Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) εξέδωσε στις 31 Μαΐου μια πολύ άδικη απόφαση που αφήνει στο δρόμο μια άξια αξιωματικό του Λιμενικού σώματος μετά από οκταετή πετυχημένη υπηρεσία, βασιζόμενο σε κάποια κριτήρια που έχουν να κάνουν με εξετάσεις σε αθλήματα. Η Ρεθεμνιώτισσα (από την Λαμπινή) Μαριλίζα Σηφάκη, κόρη του Δημήτρη και της Διαμαντούλας, παιδί πολυμελούς οικογένειας (πέντε αγόρια και δυο κορίτσια) είναι μια νέα κοπέλα με σπάνιο χαρακτήρα, που από μικρή βοηθά την οικογένειά της συμμεριζόμενη τον αγώνα που κάνουν οι γονείς της. Έχοντας ως πρότυπο τον μεγαλύτερο αδερφό της Μιχάλη αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματά του και να δώσει εξετάσεις στο Λιμενικό σώμα, στο οποίο υπηρετεί εκείνος αρκετά χρόνια.
Έδωσε εξετάσεις το 2011, πέρασε τα μαθήματα αλλά κόπηκε σε δυο από τα τέσσερα αθλήματα για λίγα εκατοστά στο μήκος και λίγα δευτερόλεπτα στον αγώνα δρόμου.
Ο δικηγόρος της κ. Πέτρος Αγγελάκης που ειδικεύεται σε τέτοιες περιπτώσεις βρήκε ότι παλαιότερα τα όρια για τις γυναίκες ήταν διαφορετικά από ότι στους άντρες και με βάση ότι υπάρχει έμμεση διάκριση μεταξύ των δυο φύλλων, έκανε ένσταση και δικαιώθηκε. Η Μαριλίζα έδωσε πάλι εξετάσεις στα αθλήματα και πέρασε, ενώ παράλληλα αποφοίτησε από τη σχολή εμποροπλοιάρχων και μάλιστα έκανε μερικά εκπαιδευτικά ταξίδια σαν δόκιμος ανθυποπλοίαρχος. Η δικαίωση που ήρθε μετά τον δικαστικό αγώνα της και η επιτυχία στις νέες εξετάσεις, την έκαναν ευτυχισμένη διότι το όνειρό της έπαιρνε σάρκα και οστά. Το 2016 αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο Λιμενικό σώμα κλήθηκε να υπηρετήσει στην Κάλυμνο. Στο ακριτικό αυτό νησί που όλοι γνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των λιμενικών λόγω μεταναστών αλλά και Τουρκικών προκλήσεων η Μαριλίζα ανέλαβε σαν κυβερνήτης σκάφους παλεύοντας με τα κύματα και τους δυνατούς ανέμους. Παρόλο τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με πολύωρες περιπολίες στα ανατολικά σύνορά μας, το χαμόγελο δεν έλειπε από τα χείλη της, μάλιστα έδινε δύναμη και κουράγιο στους άντρες συνάδελφους της, οι οποίοι θαύμαζαν την ατρόμητη Κρητικιά καπετάνισσα. Δεν άργησε να γίνει πολύ αγαπητή σε όλο το νησί της Καλύμνου και να γνωρίσει τον εκλεκτό της καρδιάς της ένα λεβέντη Καλύμνιο με τον οποίον αρραβωνιάστηκε και πριν λίγο καιρό έφερε στον κόσμο ένα πανέμορφο αγοράκι που σήμερα είναι 4 μηνών. Όνειρό τους ήταν να πάρει μετάθεση για την αγαπημένη της Κρήτη και να κάνουν τον γάμο και την βάφτιση στο Ρέθυμνο ανάμεσα σε πολλά αγαπημένα πρόσωπα. Αυτή την περίοδο η Μαριλίζα έχει άδεια λόγω μητρότητας και όταν χτύπησε το τηλέφωνό της πριν λίγες μέρες και είδε ότι ήταν από συνάδερφό της πίστεψε ότι κάτι καλό θα άκουγε. Αλλοίμονο όμως, αυτό που άκουσε την έκανε να καθίσει και να χάσει τον κόσμο γύρω της, δεν πίστευε στα αυτιά της πως το Σ.τ.Ε. έστειλε έγγραφο στην υπηρεσία της, ζητώντας της να παραδώσει τα γαλόνια και να παρουσιαστεί στα κεντρικά της υπηρεσίας της, διότι δεν ανήκει πλέον στο Λιμενικό σώμα. Έτσι απλά κάποιοι στυγνοί δικαστές αποφάσισαν να αφήσουν στο δρόμο μια άξια και έμπειρη υπαξιωματικό του Λιμενικού σώματος μετά από οκταετή υπηρεσία χωρίς να έχει υποπέσει σε κανένα παράπτωμα. Την ώρα που οι πολυμελείς οικογένειες σπανίζουν πλέον στη χώρα μας και που η αθρόα είσοδος μεταναστών από κάθε σημείο της Ασίας απειλεί την ομοιογένειά της αντί να στηρίξουν μια νέα μητέρα, παιδί πολύτεκνης οικογένειας και πετυχημένη στην υπηρεσία της, ψάχνουνε να βρούνε αφορμές να την πετάξουν στο δρόμο. Αντί να δώσουν την ευκαιρία σε μια νέα δυναμική Λιμενικό να πλάσει τα όνειρά της και να τα ζωγραφίσει με χρώματα αισιοδοξίας, παίρνουν ένα μολύβι και τα κάνουν γκρίζα αφήνοντάς την με το μωρό στην αγκαλιά να ατενίζει δακρυσμένη την θάλασσα που τόσο αγαπά.
Αυτό είναι το ευχαριστώ της πολιτείας μας σε άτομα που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου. Το θέμα δεν θα μείνει έτσι, γιατί πίσω από την Μαριλίζα έχει στοιχηθεί ολόκληρη η Ελλάδα, εκτός από τους αμέτρητους συγγενείς, φίλους και γνωστούς της οικογένειάς της. Είμαστε δίπλα της μέχρι την δικαίωση.
Κλείνοντας λέω
«Τα πλουμιστά σου όνειρα να σου τα κάνει γκρίζα
κανένα δεν θ’ αφήσουμε κάτεχε Μαριλίζα».