Προχθές την Κυριακή στην Πηγή, στον κήπο του σπιτιού του Νίκου Ασκούτση, ανάμεσα στα αρώματα του γιασεμιού και της μπαρμπαρούσας, της πορτοκαλιάς και του γερανιού, δίπλα στο δροσερό νερό μιας πισίνας, μπροστά από το ιστορικό, παραδοσιακό μα και τόσο καλόγουστα ανακαινισμένο, σπιτικό αυτού του άξιου Ρεθεμνιώτη και συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, ζήσαμε ένα ακόμα σπάνιο, παραμυθένιο, ποιητικότατο, βράδυ.
Ο χαμηλός φωτισμός του κήπου τόνιζε την λάμψη της σελήνης που ζύγωνε την πλήρωσή της κι όλ’ αυτά μαζί, χάριζαν σε όλους μια υπέροχη, μαγική, θα ’λεγε κανείς, εμπειρία.
Ήταν το Λύκειο των Ελληνίδων που οργάνωσε την εκδήλωση αυτή με το γνωστό του μεράκι, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πηγής και Αγ. Δημητρίου, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Ομιλητής ο εξαίρετος μελετητής και λόγιος, σπουδαίος δάσκαλος και Πηγιανός, ο αγαπητός σε όλους, Κώστας Μυγιάκης.
Θέμα; Η ζωή και το έργο του τραγικού Ήρωα Ρήγα Φερραίου, Βελεστινλή.
Όπως πάντα ο λόγος του κ. Κώστα μεστός, μελετημένος, σε άμεση επικοινωνία με το ακροατήριό του. Έτσι, πλαισιωμένος από ένα ζευγάρι νέων με Κρητική φορεσιά, κράτησε μέσα στη μαγεία της βραδιάς άσβηστη την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων, προσφέροντας αφειδώς πολύτιμες πληροφορίες που ερέθιζαν την φαντασία και το συναίσθημα αλλά και που πλούτιζαν την γνώση πάνω στο βαθύ δράμα του μεγάλου ιδεολόγου αλλά και τραγικού Ποιητή του Θούριου και της «Μεγάλης Χάρτας» της Ελλάδος.
Είχε προηγηθεί η ξενάγηση στον υπέροχο κήπο με τη Κρητική χλωρίδα και τα πετρόστρωτα δρομάκια του και στο σπίτι με την κρύπτη του Ασκούτση και τον περίφημο ανεμόμυλό του, από το θαυμάσιο ζευγάρι Γιάννη και Μαρίας-Λουίζας Μοάτσου, απογόνων του Ασκούτση που έκαναν και την ανακαίνιση όντας Πολιτικός Μηχανικός ο πρώτος και Αρχιτέκτων Δόκτωρ η δεύτερη, με αγάπη και σεβασμό και διέθεσαν τον χώρο τους με χαρά για να πραγματοποιηθεί η διάλεξη.
Το Λύκειο των Ελληνίδων οφείλει πολλά κι ευχαριστεί θερμά για μία ακόμη φορά τον κ. Μυγιάκη, ο οποίος έχει προσφέρει στις φίλες και φίλους του Σωματείου, σε διάρκεια δεκαετιών, εννέα ομιλίες αλλά επίσης τούτη τη φορά ευχαριστεί από καρδιάς και το ζεύγος Μοάτσου, καθώς και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πηγής – Αγ. Δημητρίου, κ. Μαρία Βαρούχα για την θαυμάσια συνεργασία.
Η μαγεία της Ποίησης δεν είναι απαραίτητο να εξαρτάται μόνο από λόγια. Μπορεί θαυμάσια να είναι το πετυχημένο πλέξιμο μιας ανάλογης ατμόσφαιρας με τα συναισθήματα που την συνοδεύουν και τις δονήσεις που συναρπάζουν. Το ζήσαμε αυτό προχτές. Και πάλι ευχαριστώ!
Φέφη Βαλαρή