πέρα από ένα επιπλέον εισόδημα, θα τους προσδώσει μια νέα κοινωνική ταυτότητα. «Καλώς ή κακώς σήμερα αυτή την ενισχυτική ταυτότητα την παίρνεις μέσα απ’ την εργασία. Παράλληλα η συμμετοχή στον Κοι.Σ.Π.Ε. δίνει τη δυνατότατα, να έχεις μια κοινωνική ζωή, να έχεις μια καλή λειτουργικότητα και αυτονομία, να μην εξαρτάσαι απόλυτα οικονομικά από την οικογένεια και τα κρατικά βοηθήματα στο βαθμό που γίνεται μέχρι τώρα. Είναι τέλος μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει κανείς ζητήματα αυτοδιαχείρισης και αυτοκαθορισμού. Η συμμετοχή λειτουργεί πάρα πολύ ευνοϊκά, ενθαρρυντικά και εντέλει θεραπευτικά για τον καθένα. Διότι, θα λέει τις απόψεις του, θα λέει τις ιδέες του πάνω στα αντικείμενα εργασίας, θα αυξάνει τις επαγγελματικές δεξιότητες που μπορεί να διαθέτει μερικές. άλλα μέσα από την εκπαίδευση θα αποκτήσει περισσότερες. Το πιο σπουδαίο όμως είναι η κοινωνικοποίηση. Πιστεύω ότι ο κάθε ενεργός πολίτης οφείλει να γνωρίζει για τον Κοι.Σ.Π.Ε. και με τον τρόπο του να συμμετάσχει όπως νομίζει» είπε ο ίδιος στο τέλος της κουβέντας μας.
Προς το παρόν, οι επιχειρηματικές προτάσεις που εξετάζονται περιστρέφονται γύρω από ένα μουσικό στέκι, ένα παντοπωλείο, με προϊόντα της κρητικής γης και προϊόντα χειροτεχνίας, ένα συνεργείο καθαριότητας κι ένα αγρόκτημα, όπου θα γίνονται εναλλακτικές καλλιέργειες. Όσοι Ρεθεμνιώτες επιθυμούν να συμμετάσχουν ή να πληροφορηθούν περαιτέρω για τον Κοι.Σ.Π.Ε., μπορούν να απευθυνθούν στο Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου, Δημοκρατίας 24.