Με σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου στο κτίριο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην Καλλιθέα.
Παρά τις πολλές δυνατότητες που έχει για να ανταποκριθεί σε σύγχρονες θεραπευτικές ανάγκες συμπολιτών μας, στο ΚΕ.Φ.Ι.Α. του Νοσοκομείου Ρεθύμνου υπηρετούν μόνο δύο φυσικοθεραπεύτριες και μία κοινωνική λειτουργός, ενώ στο σύνολό τους αναπτύσσονται μόλις τρεις από τους πολλούς τομείς που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν λόγω της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής.
Την ίδια ώρα τα τμήματα που λειτουργούν προσφέρουν πολυσήμαντο έργο που απευθύνεται σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή σοβαρές κινητικές αδυναμίες είτε ως ΑμεΑ, είτε με προσωρινά μυοσκελετικά ζητήματα υγείας.
Οι λειτουργίες
Στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης λειτουργούν σήμερα σημαντικά προγράμματα φυσιοθεραπείας. Δέχεται εξωτερικούς ασθενείς και έχει να κάνει με όλες τις αναπηρίες με νευρολογικά ή ορθοπεδικά, ζητήματα. Δεν περιορίζεται μόνο σε άτομα με αναπηρία αλλά μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει τη φυσιοθεραπεία του και να επιστρέψει σπίτι του. Πολλοί ασθενείς ακολουθούν πρόγραμμα φυσιοθεραπείας στο Κέντρο και κυρίως παιδιά με σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα.
Επίσης, λειτουργεί η μονάδα αυτόνομης διαβίωσης για νέους με νοητική υστέρηση και αυτισμό. Τα άτομα αυτά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το πρόγραμμα, με το οποίο μαθαίνουν να προσαρμόζονται στην καθημερινότητά τους. Τους δίδεται η δυνατότητα να κατανοήσουν και να μάθουν σε πρακτικό επίπεδο πώς να ζουν μέσα στο σπίτι τους από το να στρώνουν το κρεβάτι τους και να λειτουργούν μέσα στην κουζίνα τους μέχρι πώς να καθαρίζουν το σπίτι τους και πώς να κινούνται με άνεση και κυρίως με ασφάλεια μέσα σε αυτό.
Παράλληλα με την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου πηγαίνουν για καφέ, παρακολουθούν σινεμά, μαθαίνουν να περπατούν με ασφάλεια στο δρόμο και λαμβάνουν βασικές αρχές κυκλοφοριακής αγωγής. Για τα άτομα αυτά υπάρχουν και ειδικά κατηρτισμένοι εθελοντές που τους κάνουν διάφορα μαθήματα, όπως Μαθηματικά και Ελληνική Γλώσσα.
Ο τρίτος τομέας που φιλοξενείται στο Κέντρο είναι αυτή του ξενώνα της βραχείας νοσηλείας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Οι ελλείψεις
Σύμφωνα με την φυσιοθεραπεύτρια κ. Βάσω Μπαμιάκη-Κωστάκη αλλά και την κοινωνική λειτουργό κ. Κατερίνα Τσουλούχα, οι κτιριακές υποδομές και η υλικοτεχνική υποδομή θα δικαιολογούσαν τη λειτουργία μιας δομής πολυσήμαντης παρέμβασης όχι μόνο για το Ρέθυμνο αλλά για ολόκληρη την Κρήτη.
Ωστόσο η σοβαρή έλλειψη προσωπικού περιορίζει τις δυνατότητες και δεν διαμορφώνει συνθήκες εύρυθμης και πολλαπλής προσφοράς που χρειάζονται ψυχοθεραπευτική η φυσιοθεραπευτική αγωγή.
Μια σοβαρή παράμετρος του προβλήματος έχει να κάνει με τον κανονισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, ο οποίος ακόμα δεν έχει εγκριθεί, οπότε δεν μπορούν και να προκηρυχτούν οι προβλεπόμενες θέσεις του Κέντρου. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις διαφόρων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί η παροχή υπηρεσιών στους φυσιοθεραπευτές και στην κοινωνική λειτουργό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ υπάρχει σύγχρονη υποδομή δεν λειτουργεί το τμήμα Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας, ενώ ο όγκος δουλειάς απαιτεί και άλλους φυσιοθεραπευτές. Επίσης χρειάζονται γυμναστές ή κατάλληλοι θεραπευτές για το έργο της υδροθεραπείας, αφού τα κατάλληλα μπάνια και η ειδική πισίνα έχουν τεθεί σε αχρηστία λόγω της έλλειψής τους. Φέτος δε, το τμήμα αυτό δεν λειτούργησε καθόλου και για το λόγο, ότι δεν υπήρχε επάρκεια χρημάτων, προκειμένου να αγοραστούν ικανές ποσότητες πετρελαίου για να υπάρχει ζεστό νερό στο Κέντρο.
«Η έλλειψη προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στο Κέντρο» μας είπε μεταξύ άλλων η κοινωνική λειτουργός κ. Κατερίνα Τσουλουχά, ενώ η φυσιοθεραπεύτρια κ. Βάσω Μπαμιάκη-Κωστάκη συμπλήρωσε ότι «Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει αντιμετωπίσει σε πολύ καλό βαθμό τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα του κτιρίου, όμως λόγω της έλλειψης προσωπικού χάνεται πολύτιμος χρόνος για τα παιδιά. Δεν τυγχάνουν ολιστικής θεραπείας όπως θα έπρεπε, η οποία θα ενίσχυε τις δυνατότητές τους, θα τα υποστήριζε σαν άτομα και θα έδιδε τη δυνατότητα στους γονείς τους να αντιμετωπίσουν με περισσότερη ευκολία την καθημερινότητά τους».
Η επαγγελματική εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου, επισκέφθηκε την Τετάρτη αντιπροσωπεία από την Κωνσταντινούπολη, που αποτελούνταν από άτομα που ειδικεύονται στην εκπαίδευση και την αντιμετώπιση των ζητημάτων των ατόμων με αναπηρία.
Η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στο Κέντρο και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες που παρέχει, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για τη σύγχρονη υποδομή που διαπίστωσε, ότι υπάρχει.
Ειδικότερα, η «Επαγγελματική Διαδικασία των πολιτών με ειδικές ανάγκες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ήταν το θέμα διακρατικής συνάντησης φορέων στο Ρέθυμνο, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση (ECTE), σε συνεργασία με τον κρατικό φορέα εκπαίδευσης και απασχόλησης Mustafa Nevzat Pısak Vocational Education Center με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Στη συνάντηση εκτός του διευθυντή του Mustafa Nevzat Pısak Vocational Education Center και της ECTE, παρευρέθηκαν διευθυντές και στελέχη εκπαιδευτικών κέντρων από την Κωνσταντινούπολη, εκπρόσωπος του Δήμου Κωνσταντινούπολης, διευθυντής του τμήματος Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρίες του Δήμου, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του μεγαλύτερου κέντρου κατασκευής και εμπορίας κοσμημάτων χρυσού της Τουρκίας, kuyumcukent mole, όπου απασχολούνται πάνω από 200 άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, η ανάπτυξη κοινών μελλοντικών δράσεων και η συζήτηση των πολιτικών που εφαρμόζονται σχετικά με την εκπαίδευση ατόμων με κινητικές και διανοητικές αναπηρίες.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε δημόσιους φορείς του Ρεθύμνου που στηρίζουν άτομα με αναπηρίες όπως το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου και το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου.
Με τον τελικό απολογισμό της συνάντησης όλοι οι συμμετέχοντες φορείς συμφώνησαν ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση και η στοχευόμενη παρέμβαση ατόμων με αναπηρία και γενικότερα ατόμων που έχουν την ανάγκη στήριξης, είναι βασικές συνιστώσες και συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής ισορροπίας και κοινωνικής ειρήνης.
Οι φορείς που συμμετείχαν ήταν το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρίες «Kazim Beydt special Education Centre», το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Mustafa Nevzat Pısak Vocational Education Center», η Ένωση Εκπαιδευτών Καινοτόμων Δράσεων «Innovative Educators Association», το τμήμα Υποστήριξης Πολιτών με Αναπηρία του Δήμου Κωνσταντινούπολης και η μεγάλη τουρκική επιχείρηση εμπορίας χρυσού που προαναφέραμε.