Στα πλαίσια μιας κοινωνικής εκδήλωσης, μέσα στις γιορτές του Πάσχα, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με δύο οραματιστές δημοτικούς συμβούλους της «Νέας Αντίληψης», για το μέλλον της Ρεθύμνης και τους σχεδιασμούς της ερχόμενης πενταετίας. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την ανάλυση που μου έκαναν και θέλω να μοιραστώ ορισμένα σημεία της, μαζί σας.
Άποψη και των δύο είναι ότι μετά επτά γόνιμα χρόνια, στα οποία το Ρέθυμνο άλλαξε μορφή με τα έργα προσβασιμότητας που έγιναν και την οργάνωση των υποδομών του που εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει σε επόμενα βήματα ανάπτυξης. Ένα απ’ αυτά είναι η διευκόλυνση της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του, με τη χρήση της τεχνολογίας.
Με ενημέρωσαν για τους σχεδιασμούς τους σε συγκεκριμένους τομείς:
Στην ηλεκτρονική οργάνωση των χώρων στάθμευσης: Για την καλύτερη αξιοποίησή τους, μελετάται η εγκατάσταση ενός συστήματος αισθητήρων, που σε συνδυασμό με τα μηχανογραφικά συστήματα που διαθέτουν τα οργανωμένα parking της πόλης, θα πληροφορεί τον επισκέπτη, αλλά και τον κάτοικο, που μπορεί να παρκάρει και πόσες κενές θέσεις υπάρχουν σε κάθε χώρο στάθμευσης. Η πληροφόρηση θα δίνεται τόσο μέσω εφαρμογής για τους κατόχους κινητών τηλεφώνων, όσο και με ηλεκτρονικές πινακίδες μεγάλου μεγέθους, που θα τοποθετηθούν στις εισόδους της πόλης μας. Με το σύστημα αυτό θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, θα καθοδηγείται ο οδηγός και θα παρέχονται πληροφορίες για έκτακτα συμβάντα, που πολλές φορές δημιουργούν κυκλοφοριακές συμφορήσεις, στην πόλη και τα περίχωρα της.
Στην εγκατάσταση ενός «έξυπνου» συστήματος Δημοτικού φωτισμού: Στα πλαίσια της σταδιακής αντικατάστασης των ενεργοβόρων ηλεκτρικών λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται σήμερα, με λαμπτήρες τύπου LED, που είναι είκοσι φορές πιο οικονομικοί, θα γίνει η εγκατάσταση ενός συστήματος αισθητήρων, που θα ανάβουν και θα κλείνουν τα φώτα, όχι με χρονοδιακόπτη, αλλά με βάση την έλευση του σκοταδιού ή την αυγή της ημέρας. Έτσι, θα γίνεται σημαντική οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος, αλλά και θα εξαλειφθεί το φαινόμενο των αναμμένων φώτων στις έξι το απόγευμα την καλοκαιρινή περίοδο και των σκοτεινών δρόμων νωρίς το βράδυ, που μας τρομάζουν το φθινόπωρο και το χειμώνα. Συμπληρωματικά θα προλαμβάνουν τις βλάβες και θα ενημερώνουν αυτόματα, για την ανάγκη αντικατάστασης των χαλασμένων λαμπτήρων.
Στην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών μεταβλητών του Δήμου, σε πραγματικό χρόνο και στην ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών μας: Με το σύστημα αυτό, οι επισκέπτες, οι κάτοικοι, αλλά και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου θα ενημερώνονται για την πιθανότητα έντονης βροχόπτωσης τις επόμενες ώρες, για τη θερμοκρασία, την υπεριώδη ακτινοβολία και το επίπεδο θορύβου και κυκλοφορίας σε βασικούς της άξονες και για στοιχεία που θα τους βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων και στην αποφυγή επικίνδυνων ή μποτιλιαρισμένων σημείων των δρόμων. Θα ενημερώνονται επίσης για την κατάσταση της θάλασσας και για τη δυνατότητα κολύμβησης στις διάφορες παραλίες της περιοχής μας. Το σύστημα θα είναι πολύγλωσσο και διαθέσιμο τόσο μέσα από Ηλεκτρονικές πινακίδες, όσο και με εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Συμπληρωματικά θα δίνει πληροφορίες για τον προγραμματισμό διαδρομών (φυσιολατρικών, γαστριμαργικών, ιστορικών), που θα ενδιαφέρουν τους επισκέπτες μας στην πόλη, στους οικισμούς μας αλλά και στην υπόδειξη εναλλακτικών διαδρομών, για την αποφυγή έκτακτων περιστατικών. Θα ενημερώνει επίσης για τα Πολιτιστικά δρώμενα της περιόδου αναφοράς, ώστε να βοηθά στον καλύτερο προγραμματισμό του χρόνου των κατοίκων και των επισκεπτών μας.
Στην ολοκλήρωση του έξυπνου συστήματος Ύδρευσης-Αποχέτευσης του Δήμου: Η ΔΕΥΑΡ, έχει ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμό ύψους 1.500.000 ευρώ, περίπου για την εγκατάσταση ενός έξυπνου συστήματος ελέγχου των διαρροών και ρύθμισης της βέλτιστης φυσικής ροής των υδάτων, στις σωληνώσεις της. Το σύστημα αυτό, θα εξοικονομήσει εργατοώρες, αφού θα ελέγχει ηλεκτρονικά τη ροή του νερού και θα προλαμβάνει τις διαρροές και τα σπασίματα, αλλά και χρήμα, λόγω της μείωσης στην κατανάλωση ρεύματος για αντλήσεις, το κόστος του οποίου ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ, το 2013. Συμπληρωματικά, μελετάται η επέκταση του, στο δίκτυο αποχέτευσης και η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων ελέγχου του ποτίσματος του Δημοτικού πρασίνου. Μελετάται επίσης η σταδιακή εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδρομέτρων στους μεγάλους καταναλωτές, ώστε να γίνεται αυτόματη καταγραφή της κατανάλωσης τους και πρόληψη της αλόγιστης σπατάλης νερού.
Στη δημιουργία, ενός πρότυπου Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημονικής Κουλτούρας, σε συνεργασία με τα μεγάλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού. Απώτερος στόχος είναι το κέντρο αυτό να αποτελέσει την Τεχνόπολη της Κρήτης, εδώ, στο Ρέθυμνο, με έδρα την Αργυρούπολη. Στην προέκτασή του Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημονικής Κουλτούρας, σχεδιάζεται ένα Κέντρο Υποστήριξης και Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ έρευνας και αγοράς, καθώς και μια σύγχρονη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων, που θα υποστηρίξει νέες ιδέες στα πρώτα τους βήματα.
Δεν σας κρύβω ότι, παρά την εμπλοκή μου με την Τεχνολογία, εντυπωσιάστηκα από τη συζήτηση που είχα με τους δύο δημοτικούς συμβούλους. Και δε μπορώ παρά να ευχηθώ να τους δοθεί η ευκαιρία, να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους, που τόσο πολύ χρειάζεται ο Δήμος μας.