Όπως ήδη είχαν γράψει τα «Ρ.Ν.» από τον περασμένο Μάρτιο μετά και την ολοκλήρωση της καταγραφής από τους εκτιμητές του υπουργείου οι αντικειμενικές τιμές που τελικώς δημοσιοποιήθηκαν καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις, ανεπαίσθητες στις περισσότερες των περιπτώσεων που δεν επηρεάζουν επί της ουσίας την κτηματαγορά
Ειδικότερα, στους περισσότερους οικισμούς του νομού, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν σταθερές, με εξαίρεση τις παραλίες περιοχές των βόρειων και νότιων παραλίων, όπως τον Πλακιά, την Αγία Γαλήνη, το Σφακάκι, τον Πηγιανό Κάμπο και Αδελιανό Κάμπο, το Πάνορμο και τη Βλιχάδα στο Μελιδόνι, όπου καταγράφεται αύξηση της τιμής της αντικειμενικής αξίας που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το +30% -+40%.
Σε ότι αφορά το σχέδιο πόλης του Ρεθύμνου, οι τιμές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες είχαν αλλάξει τον Μάιο του 2015, καταγράφοντας μια μείωση σε ποσοστό 25%.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε σημεία της παλιάς πόλης, της Καλλιθέας και της περιοχής γύρω από τη Σχολή Χωροφυλακής (οδός Ζυμβρακάκη και Καζαντζάκη) καταγράφεται αύξηση κατά 50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Η υψηλότερη τιμή ζώνης στον νομό Ρεθύμνου καταγράφεται στο ιστορικό κέντρο και συγκεκριμένα στην παραλιακή λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου η τιμή ζώνης φτάνει τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ ακολουθεί ο Αδελιανός και ο Πηγιανός Κάμπος με 1.600 ευρώ περίπου το τ.μ. Σημειώνεται, ότι οι αντικειμενικές αξίες αυτές αφορούν νεόδμητη οικοδομή 1ου ορόφου.
Παράλληλα, μικρή αύξηση στις τιμές καταγράφεται στο Ατσιπόπουλο που φτάνει και τα 100 ευρώ το μέτρο αλλά και σε οικισμούς παραδοσιακούς όπως τον Μαρουλά, τους Αρμένους, τη Λούτρα ενώ μικρή μείωση καταγράφουν οι αντικειμενικές αξίες σε ορεινούς οικισμούς του νομού.
Πάντως στην πλειοψηφία των περιοχών του νομού Ρεθύμνου οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.
Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες για το 2018 θα καθορίσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, επειδή ο συντελεστής με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών (περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί σήμερα) δεν είναι βέβαιο ότι στις περιοχές που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ότι θα αυξηθεί και ο φόρος.
Όπως εξήγησαν στα «Ρ.Ν.» άνθρωποι της κτηματαγοράς ενδέχεται ο συντελεστής να είναι τέτοιος που να μην επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ από την τιμή της αντικειμενικής αξίας. Παράλληλα, τονίζεται ότι σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων για το 2018 αυτές θα γίνονται με τις ισχύουσες μέχρι σήμερα αντικειμενικές αξίες καθώς η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι για τις υπόλοιπες φορολογίες (φόροι μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.), οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύουν από το 2019.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις νέες τιμές και τις παραπάνω αλλαγές έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018.
Σύμφωνα με αυτήν:
· Μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων.
· Αμετάβλητα για 3.995.181 ή το 62%.
· Ελάχιστη αύξηση από ένα έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.
· Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.
· Μόνο για το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).
Aναλυτικά,
Μικρές αυξομειώσεις, ανεπαίσθητες στις περισσότερες των περιπτώσεων που δεν επηρεάζουν επί την ουσία την κτηματαγορά, είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι αντικειμενικές αξίες στον νομό Ρεθύμνου, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ (φύλλο της κυβέρνησης).
Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτό, στους περισσότερους οικισμούς του νομού οι τιμές παραμένουν σταθερές, με εξαίρεση τις παραλιακές περιοχές των βόρειων και νότιων παραλίων, όπως τον Πλακιά, την Αγία Γαλήνη (από 600 ευρώ το τ.μ. ανέβηκε είναι στα 900 ευρώ), Σφακάκι (από 800 ευρώ το τ.μ. τώρα είναι 1.000 ευρώ το τ.μ.), τον Πηγιανό Κάμπο (από 800 ευρώ το τ.μ. ανέβηκε στο 1.150 ευρώ το τ.μ.), το Πάνορμο και τη Βλιχάδα στο Μελιδόνι, όπου καταγράφεται αύξηση της τιμής της αντικειμενικής αξίας που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το +30% -+40%.
Σε ότι αφορά το σχέδιο πόλης του Ρεθύμνου, οι τιμές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές είχαν μεταβληθεί τον Μάιο του 2015, όπου είχε καταγραφεί μείωση σε ποσοστό 25%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε σημεία της παλιάς πόλης, της Καλλιθέας, της οδού Καζαντζάκη καταγράφεται αύξηση κατά 50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Η υψηλότερη τιμή ζώνης στον νομό Ρεθύμνου καταγράφεται στο ιστορικό κέντρο παραλία Ελ. Βενιζέλου, όπου φτάνει τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ ακολουθεί ο Αδελιανός και Πηγιανός Κάμπος με 1.600 ευρώ περίπου το τ.μ. Σημειώνεται ότι οι τιμές αυτές αφορούν νεόδμητη οικοδομή 1ου ορόφου.
Παράλληλα, μικρή αύξηση στις τιμές καταγράφεται στο Ατσιπόπουλο που φτάνει και τα 100 ευρώ το μέτρο αλλά και σε οικισμούς παραδοσιακούς όπως τον Μαρουλά, τους Αρμένους, τη Λούτρα ενώ μείωση καταγράφουν ο ορεινοί οικισμοί, όπως για παράδειγμα το Αρολίθι. Στην πλειοψηφία τους οι αντικειμενικές αξίες στον νομό Ρεθύμνου παρέμειναν αμετάβλητες.
Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες για το 2018 θα καθορίσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, επειδή ο συντελεστής με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών (περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί σήμερα), δεν είναι βέβαιο ότι στις περιοχές που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ότι θα αυξηθεί και ο φόρος.
Όπως εξήγησαν στα «Ρ.Ν.» άνθρωποι της κτηματαγοράς ενδέχεται ο συντελεστής να είναι τέτοιος που να μην επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ από την τιμή της αντικειμενικής αξίας. Παράλληλα, τονίζεται ότι σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων για το 2018 αυτές θα γίνονται με τις ισχύουσες μέχρι σήμερα αντικειμενικές αξίες, καθώς η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι για τις μεταβιβάσεις οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύουν από το 2019.
Σχολιάζοντας τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών τιμών στον νομό Ρεθύμνου η Αναστασία Δρανδάκη, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης ανέφερε: «Στην πόλη του Ρεθύμνου τον Μάιο του 2015 είχε γίνει μια σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες της τάξεως του 25% που αφορούσαν όμως μόνο τον αστικό ιστό της πόλης. Στους οικισμούς οι αντικειμενικές δεν είχαν αλλάξει από το 2007. Τώρα με βάση τα δεδομένα του ΦΕΚ, μέσα στην πόλη από τη σύγκριση που έχουμε κάνει, βλέπουμε πολύ μικρές προς τα πάνω αλλαγές ανεπαίσθητες, της τάξεως του 5% και αυτό όχι για το σύνολο των περιοχών. Εκεί που παρατηρείται μια σημαντική αύξηση είναι στις παραλιακές περιοχές εκτός πόλεως, όπως η Αγία Γαλήνη, το Πάνορμο, ο Πλακιάς, η Βλιχάδα (Μελιδόνι), το Μπαλί, ο Πηγιανός και Αδελιανός Κάμπος και μιλάμε για μια αύξηση της τάξεως του 30%-40%. Επίσης μια μικρή αύξηση κατά 50 ευρώ καταγράφεται σε κάποια χωριά παραδοσιακά με αναπαλαιωμένα κτήρια όπως τον Μαρουλά, την Καλανδαρέ, Αγία Τριάδα, Λούτρα, Αρμένοι. Είναι και κάποιοι ορεινοί οικισμοί, οι οποίοι έχουν μια ελαφρά μείωση της τάξης του 10%, όπως για παράδειγμα το Αρολίθι, το Μιξόρουμα, το Φρατί, η Δρύμισκος. Στις υπόλοιπες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες παρέμειναν αμετάβλητες. Δηλαδή, για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικισμών του νομού, οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Λίγα ορεινά και μη αναπτυσσόμενα χωριά έχουν μια μείωση στις τιμές των αντικειμενικών τιμών της τάξεως του 10%, τα παραλιακά μια μεγάλη αύξηση τα οποία όμως δεν είναι πολλά».
«Η γενική εικόνα είναι ότι οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες και οι όποιες αυξήσεις είναι μικρής κλίμακας, δηλαδή στην Αγία Γαλήνη και στο Μπαλί, στο Ατσιπόπουλο ενώ είχαμε και μειώσεις μικρές, όπως για παράδειγμα σε Έρφους και Μαγνησία. Στο σχέδιο πόλης έχουμε επίσης μικρές αυξήσεις στο παραλιακό μέτωπο, στην παλιά πόλη. Οι αλλαγές αυτές δεν θα επηρεάσουν την εικόνα της κτηματαγοράς αφού τα 50-100 ευρώ δεν θα αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για τις αγοραπωλησίες» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» γνώστης της κτηματαγοράς.
«Είναι συμφέρον και σκόπιμο οι προγραμματιζόμενες μεταβιβάσεις να γίνουν εντός του έτους»
Η πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετείου Κρήτης διευκρίνισε πως το ΦΕΚ με τίτλο «αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της αριθμ. 1067780/82/Γ0013/09.06.1994 (Β ́ 549) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομένων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της χώρας κατά το αντικειμενικό σύστημα» σε ότι αφορά τις φορολογίες-φόρους μεταβίβασης, δωρεές, γονικές παροχές, αγοροπωλησίες κ.λπ.-επισημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι παλαιές αντικειμενικές τιμές, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταβιβάσεις που θα γίνουν ως το τέλος το 2018 θα γίνουν με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι σήμερα. Η ίδια μάλιστα χαρακτήρισε φορολογικά συμφέρον οι προγραμματιζόμενες μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες να γίνουν εντός του έτους, αφού παρά τις μικρές αυξήσεις οι φορολογούμενοι των οποίων τα ακίνητα αφορούν σε περιοχές, όπου υπάρχει αύξηση τιμών ζώνης, μπορούν να γλιτώσουν κάποια χρήματα.
Ειδικότερα είπε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όσες μεταβιβάσεις γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα και όσες γίνουν από 1η Γενάρη του 2019 θα έχουμε αυξημένες τιμές με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Αν κρίνω ότι το διάστημα που προηγήθηκε κανείς δεν πιέστηκε λόγω της αύξησης ή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών, να προχωρήσει κάποιες πράξεις θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει κινητικότητα. Πιθανόν κάποιοι να ενδιαφερθούν με βάση τα δεδομένα των νέων αντικειμενικών αξιών και ίσως να επιταχυνθούν κάποιες αγοραπωλησίες που έχουν στο μυαλό τους με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτές θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν όμως θεαματικές αλλαγές στην κτηματαγορά ή ότι αυτή θα επηρεαστεί από τις μικρές αυτές αναπροσαρμογές. Καλό θα είναι ωστόσο όποιος ενδιαφέρεται για μεταβιβάσεις ακίνητων, να τις κάνει μέσα στο έτος γιατί μπορεί η πλειοψηφία των αντικειμενικών αξιών να μην έχει αύξηση, ωστόσο είναι κάποιες περιοχές οι παραλιακές, όπως είπαμε, που οι τιμές ανέβηκαν, οπότε συμφέρει οι μεταβιβάσεις να γίνουν εντός του έτους. Είναι σκόπιμο και φορολογικά συμφέρον οι μεταβιβάσεις να γίνουν ως το τέλος του χρόνου».
Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ
Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών σε σύνολο 10.216 ζωνών, είναι η εξής:
Σε 2.122 μειώνονται
Σε 4.302 μένουν σταθερές
Σε 3.792 αυξάνονται
Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1000 στα 1050 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.
==CEPFG==